Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Myror och spindlar

Fjärde och sista delen från serien nära stranden, nu blir det de små vännerna på marken. Först ett par spindlar som sprang omkring bland löven i solen, de vissna löven är rätt fina, lite som läder i utseendet

någon jaktspindel, kanske en prickvargspindel? Något för entomologer. 

de ser mig tydligt, måste använda längsta teleobjektivet, jaktspindlar heter också vargspindlar, samma sak, de har bra syn och jagar smart och tålmodigt som andra rovdjur

en myrstack fanns där också, använde teleobjektivet här också, de var ganska pigga i solen och jag hade ingen lust till närkontakt, det blir myror för hela slanten nu

Inlagt 2024-04-19 09:40 | Läst 335 ggr. | Permalink
Hej Stefan - du är bra på det här - respekt.
Dock är de inte mina favoritdjur :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2024-04-19 15:41
Hej Erik, det känns konstigt att ta makrobilder med mitt fågelobjektiv - 400 mm , men det fungerar bra. Jag har just fått hem böcker, barnböcker om insekter, som jag köpt till ett barnbarn.
Fint på både myror och spindlar. Fotograferade också myror igår, men med makrot
Svar från Vibybo 2024-04-20 11:07
Ja, det har ju både för och nackdelar med makro och myror, i detta fallet var de lite för livliga för mitt makro. Det var något de gillade på en fläck där, kanske sav? det hade fallit en björk rakt över stacken.
Spindeln ser stor och rätt läskig ut, fast jag är ju egentligen väldigt fascinerad av dem. Myror är svårare att fota för det är ett sånt myller. Jag tycker att du har lyckats bra att isolera (fokusera) på vissa myror i dina bilder. Jag förstår till fullo valet av objektiv när det gäller myror.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-04-20 14:16
Spindeln var av ungefär av samma storlek som myrorna, de piggnade till i solskenet. Det var en björkstam som fallit över myrstacken, träd är dåligt rotade där med så högt grundvatten, och vind från havet. Det var något på stammen som intresserade, kanske lite sav. Och strax intill stannade myrorna någon sekund märkte jag, så några av bilderna är tagna med bländare 16 och längre exponering på 1,5 meter, vilket märkligt nog fungerade. Har testat med vanliga makrot på pigga sommarmyror i stacken, lite otäckt. Och de som springer på myrstig kräver väldigt korta exponeringstider, lite som tornseglare.
Myror är fantastiska tänk dom har liksom ett helt eget samhälle mitt i allt liksom. Naturen är verkligen fantastisk och det visar du fint här.
Svar från Vibybo 2024-04-20 14:23
Naturen är mycket större och mer fantastisk än den mänskliga hjärnan kan begripa verkar det som, vi är ju också en del av naturen, dessutom uppbyggda av byggstenar från den, således är vi ohjälpligt förenade med den.
Största problemet med myrfoto är att sitter/står man för länge på samma ställe har dom vandrat upp till knäna :)
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2024-04-20 14:34
Det är en stressande upplevelse vet vi som testat, teleobjektiv är bra! Just i detta fallet låg en stam över stacken med en möjlig savfläck.
Det gäller att ha öga för de små krypen! Fint med denna berättelse om naturen som vaknar till liv efter vinterdvalan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2024-04-20 14:39
Har alltid haft ett öga för dem, de finns där och sköter sitt, behöver inga selfies. Visst är det skönt nu när naturen vaknar! Tack Bjarne.