Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 5280 / Det är en kul fototeknik, det digitala! Och så litet om Covid-19!

1/60, bländare 2 på Summicron 35 mm och 3200 ISO!

Nu kanske jag är mer imponerad av det digitala än de som växt upp med det här fotandet! Men jag har ju analoga fotominnesbilder från 195o och 1960-talet, då fick man fundera på när, var och hur man kunde fota! Och gärna trycka av efter utandning! Som Skanåker! ;) Ok, de e nog inte så många som vet vem Skanåker va kanske? Och så är bilderna i det digitala mycket mer lättframkallade! Så det e bara att gilla leget! ;) Men jag har ändå svårt att släppa mina äldre objektiv, så jag använder dom ganska ofta på digitalkameran!
"De gamla objektiven får nytt liv liksom"! ;)
Och som sagt, det e en fantastisk teknik det här som gör att man kan fota var som helst! Även på kvällar när det är mycket mörkt!

/Bengan

Ps. Å min fru e ju pensionerad sjuksyrra och arbetar extra inom vården då och då! Bilden här ovan är från i går kväll när hon kom hem från ett extrajobb via pendeltåget! Och min fru har såklart även för en fjorton dagar sedan anmält sig för att hjälpa till med vaccineringarna för Covid-19 inom Region Sörmland! En diger ansökningblankett fanns på nätet med krav på legitimation osv, osv!
Men sedan har inget hänt....? Konstigt?
Så min fru kontaktade regionen i morse via huvudväxeln! Men där visste man inget om det här med nå'n anmälan till vaccinering, men min fru blev i alla fall felkopplad till en man som skulle försöka ta redan på ev. ansökningar och lovade att ringa upp för besked!?
Sju timmar senare ännu inget besked!
Det verkar ganska rörigt just nu i Regionerna, och det e nog det minsta man kan säga, tyvärr!
Tur e väl att det inte e nå't allvarligt som hänt i samhället!

Postat 2021-01-22 10:18 | Läst 1173 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5279 / Det är en viss skillnad mellan Summicron 35:an och Biogon 35:an!

Nu är de här objektiven inte jämgamla, men vad jag vill visa är att många nyare objektiv har blivit längre jämfört med äldre! Nu har förhoppningsvis de nya objektiven blivit litet bättre! Och det man menar med bättre numera, det är såklart skarpare! Se'n om den extra skärpan e viktigt för fotografin, det kan nog diskuteras! ;) Men numera visas bilden mest via en dator, förr hängde man bilden på väggen eller så fanns bilden i ett album, då räckte skärpan i optiken! ;)

Jag har tittat på konstruktionen av Biogonen, och det är en retrofokuskonstruktion, men Summicronen är det inte! Så retrofokus kanske e den nya trenden att öka skärpan i vissa fall på korta objektiv! (korta objektiv = normaler och vidvinklar) Men rent praktiskt, så tycker jag den äldre Summicronen är behändigare!

.

Här är också en äldre optik, men ingen retrofokus, och även den ganska behändig! Och skärpan räcker för mig! Och så är den SC! Så påstår i alla fall tillverkaren!

.

Här är en annan ännu äldre optik, även den ganska kort! Och absolut ingen retrofokus!

Nog om retrofukus just nu!

/Bengan

Postat 2021-01-21 19:01 | Läst 1035 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 5277 / Tomgångsblogg liksom! Typ med datorschack och ett rött M-objektiv!

Min fotografering går på tomgång just nu, men visst har jag tagit några bilder bara för att det går att ta bilder, men att visa upp dom känns ganska onödigt! Hittade i stället några äldre bilder från en annan tid! Ante Corona!

För övrigt så åkte vi skidor i går, motion e viktig i Coronatider! (Om man åker in på IVA så e en bra kondition en fördel) Vallan på skidorna va från förrförra året! Men det va bra fäste och glid ändå! Nu e det här klassiska skidor, trettio år gamla Fischer, och min fru har ett par lika gamla Adidas! Nordic normbindningar/telemarksbindningar! De e kanske därför dom funkar så bra! ;)

Idag mera läsning i boken "Världen själv" av Ulf Danielsson, han fysikern ni vet! (Det är en ganska tunn bok, om man jämför med de tegelstensromaner som numera finns) Danielsson har bla. några funderingar på hur en schackdatorn, AlphaZero, spelar! (Det här är en självlärande dator, tror det är Google som äger datorn) Experter blev förbluffade på det sätt som de här  datorn spelar! "I drag tjugosex gör datorn ett drag som från e annan dimension! Ett skenbart vansinigt och meningslöst drag som sedan bestämde hela utgången av partiet!"
Men nu skall man inte vara så orolig, den här datorn e bara bra på schack! Men den bör ju gå att utveckla!  ;)

.

