Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

På stranden (del 2) med Olympus 6o 2.8 makro

Samma som igår, men nu med Olympus makro, samma kamera, har två likadana, de är billiga och bra! Det blir nog lite mycket bilder tyvärr. Startar med fältsippan igen

liten daggsamling

de små på marken, de som man trampar på, en vacker mångformad värld, här ska det bli gul fetknopp sen, med mossa runt

mossa

något visset

och så var det myrorna, där fanns en liten stack, trots någon enstaka plusgrad var det hyfsat liv i dem, och med mina bylsiga vinterkläder vågade jag mig ned på knä och sträckte fram kameran - många klick. Med det mulna vädret fick jag ha bländare 8 och fri exponeringstid, det var inte så mycket ljus, så någon lite rörelseoskärpa blev det. Hade blixt på kameran, men glömde testa hur det blev med kort exponeringstid också, hade bråttom att ta många bilder på minsta tid. Det hängande objektivlocket var täckt av myror, de kröp över hela kameran i mängd (hade tjocka handskar), lite myrsyra på linsen. Men det var bara att ställa sig upp och borsta av allt. 

med kaninlort under myrorna här under

stacken låg nedsänkt bland grästorvorna, så en del gräs stack upp bland myrorna

och sista bilden är obeskuren

Inlagt 2024-04-23 20:18 | Läst 391 ggr. | Permalink
Flertalet myrbilder blev riktigt bra trots svår kamp mot dom små monstren. Mittenbilden på mossan har verkligen hög klass och närbilderna på sippor väldigt fina med daggdroppar.
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-04-24 15:47
Tack så mycket Gunte! Satt och såg på myrbilderna - deras käkar, de ser ut som kombinerd lyftklo, såg och matinkastare. Riktigt nära foto är en egen liten värld som du behärskar utmärkt.
Det är ett grymt bra makro och jag vet inte vilka hus du har, men de brukar vara bra alla. Härliga bilder, gillar särskilt dem med droppar.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2024-04-24 15:50
Olympus E-M1-1 i detta fall, mycket för pengarna. Tack så mycket Bjarne!
Hej,
Jag beundrar dina bilder. Växter med dagg blir magiskt.
Ha det gott
Bob
Svar från Vibybo 2024-04-24 15:56
Tack så mycket Bob! Daggen blev extra bonus den dagen när man är tidigt ute.
Mycket snyggt! Gillar verkligen de långa skärpedjupen på makrobilder.. korta skärpedjup blir ofta mest röriga att titta på! Lite samma även med telebilder, om bakgrunden är helt 'utsmetad' känns som det fattas nått i bilden.. Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-04-24 16:01
I enstaka fall, som vintageobjektiv med högst egen bakgrund, där kan extremt kort skärpedjup vara o.k. för mig, annars vill jag ha så mycket skärpedjup som möjligt på riktigt nära makro, kanske skulle jag testa min stackingfunktion i kameran någon dag? Annars är jag rätt primitiv fotograf, ändrar bländare lite efter ljus, flyttar mig ständigt och tar många bilder - eller inga alls. Blixt och makro, nä tycker det ser lite brutalt ut.
Mossan är ju fantastisk vacker och närbilderna på daggdroppar, både på sippan och de andra bilderna är ljuvliga makrobilder. Myror är kul och svåra att fota tycker jag. Att få dem krypande överallt är jag inte heller så förtjust i. Det blev lyckade bilder och återigen en daggdroppe som förhöjer. Den perfekt runda som ligger bredvid myran på bladet (9:e och 10:e bilden från slutet).
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-04-24 16:10
Myrfotograferingen gick i högt tempo med mycket täckande kläder, så daggdroppen på gräset såg jag först i datorn. Så nära är det som skjuta prick på rörligt föremål när den lilla fokuspricken följer den springande myran, rätt spännande, de var piggare än man kunde tro i kylan. Mossa har så många former och färger, en spännande växt. Tack Lena!
wow snyggt fångat!.
Svar från Vibybo 2024-04-24 16:10
Tack så mycket!