Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6321 // "Bilder som det inte går att värja sig emot...."

"Bilder som det inte går att värja sig emot", så skrev Lars Epstein i DN efter att ha sett John Arthurs Ekeberts bilder på Galleri Kontrast 2012! Affe Johansson, Krister Klereus och jag gick några dagar senare och tittade på bilderna! Jag håller med Lars Epstein! Och de bilderna håller än med sina initierade texter! Jag träffade John Arthur på Stockholms Planket i lördags och fick en pratstund!

.

John Arthur är en av de fotografer som jag starkt gillar just för att han också utsätter sig i sitt ämne! Det är nog ovanligt i dag!
Tänker också på Kurt Bergengren när jag ser John Arthur Ekeberts bilder! Kurt Bergengren skrev en gång! "Bilder som lär oss de mänskliga villkoren!"

.

.

Jag kommer även att tänka på Ivar Lo Johanssons sociala fotoböcker! 

Och jag har tidigare bloggat om John Arthurs bilder:
https://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1541-galleri-kontrast-och-bilder.htm

/Bengan

Postat 2023-08-23 06:00 | Läst 441 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6319 // Golfen gick ganska bra igår trots oträning!

Stockholms-Planket är slut för i år!

Och vad gäller golf så va de ett år sedan jag spelade sist! Och det som jag just nu har svårt att bibehålla under hela golfrundan det är koncentrationen! Som sannolikt hänger ihop med konditionen! Det mesta hänger ihop liksom! Så efter ett antal slag så ökar missarna! Men puttandet gick hyffsat, "du har en fin stroke" sa min medspelare! Men det räcker inte hela vägen! Och får även skylla på att det va fukt på greenen, en fukt som ofta bromsade rullen på min boll! Hur som helst, det va en trevlig golfrunda i mycket trevligt sällskap! Men min son alltså! :)
Vi bestämde att spela en golfrunda om ett år igen! (Jag får rundan med tillhörande middag i födelsedagspresent)

Se'n som vanligt en kvällspromenad med min fru! Jag tror det är bra för relationen att tillsammans stämma av dagen, vare sig man gör det hemmavid eller under en promenad! Man kanske e mer ostörd under en promenad och kan prata mer fritt och ostört! Så känns det i alla fall! Vi va även hundvakt i helgen, Fanny heter hunden, en liten gullig och kärvänlig mops! Husse va på tävling, Ironman i Kalmar, och Matte va med som support, så då kunde inte Fanny vara med!

Idag startar ny vecka!  Vi skall kolla om det går båt till Gotland, då kanske vi åker över på några dagar, vi tror att lugnet nu har startat på ön! Fotandet med M6:an fortsätter! Och nu ligger flera rullar oframkallad film i kylskåpet och väntar på framkallning! 

/Bengan

Postat 2023-08-22 07:25 | Läst 491 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6318 // Zeiss Glow is a unique characteristic often found when using Zeiss lenses!?

Kan glow också gälla vad gäller Zeissobjektiv? För om jag inte minns fel så brukar man tala om en slags 3-D liknande bilder som Zeiss-optiken kan ge i vissa fall! Och om Leica har sin icke antireflexbehandlade Summar, som ger speciella bilder, så kanske den här icke antireflexbehandlade Sonnaren kan vara något liknande! Skall försöka testa det! Å skulle inte det funka, så kan jag ta en Sonnar 1,5:a, även den icke antireflexbehandlad! Å då kanske jag även hittar någon slags Bokeh! :)
Jakten på olika glow e alltså på gång!  :)

För övrigt är det dags för en golfrunda! Vädret ser hyffsat ut, så det blir 18-hål på Kallfors! Skönt att få röra på sig litet lågintensivt! Läs mera om lågintensivt här!
Kameran blir en iPhone! :)

/Bengan

Ps. Vad gällar annat uteliv, så ökar slitaget på vissa fjällanläggningar! Naturen i Jämtlands län lockar allt fler besökare, på gott och ont! Jämtland Härjedalens Turism tar upp en diskussion om hur naturen ska hålla långsiktigt för besöksnäringen! Skall man ta betalt för att få gå i fjällen? Ungefär som man gör på en nöjespark? Nu handlar det här till en del om att man inte sprider ut sig, utan många människor vill gå på samma ställe!

Postat 2023-08-21 06:52 | Läst 466 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6317 // "Leica Glow is a unique characteristic often found when using Leica lenses"

Läste nyss något intressant på nätet! Nu vet jag att att det finns mycket intressant på nätet, men jag tyckte det här påståendet om "Leica Glow" va extra intressant för oss fotografer! Alltså, "Leica Glow is a unique characteristic often found when using Leica lenses. Some people see it. Others do not. It seems most do not. Just like some are color blind, and others are tone deaf, many seem to be unable to see Leica Glow"https://www.flickr.com/groups/leicaglow/
Visst e det här ett intressant och spännande påstående?

Jag tänker köra en rulle färgfilm genom en Elmar 50 mm från 1932 bara för att se om det blir nå't glow via den optiken! Men glowet kanske kom i senare objektivkonstruktioner från Leica, som i Summicron tex? Men jag börjar i alla fall med att testa Elmaren från 1932! Jag tror även jag tar en äldre Leica med inbyggd avståndsmätare för att sätta skärpan rätt med testobjektivet!

.

Alltså, så här börjar spaningen efter "The Leica Glow!" :) 

/Bengan

Postat 2023-08-20 10:33 | Läst 517 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6316 // Stockholmsplanket i går (och i dag) Och morgonläsning!

Det är svårt att göra en bra sammanfattning av Stockholmplanket 2023, annat än att det är mycket trevligt och intressant! Så mitt råd är, gå dit och titta! Jag åkte pendeltåget från Gnesta och gick se'n från Stockholms Södra till Lilla Mejtens gänd och satte upp bilder! Det e tätt och trångt för att så många som möjligt skall få plats! Och jag fick direkt trevligt fikasällskap av Janne Berhardtz från Berlin, för han hängde sina bilder nära mig, men vi hann tillbaka till invigningen! :)



Elever från Nordens Fotoskola visade bilder på planket och delade även ut en bok om examensarbeten 2023!

.

.

.

Som sagt, det va mycket bilder och många fotografer och det blev många samtal, som det blir på ett sån't här bildplank, för det är mycket möten det handlar om! :)
Så gå till Vitabergsparken och titta! Passa på innan det är försent!

/Bengan

Postat 2023-08-20 07:52 | Läst 423 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa