Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

På stranden med Super Takumar 50 1.4 version 2 del 1

Kamera Olympus OMD E-M1. Det var idag, förmiddag, temperaturen började just sega sig över 0,0 grader, mulet och lätt nordanvind. Full vinterklädsel.  Mellan skogen och sandstranden på militära övningsområdet är det en 200 meter bred öppen yta, som går från grästorv vid skogen till ren sand närmast vattnet, avtagande skiftande växtlighet efterhand med olika växter. Startar med de närmast sanden - där växte fältsippan. Möjligen lite gulaktigt i bilderna, glömt lägga objektivet i fönstret nu före säsong.

beskuren

sandviol, mycket sällsynt, rödlistad

krypvide

mossa

samma bild, beskuren

Inlagt 2024-04-22 20:14 | Läst 438 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Du skriver: "glömt lägga objektivet i fönstret nu före säsong".
Är det ett tips för den här sortens linser och har det något med uraneffekten att göra?
Jag tycker att dina bilder här får en intressant färgton, som ser ut som en simulering som jag har i min Fuji :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
syntax 2024-04-22 21:45
Det är radioaktivt Thoriumglas. Det har ett exceptionellt högt brytningsindex, och är därför gynnsamt för ljusstarka objektiv (vilket man lite kan ana i Stefans bilder). Om det inte får lagom mängder av UV-ljus, gulnar glaset.
Jag köpte för ett tiotal år sedan ett 1,4/50mm från Carl Zeiss Jena med två av de sju linserna av Thoriumglas. Det hade legat i decennier i en låda, och var brungult när det ankom. För att kunna hantera detta var jag tvungen att demontera objektivet och plocka ut de aktuella linserna – som jag lade ut i vårsolen. Efter åtta timmars hård UV-bestrålning var glaset färglöst och fint.
Den här Zeissgluggen från Jena är ett mycket skarpt objektiv, som jag sedermera har haft stor glädje av.
Wolfgang 2024-04-22 22:20
Jag har läst att folk lägger objektivet i solen med påföljd att oljan rinner över lamellerna. Men Peter är proffs och plockade isär gluggen för lägga det aktuella linserna i solen, och det är ju så man ska göra! Mvh Wolfgang
syntax 2024-04-22 22:28
Tack för det Wolfgang - alltid kul att bli struken medhårs... :-)
Ditt påpekande är inte bara riktigt - det är mycket viktigt. Jag har varit med om att folk nästan har förstört sina objektiv när dom ställer det innanför fönstret i vårsolen där det snabbt blir hett, och fettet börjar vandra runt.
Jag brukar skarpt tillhålla att om du du nödvändigtvis skall ställa objektivet i vårsolens glans odemonterat - gör det åtminstone utomhus en solig men sval aprildag, och vänd på det med jämna mellanrum så att det inte blir för varmt.
Svar från Vibybo 2024-04-23 18:54
Hej Erik, du har ju fått reda på varför om objektivet här, men jag gör så här: lägger det i fönsterkarmen i skugga, just nu är där nog 17 grader, där får det ligga några timmar, sen är nästan allt det gula borta. Det är inte bra att lägga en rad helt andra saker i solen heller, så det gör jag inte. Det blir ju vintageffekt i bilderna helt klart!
Snyggt Stefan, vilken skärpa det är i den gamla gluggen! Sista bilden är riktigt intressant, gillar den skarpt! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:00
Ja, det är imponerande Tommy, alla utom en är tagna i bländare 1.4 till 4. Sista bilden är ganska kraftigt beskuren, så det blev som tagit med 1:1 makro.
Spännande bilder med en dragning åt HDR
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:06
Nu är jag ganska primitiv, använder varken HDR eller stacking, men fibblar lite med ljuset i Lightroom och vrider frikostigt på bländarringen. Gillar det enkla. Tack så mycket Gunte!
Vacker sippa och sandviol har jag aldrig hört talas om. Den beskurna bilden av mossan får mej att tänka på nervceller med sin dendriter och axon. Intressant förklaring från Peter.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:16
Sandviolen är ganska diskret och mycket sällsynt, så det är nog få som hört om den, hör till den torra (om sommaren) varma sydöstra delen av landet. Mönster strukturer texturer allt detta är intressant, när jag läste integraler i gymnasiet började jag förstå att det gick att se matematik, det bildade mönster, om man använde 4 dimensioner.
Mycket fina bilder, speciellt första tre! När det gälle objektivet, var god läs mitt svar ovanför. Lägg inte objektivet i solen! Mvh Wolfgang
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:24
Nä, det är inte mycket jag lägger i solen, den är nedbrytande när den är som kraftigast. Ett par timmar med objektivet i sval skugga är nog, det gula försvinner till 90%. Tack Wolfgang!
Fina bilder tycker jag!

Objektivet är lite berömt i pentaxkretsar pga avbildningsegenskaperna och radioaktiviteten. Det lär ska finnas thorium i någon av linserna som gulnar i mörker men ljusnar i ljus vilket du ju nämner!

Tredje bilden gillar jag särskilt, beskuren men kvalitén ändå på topp. Och sista har intressant mönsterverkan, gillas.
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:30
Tack Måns, det är mycket bra skärpa, särskilt med tanke på att bilderna är tagna med bländare 1.4 till 4, utom en på 8. Det håller nog i 100 år.
Så vackert på fältsippan särskilt tredje.
Sandviol spännande
Fin serie i den tonen även om det beror på gulnat i objektiv. Lite som fujisim och retro
/N
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:38
Jo Nini, det här blev äkta retro, något jag gillar med gammal optik. Här nere där det är sand, kalk och torra somrar finns en del speciella växter, lite som Öland/Gotland. Tack så mycket!
Jättefina bilder som det nästan strålar om. Du har verkligen lyckats att utnyttja potentialen hos detta fina objektiv. Härliga färger och mjuk oskärpa. Toppen Stefan.
Svar från Vibybo 2024-04-23 19:44
Ja, jag gillar att använda de gamla objektiven ibland, de ger en annan känsla. Och så intressant bakgrund! Nästa gång blir det Olympus 50 1.4 tror jag. Tack Torbjörn!
Hej,
Helt sköna bilder. Den första är magiskt vacker.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2024-04-24 15:35
Tack så mycket Bob! Hoppas kunna använda mina äldre objektiv lite mer.
Snyggt, vacker oskärpa med det objektivet. Det verkar ha bra närgräns också
Svar från Vibybo 2024-04-24 15:38
Tack Peter, det är 0,45 meter närgräns, standard för den tiden, men så ger ju M4/3 att det blir 100 mm med denna nägräns, och det duger ju för blommor och sånt. Vacker oskärpa är viktigt.