Kort och kompakt optik från förr!

Se'n har jag sett e annan sak, dagens objektiv, är ofta "större" än gårdagens objektiv! Jag har jämfört bla. Summicron 35 mm och andra äldre Leicaobjektiv, och även två Canonobjektiv, med nya konstruktioner, och jag tror det har att göra med sensorn varför man bygger ut objektiven mer numera! Film tålde mer snett infallande ljus i filmens kanter! Har även jämfört Biogon ZM 1:2/35 mm med den äldre Summicron 1:2/35:an! Leica bygger sina 35 mm M-obektiv numera som Biogon 35 ZM! :)

Å så litet nyheter! Ett rött piratobjektiv till M Leica! Å inte så dyrt heller! Men ganska långt! :)

/Bengan

Postat 2021-01-20 16:53 | Läst 1385 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5276 / Läsdagar och idag pelletshämtning!

Korta dagar ger tid för läsning! Knåpar mig igenom Ulf Danielssons senaste bok och blandar den med annan läsning, tex Eric Kims, "Bättre bilder/Streetfoto" Jag har läst boken tidigare och tycker Eric har en del bra saker att säga oss! Vi som vill utvecklas inom gatufotot alltså! Men Obs, det här e ju Eric Kims tankar/förslag till utveckling och ingen naturlag! Men jag tycker ändå att det finns en del bra tips, och inte bara för en gatufotograf, utan även för en "vanlig" fotograf som vill utvecklas! Sammanfattningen e nog att fokusera på ämnet alltså!

.

Fast nu skall man i ärlighetens namn ändå tillägga, vi har ju olika motiv för att vara på internet! För många är internet även en viktig och trevlig social träffpunkt och det kanske räcker!

.

Tom en mobiltelefonkamera räcker långt i dag! Fast det kan vara ett känsligt ämne för oss "riktiga" fotografer! ;)

.

Och vi fotar nog mest dagtid, trots att natten e lång just nu! Och det kanske även stämmer på sommaren konstigt nog! 

För övrigt så laddar jag för att hämta pellets! En pall på 52 säckar a' 16 kilo x 2! Det blir 52 säckar in i bilen, och sedan ur bilen alltså! :)
* Har nu hämtat pellets! 1600 kg c:a blev lyftsumman! :)

/Bengan

Ps. Skall även kolla längdskidorna för att försöka hinna åka litet kletskidor innan tövädret kommer! Jag kör nästan jämt med SVIX Special som valla! Funkar på alla fören!  :)

Postat 2021-01-16 10:01 | Läst 1330 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 5275 / Objektivtest i Järna! Sonnar 1,5/5 cm på Fuji!

Sonnar 1,5/5 cm från 1930-talet i motljus!

Jag tog bilder med ett icke antireflexbehandlat Sonnar 1,5 via Fuji X-E1 i dag! Nu är ju modernare objektiv litet mer lättarbetade såklart, och framför allt så är dom antireflexbehandlade! Men jag tycker det e både kul och intressant att fota med de här gamlingarna och inse att dom inte e så dåliga trots åldern! Det blir litet omväxling från det perfekta liksom! Och det kanske blir litet mer naturliga bilder! ;)

.

Och i medljus, och nedbländat, så blir alla objektiv bra!
.

Och skärpan e helt Ok för mig!

.

Men här ser man ett litet objektivfel! Linjen på husväggen längst till vänster i bilden är inte riktigt rak! Aningen kuddformig alltså! Men Sonnaren är inget tegelväggsobjektiv, det är ett reportage och porträttobjektiv! (Och skärpan lade jag en bit in på gräsmattan, skärpedjupet e litet kort här)

.

Här sitter Sonnaroptiken på Fuji X-E1 via en Amedeoadapter! Vackert 1930-tal möter ett praktiskt 2000-tal! :)
Och Sonnar 1,5:an, det är mycket, mycket mytos i den optiken! :)

/Bengan

Ps. Se'n kanske det ändå inte blir så stor skillnad med ett objektiv från 1930-talet och ett från 2000-talet! :)

Postat 2021-01-12 17:30 | Läst 1373 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa