Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Trött julmarknad med pigg fyndkamera

Stadens julmarknad var i söndags mellan 12 till 18. Gick omkring vid 17.30 och tog några bilder, känner några av försäljarna. Det var inte så mycket folk, och julbelysningen inte överväldigande. Men de som var där såg ut att trivas. Det kostade 600 kr att ha ett stånd, en del fick endast igen pengarna, andra lite mer. De som sålde billig mat, som kalla (!) munkar verkade lyckas bäst ekonomiskt. 

Kameran var nyinskaffad. Sony RX100 hemma tillhör frun, och jag är så rädd att tappa den (glida ur fickan ute - plums! ) med tanke på kostnaden och vad frun skulle säga, så jag köpte något lite enkelt men bra och billigt, om nu olyckan skulle vara framme. Då är det ju inte så hemskt. Mobilkamera är ju bra, men...inte riktigt så bra. Sedan finns ju det där lilla? begäret också när jag ser på annonser, känns lite skamligt. Nåväl, det blev en Nikon P300 från Mattssons foto, begagnad men nyskick i kartong, allt för 340 kr. Jämför jag den med min Canon GX1 är det lite orättvist, Nikonkameran glider ju lätt ned i en liten ficka, men å andra sidan Canonkameran har en bra mycket större sensor och väldigt mycket bättre bildkvalitet. En liten kvick kamera är inte så skrämmande för folk heller, tror jag. 

Porslinstomtar och grön bil med nyttig mat.Grisprodukter av högsta kvalitet inför julenStekt sill, oumbärligt på Skånsk marknad.Arles ostkaka, hemlagad och god.Samtal i mörkerGångväg mot GallerianTrött karusellBeg bilar, som nyaLite avslappnat innan det packas ihop och stängs.Man kunde sitta inne och se ut. Eller tvärtom. 

Inlagt 2016-11-29 11:53 | Läst 3396 ggr. | Permalink
Den Nikon är ett bra köp - fina bilder.
Mvh. från Erik.
PS: Har nyligen anskaffad en RX100 III
Svar från Vibybo 2016-11-29 13:20
Tack du Erik! Ibland bara måste jag försöka ta bilder med kameror som inte anses så fina, det är en del av nöjet. I detta fallet var den främsta drivkraften att den skulle kunna vara med i en lite ficka omärkligt, och inte vara hela världen om jag tappade bort den. Då blir det bara en ny spännande begagnatjakt.
Det var Sony RX100 som fick mig att uppskatta handhållen fotografering i mörk stad, den var förbluffande bra.
Låter som om de inte vill ha dit försäljare på marknaden med de priserna, gissar att de som knappt gick med vinst inte återkommer till nästa gång.
Har ingen koll på Nikonkameror men det ser ut att ha fungerat bra i vintermörkret.
Svar från Vibybo 2016-11-29 15:41
Tack Margareta, kameran gick bättre än förväntat och möjligen kan det bli som du säger.
Ser ut som den levererar godkända bilder vad jag kan se! Har just ingen jättelitens kamera nu förutom mobilen som duger ganska ofta.
Svar från Vibybo 2016-11-29 17:56
Tack Dan, mobilen är ju alltid där, om man som jag inte glömmer den ibland.
Verkligen prisvärd kamera, bra köp och fina bilder.
Svar från Vibybo 2016-11-29 17:57
Tack Åke, någon gång då och då går det att fynda.
Det gick att göra bilder med 340 spänn också. I mörker dessutom. Ett riktigt kap :)
//Tommy
Svar från Vibybo 2016-11-29 20:37
Tack Tommy!
Fina bilder från Lilla Torg! Får se om det blir något julskyltningsbesök för oss, förr brukade vi åka och titta och sedan käka "vildmarksgrillad korv" med bröd hos skojterna. Sådan där svart, hårbränd variant alltså ;-)
Svar från Vibybo 2016-11-30 07:30
Tack du, känner igen den korven. Jag gick inte runt hela staden eftersom jag hade ärende hos handlarna, parkerade på torget. Får se om jag har möjlighet att göra det innan jul.
Du måste väl vara fantastiskt nöjd med ditt begagnatköp? Jag testade min Sony RX100 IV i novembermörkret för några dagar sedan och blev grymt besviken på bruset i bilderna. Det var visserligen snöglppp och tråkigt väder och kanske också handhavandet fallerade (den har lite för många finesser), men det var få bilder som fick tekniskt godkänt.
Svar från Vibybo 2016-11-30 13:28
Du har en poäng Sture. 1. Jag är nöjd med P300 (med tanke på priset) och 2. Jag får betydligt bättre mörkerbilder med Canon G1X än Sony RX100. Åtminstone inbillar jag mig det. Men så har ju G1X så mycket större sensor (en märkligt underskattad kamera). Å andra sidan har jag tagit jättefina julskyltningsbilder med RX100 när den var ny. Så jag vet inte, men...........
Jag har planerat följande experiment: Gå ut på stan i julmörker, tag (frihand) identiska bilder med Canon, Sony och Nikonkamerorna. På P300 finns ej RAW. Sedan hem och jämföra. Om jag har tid och ork, skall jag göra det. Och publicera det här.
Svedje 2016-11-30 16:10
Det vore intressant att få en jämförelse. Ser fram emot detta. Jag är väldigt nöjd med min lilla RX100 IV i bra ljusförhållanden, men den här kvällen fallerade den. Kan bero på att jag körde med AUTOISO och att kameran kompenserade för mycket. Återstår nog fler tester även för mig.