Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6699 // Det analoga ligger som ett spöke över den digitala fotografin! Eller som en våt filt! ;)

Kåseberga, se'n kväll!  Kodachrome! På fri hand! De ni! :)

Fick frågan i förra veckan igen! Och jag har fått frågan förut! Ni har säkert också fått frågan! "Varför inte fota med film i stället då?"
Alltså, jag hade suttit och pratat fotografi med en "nybörjare" i fotografi och jag berättade om hur jag fotade, och hur jag har fotat och att jag blandar analogt med digitalt i många fall försöker härma analog fotografi i mina digitala bilder! Så varför inte löpa linan ut och fota analogt i stället för att härma det analoga?

Så jag säger att vissa filmsimuleringar ger ett spännade och intressant tillägg i en digital bild! Det blir som bilder såg ut förr, fotograferade med Velvia tex! Och jag berättar att jag fotade med digital Tri-X för ett tag sedan! Efter mitt eget simuleringsrecept! :) Och jag berättade även om dagens höga filmpriser och att det tar tid och är dyrt att framkalla, tex. färgfilm, för att frågaren skulle förstå mitt analoghärmandet!

Men kände ändå att det va ganska mycket vattentrampande! ;)

Så vid närmare eftertanke, de e bra att göra så ibland, att tänka efter alltså, så är det nog så att den analoga fotografin är speciell, och det är därför vi härmar den på olika sätt i det nya digitala! Varför skulle man annars härma det analoga, om det inte va speciellt?

Så det va en himla bra fråga jag fick,  "Varför inte fota med film i stället då?"  :)

/Bengan

Ps. Så man kanske skall låta den digitala fotografin stå på egna ben, utan att härma, vad det nu innebär? Eller?

Postat 2024-05-07 08:56 | Läst 281 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6628 // Fotofika på Tårtan nu på onsdag!

Runt 15.00 på Gata Horns 32 som vanligt! Väl mött!

För övrigt är vi tillbaka efter ännu en runda tur och retur Sörforsa! (Hudiksvall) Vi va där för att lyssna på körmusik och gjorde även några dagsturer i området! Planen i första skeendet var att ta tåget, men vi valde vi att ta bilen igen! Det verkar vara säkrare! Bilresan tar fyra timmar med rast! Vi delar upp körningen, så det funkar bra! I dag funkade det extra bra för jag sov en dryga timme! :) Rast vid Gävlebro, som inte är som förr tyvärr, så nästa gång tar vi thermos med kaffe med oss i bilen!
Men det va  lugnt på vägarna, i alla fall där vi åkte!

Två bilder kvar på färgfilmen! :)

/Bengan

Postat 2024-05-06 21:45 | Läst 399 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6627 // Skärpefixeringen inom amatörfotografin! Osäkerhet eller vadå?

Ställde nyss en fråga till Microsoft Copilot Bing! Om dagens skärpefixering! Och fick till svar: Det är en intressant fråga. Skärpefixeringen kan ibland leda till att tekniska aspekter av fotografi, som skärpa och bildkvalitet, får för mycket uppmärksamhet på bekostnad av bildens innehåll och konstnärliga värde. Fotografi är trots allt en konstform, och det är viktigt att komma ihåg att en bilds emotionella inverkan och berättelse ofta är det som gör den minnesvärd och kraftfull.

En bild med perfekt skärpa men utan ett intressant innehåll eller känslomässigt djup kan kännas tom och oengagerande. Å andra sidan kan en bild med mindre teknisk perfektion men med starkt innehåll eller en kraftfull berättelse skapa en långvarig inverkan på betraktaren.

Det är därför viktigt för fotografer att hitta en balans mellan teknisk skicklighet och konstnärligt uttryck. Det är också viktigt för tittare att uppskatta bilder inte bara för deras tekniska meriter utan också för deras förmåga att förmedla känslor och berättelser. Så, även om skärpa är en viktig faktor i fotografi, bör det inte vara det enda kriteriet för en bilds värde.

Ställde frågan efter att ha tittat på en del tester av olika objektiv hos Captain's Logg hos CyberPhoto: https://www.cyberphoto.se/captains-log

Och det verkade som om Captain tycker att inget av de objektiv jag/vi använde på 1960, 1970 och 1980-talen skulle kunna användas till fotografi längre! ;)
Hur som helst, jag fotar i alla fall vidare med några äldre objektiv, för jag är fotokonstnär :) och känner mig trygg i det utan att behöva onödig skärpa!  ;)

/Bengan

Postat 2024-05-05 12:23 | Läst 511 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Straight 6626 // Används det inte onödigt ljusstarka objektiv på digitalkamerorna?

När jag fotar med en utgången rulle negativ färgfilm, där jag ställer känsligheten på 80 ISO, för säkerhets skull, där kan en hög ljusstyrka behövas helt klart! Men med 64.000 ISO i en digitalkamera där borde man klara sig med lägre ljussyrka! Så varför detta intresse för höga ljusstyrkor på digitala kameror! Å inte är det så mycket fotande på nätter heller vad jag sett! Så är hög ljusstyrka på en digitalkamera en trend, som marknaden bara sålt in? Eller vad handlar det om?

Jag har i alla fall 1,5 i ljusstyrka på min analoga kameras objektiv, bra att ha när jag fotar med en film på 80 ISO!  :)

Och litet rörigt just nu i Forsatrakten, utanför Hudiksvall, alla vill åt olika håll!
"Vi kan väl åka dit idag så tar vi det andra i morgon i stället!" ;)

/Bengan

Postat 2024-05-03 10:58 | Läst 692 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 6625 // On The Road igen! Vad annars? :)

Snart e vi på väg igen! Spännande! Vi får se om det blir ett besök i fotobutiken i Ljusdal, eller/och ett nytt besök runt gravhögen i Hög, och kanske kan jag få besöka Forsa Folkhögskola och prata med en av fotolärarna där!
Här är fotolinjen i Forsa Folkhögskola!

För övrigt så planerar jag för Gnesta-Planket sista lördagen i Juli, som vanligt, men först en resa till Gotland, och en resa till Finland!
Och kanske till Grövelsjön...! Kanske efter Gnesta-Planket! Visst e det ett lyxliv som pensionär! Även om upplevelseresorna inte blir jorden runt precis! :)

/Bengan

Ps. Ny rulle utgången färgfilm insatt i Leica M6! (Har kanske sagt det förut)

Postat 2024-05-02 08:26 | Läst 1032 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 1326 Nästa