Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6325 // Snart skanning! Och en intressant adapter!

Och jag vet frågan,  vad gäller skanning av filmer, filmer som e tagna för en månad sedan! "Hur skulle det gå om alla höll på så där? Internet skulle stanna av! Fattar du inte det?" Nu e faktiskt räddningen för internet att inte alla håller på så här! :)

Ok, visst e det litet på skämt skrivet det här, men ändå litet litet allvarligt! ;) Man kan såklart oroas över att vissa inte följer planen! Fotar digitalt alltså! ;) Och då vill man såklart hjälpa den som har kommit in på ett onödigt sidospår! Och det är mycket vänligt och snällt! Tack!

Men det här sidospåret e inte så stort, de e bara att press, media och själva användarna som blåser upp det hela! :) Det här handlar om det "nya" inom fotografin, det analoga, det fattar ni såklart! Men som man sagt, det "nya" är inte nytt och sannolikt mindre än ett loppspott i Missisppi! Men ovanliga grejer e såklart intressanta att skriva om och prata om!

-"Men sluta skriv om det här då när det e så himla litet!"
- Sluta läs om det i stället!
- "Å hur lätt e det tror du?" ;)

Något annat ganska viktigt i fotolivet ;) det e en adapter som gör ett Nikon 1:2/35 mm SLR-objektiv till ett fullformatsobjektiv på en X-E1! Jag kanske förklarar konstigt men ni fattar säkert vad jag menar! Adapter klämmer ihop 24 x 36 bildrutan så den får plats i 24 x 18 rutan i X-E1! Och då man klämmer ihop bildrutan, klämmer ihop ljusstrålarna alltså, så ökar ljusstyrkan litet såklart! Så tror jag det funkar! Kul och intressant e det i alla fall! Och Ronny, tack för att jag får låna adaptern!

.

Och varför håller jag på med det här då! För att det går! (Det e enklare att säga att det går, istället för att försöka förklara saker man håller på med)

Ok, slut för nu! Ny dag och nya äventyr väntar! :)

/Bengan

Ps. Men glöm inte bort, framtiden närmar sig! Eller så är den redan här! :)

.

Postat 2023-08-27 07:48 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6324 // Den nygamla fotografin! Eller nådde fotografin sin höjdpunkt då den va analog!

Att fotografera med film är inget konstigt, det har man i stort sett gjort från amatörfotografins barndom! Då va det lätt för gemene man att ta bilder! Numera i den digitala eran har det blivit speciellt och ofta dyrt att fotografera analogt! I alla fall vad gäller färgfilmsfotografin! Den analoga svartvita fotografin blir litet billigare och man kan då ofta framkalla filmen själv! Men ändå, varför fotografera analogt kanske någon frågar, när det finns så många digitala alternativ, som är både billigare, snabbare, skarpare och kan framkallas direkt! Bra fråga! :)

Men en underlighet i den digitala fotografin, i alla fall inom amatörfotografin, det är att man ofta härmar den analoga fotografin eller härmar fotograferandet med film! Man ställer in kameran så det ser ut som man fotograferat med film! Man försöker även härma filmkorn i bilden! Och många använder äldre objektiv på sina digitalkameror, äldre analoga objektiv, och så tillverkas den nya objektiv med små ofullkomligheter så att bilderna skall påmina om hur de analoga bilderna såg ut förr! Visst börjar man fundera? Men Ok, det blir ju billigare och enklare att fota "analogt" digitalt, eller hur man skall förstå det hela!

Men det kanske även är så, hemska tanke, att fotografin kanske nådde sin konstnärliga höjdpunkt under den analoga tiden, och det är det man nu försöker härma eller återskapa/efterlikna? Nu finns det säkert dom som anser att den digitala fotografin också för fotokonsten framåt! Självklart kan det vara så, men varför kommer den analoga fotografin åter? Om än i liten skala! Och varför härmar man den analoga fotografin via en digitalkamera? Det tycker jag också är en mycket bra fråga!
Men kul!

/Bengan

Ps. Jag håller själv på med det här härmandet då och då! Jag sätter ett något ofullkomligt Leica-objektiv på min digitalakamera och ställer sedan in "Tri-X" i kameran! :)

.

Postat 2023-08-26 09:07 | Läst 970 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Straight 6323 // Objektivtest! Och hösten är här och då börjar fotofikat på Tårtan nästa onsdag!

Jag har fått låna en brännviddsförändrare av en fotokompis och här e några testbilder! Prövade att ställa skärpan på koppen, den verkar ligga där jag satt den, och såg även att det va en varm ton i bilden!

.

Se'n några kvällsbilder, här e en av dom!

.

Här är utrustningen! Å här va det mycket "varm ton" i bilden! ;)

Och som sagt, fotofikat på Tårtan börjar på onsdag nästa vecka!
Den 30/8!
Från 15.00, och som vanligt är adressen Gata Horns 32!

Väl mött där!

/Bengan

Postat 2023-08-24 22:09 | Läst 764 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6322 // Varför fotograferar vi, och fyller numera datorer och internet med våra bilder!

Gotland för dryga tio år sedan!

Nu finns det säkert lika många svar på den frågan som det finns fotografer, varför vi fotograferar alltså, konstigt vore väl annars! Och funderingen kommer efter att jag bläddrat i boken Amatörfotograferna (Nordiska Museet) Men visst är det trevligt att fotografera tex. under en resa och sedan återuppleva resan i bilder med de som gjorde resan! Eller att förlänga tanken, att återuppleva livsresan med dom som man gjorde livsresan med! Och även visa upp sina "resebilder" för andra!

Men ändå, vi fotar nog mer än vad som behövs och se'n efter det då? Och som Thomas Meldert skrev som kommentar i min förra blogg, "Du berör en öm punkt hos alla amatörer. Vem ska ta över alla bilder? Är någon överhuvudtaget intresserad av alla mina negativ? " Eller hittas våra bilder i en sopcontainer, som jag skrev om i förra bloggen! Eller i en dator på återvinningen i bästa fall!

Så varför fotograferar jag så mycket då, även med tanken på den mycket osäkra fortsättningen av mina bilder? Är det bara de tillfälliga ryggdunkningarna som betyder något? Resten bryr jag mig inte om?

Martin Hertsius här på Fotosidan har skrivit några tankar om fotograferande:
https://www.fotosidan.se/blogs/hertsius/varfor-fotograferar-vi-egentligen.htm

Jag har själv snuddat vid ämnet:
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-54-varfor-fotograferar-du.htm

För övrigt så är det torsdagsfotofika i dag och det är mycket trevligt! Social samvaro tycker jag är trevlig! Och det är kanske det som även fotografin handlar om! Social samvaro! Även livet handlar ju mycket om det! Social samvaro här och nu! Och såklart då även här på nätet!
Är ni med? :)

Ha nu en fin fotodag!

/Bengan

Ps. Men frågan om var bilderna tar vägen efteråt, ni fattar säker vad jag menar med efteråt, den frågan kvarstår nog! :)

Postat 2023-08-24 08:09 | Läst 819 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6322 // Kvällsfunderingar över våra bilder!

Det här är en bok som handlar om oss och våra bilder! Vi amatörfotografers bilder alltså! Boken är utgiven av Nordiska Museet som har fått ta emot många fotosamlingar från amatörer, vissa av "samlingarna" låg i skokartonger, utan namn, andra väl katalogiserade i lådor! I boken finns även bilder och berättelser om fotografer som kanske var litet mer än amatörfotografer då dom dokumenterade livet i det brukssamhälle där dom levde, ett samhälle som nu inte finns kvar! Och då vet vi ofta även namnet på fotografen!


Det finns andra bildberättelser på Nordiska Museet, bilder upphittade i en sopcontainer!

.

God natt!
/Bengan

Postat 2023-08-23 21:43 | Läst 738 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa