Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6254 // Mera om det analoga! Analog Leicaservice tar c:a 7 månader i Tyskland!

Jag har haft kontakt med Kirstin Masney på Leica Camera AG om möjligheten att få service på min Leica M6! (Min kamera har nu gått i en 35 år och behöver litet service, och även rengöring invändigt) Men svaret jag fått är att det tyvärr är väntetider på c:a 7 månader för en service/reparation på en analog M Leica!

Och på min fråga om en kamerareparatör i Sverige skulle kunna köpa in de eventuella delar som behövs vid service, så blir svaret, "tyvärr har vi inget auktoriserat servicecenter i Sverige som får reparera och därför beställa delar till analoga kameror" Och fortsättning blir också: "Vi arbetar intensivt för att minimera reparationstider samtidigt som vi fortsätter att uppfylla de högsta kvalitetsstandarderna".

Inget roligt besked! Och för mig verkar det inte vara så speciellt bra planerat av Leica nu när man även nytillverkar Leica M6!

/Bengan 

 

Postat 2023-06-26 11:31 | Läst 777 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Straight 6257 // Så va den här sommaren nästan slut! ;)

Nåja, några månader e det nog kvar av sommaren! :) Och så har det varit en del Midsommarskrivande här i bloggarna som väcker upp mina egna minnen! När jag tävlade på cykel så va ofta firandet på Sollerön! Vi bodde ofta där då! Och så firade vi några gånger i Norge, en gång i Geilo på en camping, under dagen hade vi åkt skidor, längdskidor, på Hardangervidda! Några gånger firade vi på Åland och de sista åren i Grövelsjön! En gång åkte vi upp på själva midsommaraftonen till Grövelsjön,  på eftermiddagen, och det va mycket lugnt på vägarna! :) De gånger vi va på Åland, de va nog de mest minnesvärda! Lugnt och Åländskt kulturellt!

I dag trädgårdarbete, i alla fall häckklippning, innan påtåren! Värmen stör litet i dagsarbetet! I går blev det i alla fall en promenad på 6-7 kilometer på skogsväg runt Skottvångs grufva! Det går bra i värmen bara man tar det i ett lugnare tempo och har vatten med! Och kaffe förståss! :)

Vad gäller det fotografiska så försöker jag ta ut en rulle färgfilm via M6:an! Det verkar gå bra men tempot blir litet lägre med film! Just nu med en Zeiss normal från 1930-talet! Objektivet är inte T-Behandlat! Jag har testat objektivet digitalt, det ligger i klass med Sonnar 1,5:an på samma bländare! Jämförde även med ett Nikkor 1,4/50 mm! (Objektivet är för Nikons mätsökarkamera) Nikongluggen e inte så himla bra på full glugg! 1,4 alltså! Den här Nikon-gluggen e även en Sonnar-kopia! Men bländar man ned, runt 4 och 5,6 så fungerar det fint! Nästan på alla objektiv!

Som sagt, litet sommar e det nog kvar, men tråkigt fotoljus! Det kanske kommer bättre ljus snart, regn och åska kan vara Pg!
.


Här e det bra fotoljus! :)

Och nu Carpe liksom! Häck och se'n påtår! :)

/Bengan

Ps. Tittar på en deckarserie på SvT, "Happy Valley" med bla. Catherine Cawood! Mycket bra utförd engelsk polisdeckare! Och mycket realistiska skådespelarprestationer! Det kan vara litet mycket som sker samtidigt i historien, men vi tycker "Happy Valley" ändå e klart sevärd!

Postat 2023-06-26 10:20 | Läst 777 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6252 // Ingen ordning liksom! Men ganska skönt!

Kameran har bara till en viss del med innehållet av bloggen att göra!

Förr i världen så va det enklare, litet mer ordning! Tycker jag! Alltså, när jag arbetade så va det mer ordning! Även när vi hade hus va det mer ordning, nu flyter det mesta! Å andra sidan, det e väl det här de flesta har talat om under sina arbetsår! "Tänk va skönt det skulle få vara ledig med lön! Och få göra det jag vill!"
Å nu e jag ledig med lön! :)

Och letar efter fler forntida roddbåtar på nätet! Intressant ämne! Som här typ: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nydamskeppet

Vad gäller min fotografi, så går den sakta men säkert! Filmfotograferande alltså! Beror nog mycket på årstiden också! Det finns så mycket annat att göra än att fota! Men jag testar att fotografera med icke antirelexbehandlade objektiv i alla fall! Intressant! Planerar även för Gnesta-Planket Light! Vad gäller olika objektiv så tror jag att ett icke antireflexbehandlat eller kanske ännu bättre, ett Singel Coated-behandlat objektiv, passar bra för svartvit filmfotande! Tycker att bilderna blir aningen litet "råare" då! :)

Man kan såklart använda ett Single Coated lins på en digitalkamera också, men se då upp så inte kameran tar bort en del av det ursprungliga i bilden! Och framför allt, se upp med bildprogrammen! Dom programmen e inte att lita på! ;) Så för att fota litet mer ursprungligt, både vad gäller handhavande, utmaningar och resultatet, så gäller nog ändå att fota med film! Om man nu vill anstränga sig litet extra i sitt fotande!

För övrigt så vänder det snart, och dagarna blir kortare!
Så passa på att gripa dagen medans tid är! :)

/Bengan

Postat 2023-06-25 08:17 | Läst 795 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6251 // Internet e inte alls så dumt! ;)

Nydamskeppet är ett 3 ton tungt, 23 meter långt och drygt 3 meter brett klinkbyggt skepp, byggt i ek på 300-talet! Visst påminner den om en Kyrkbåt va? :)

Alltså, jag håller på med en fortsättning på tråden från Åkroken i Nyköping! Det jag tyckte va extra intressant vid den arkeologiska utgrävningen var resterna av ett båthus från 600-talet för en havsgående roddbåt! Och den tråden ledde såklart till Nydamskeppet och även vidare till Sutton Hoo-båten!

Vad annat då, jo i går så sökte jag på intressanta platser i trakterna runt Hudiksvall, för vi skall dit på semester senare, och fann det här! "Bebyggelsehistorisk tidskrift. Hälsinglands äldre bebyggelsehistoria." Stefan Brink. (Från 1994) Och läser där: "Enligt två av varandra oberoende källkategorier, pollenanalys respektive arkeologiska fynd, händer något drastiskt vid mitten och århundradena efter mitten av det första årtusendet. Under denna period, vendeltid, saknas i princip arkeologiska fynd från landskapet. Endast enstaka fynd är kända. Lars Liedgren (1992 s.212) sammanfattar situationen: ”Bebyggelseutvecklingen har helt avstannat i början av 600-talet e. Kr. och en kraftig regress har satt in. Förändringen kan bara förklaras av att antalet människor... minskat på ett mycket markant sätt.” Omkring 500 e. Kr"

https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1533432/FULLTEXT01.pdf

Nu anar ni va, klimatkatraofen år 536 e:Kr, som det även skrivs om på Rökstenen, i Eddan och i en del andra av våra nordiska skrifter och även i Kalevalaeposet, en katastrof som Bo Gräslund och andra numera vetenskapligt tagit fram ytterligare bevis och fakta för!

Det va det om havsgående roddbåtar och om en tidigare klimatkatastrof som betydde död för c:a 60% av Nordens befolkning! Internet är fantastiskt! :) Vad gäller fotografi, så fortsätter jag med färgfilm med ett icke antireflexbehandlat objektiv från 1938! :)

.

Den här forntida utrustning har jag visat tidigare, men här kommer bild på det hela för de som inte sett den tidigare! :)

Här är mera läsning: https://www.nbcnews.com/nightly-news/video/film-is-not-dead-demand-soars-for-vintage-cameras-in-developing-trend-150890053734

Och Glad midsommar på er! :)

/Bengan

Postat 2023-06-23 08:35 | Läst 997 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6250 // Och nu till någonting helt annat, fotografi med ett SC-objektiv!

Vad gäller DN-läsande på morgonen så har det varit litet fantasilöst ett tag, men i går fick vi en riktig DN av grannen! Vilken skillnad läsandet blev! Stora stillastående läsytor, prassel, inget reklamfladder i ögonvrån! Det är då man förstår vad man läser! ;)

Men visst e det digitala bra på andra sätt! I morse googlade jag på Nydamskeppet, Hjortspringbåten, kyrkbåtar, Vendeltiden, Sutton Hoo, utgrävningarna vid Åkroken, och hur fort man kan ro med en kyrkbåt, och hur långt man kan ro, båtbyggteknik mm! Det här googlandet skapade en förståelse för hur lätt det var att hålla kontakt mellan Norden och England under Folkvandringstiden! Och Gotland! Via roddbåt!
Nog om detta för tillfället!

Jag håller ju på att fota med film just nu, och då går det inte lika fort att ta fram bilder som när jag fotar digitalt! Slow Photography liksom! Men det är absolut ingen nackdel! Eftertänksamt fotograferande e bra! När jag fotar digitalt så blir det sällan så eftertänksamt utan mera bara mycket! Men för inte så länge sedan så gick det fort även med film! Ni kommer i håg va?  "Blanka färgkort på en timme!" :) Men nu är det inte så!

Vad gäller spännande och intressanta objektiv, så gillar jag den här lilla 40 mm! (Jag har sagt det förut och den positiva känslan kvarstår) Numera när har blivit litet trendigt att fota med nostalgiska objektiv så tycker jag att det här objektivet fortfarande håller! Men det skall vara SC såklart! Och historien bakom objektivet är spännande och udda! Några nördiga vänner till Cosina-direktören Mr Kobayashi ville ha ett objektiv med brännvidden 40 mm och några ville även ha objektiv utan antireflexbehandling, men så blev det inte tyvärr! (Men några få testobjektiv finns säker i ett skåp hos Cosina) Men det som kom ut på marknaden va SC!  Och ett antal MC för de oroliga! ;) Jag tycker det här lilla kompakta objektivet ger svartvita bilder som påminner mycket om de svartvita bilderna jag tog på 1950 och 1960-talet! Då det nästan bara fanns SC! De svartvita bilderna blir aningen litet "råare" med SC eller hur jag skall beskriva det hela! Och det gillar jag! Det känns som riktig svartvit fotografi!  :)

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2023-06-22 07:35 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa