Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Igår

Ja igår blev det promenad vid ålakusten, som varit känd för sitt ålfiske. Tyvärr är det ont om ål numera av olika skäl. Ynglen kallade glasål har fiskats i förfärande mängd i bl.a. sydeuropa, när de kommit hit mals de i bitar i vattenkraftverken, så det blir inte mycket över till de enstaka yrkesfiskare som ännu har tillstånd. På första bilden här en traditionell bild av ålakusten, där en riktig ålafiskare verkar. 

som ni ser på bilden ovan var det grådis över kusten, men behagligt vindstilla. Så även idag disbilder. Och sen kan jag redan här säga, att det blev alldeles för mycket bilder. 

De senaste omgångarna har jag burit en bekväm utrustning, fågelkameran om nacken och en liten Sony RX100 i fickan, den är ett litet underverk. Platsen vi åkte till var Gropahålet, som ligger vid Helge ås södra utlopp, söder om utloppet gick vi. Där fann jag en trädstam på stranden av ån, den såg fin ut helt enkelt. Bak och över den synes parkslide, en aggressivt invasiv art från Japan. Här har den växt över ett stort område, blir flera meter hög över sommaren och kväver allt i sin väg. 

Detta lilla träd har växt mycket långsamt och hunnit samla på sig en större mängd blåslav

klibbalens knoppar sticker ut med sin färg

så länge jag minns har det växt stora bestånd nyponrosor här, dessa är väldigt gamla. överväxta av blåslav

ibland gjorde solen små snabba försök att tränga genom molntäcket

korta stunder kunde det t.o.m. glittra till

och fågelspaningen då, hur gick det med den? Några flockar änder som drog iväg i diset, på åmynningens pir satt de vanliga skarvarna, lite vårdräkt

sen fick vi syn på det jag hoppas på i Februari Mars, en ishavsfågel

alfågeln ja, blir inte mycket till bilder långt ut i diset och max beskärning

syns ju vad det är, flocken låg så långt ut att ögat med svårighet alls kunde urskilja dem, här blev det en bild när det ljuset plötsligt glimtade

skäggdopping i vinterdräkt, inte riktigt lika långt ut i vattnet

sen in i tallskogen, mörkt med närapå max ISO, trädkrypare som var ovanligt undflyende

den hade sällskap av kungsfåglar

det var allt

Postat 2023-02-17 11:12 | Läst 267 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Funnit igår

Det bästa fyndet var nog i luften, själva vårkänslan, lite mildare, ljusare och mer liv. Hoppet. Så jag trampade iväg mot dammarna i gråvädret, allmänt disigt och kontrastlöst. Så bildkvalitén blir lidande, både av dis och höga ISO med kort slutartid. Men så är det ju, som tur är alla dagar lite olika och vårkänslan när man står där och bara ser och lyssnar den är det bästa. Storkar sågs i par, vilken som är herr eller fru vet jag ej

i dammarna hade livet vaknat, änder, gäss och svanar flög omkring. Mest märktes att grågässen hade bildat par och börjat välja ut sina områden, det var liv och kiv, tjuvnyp och skrik. 

vigg

knipa

sångsvan

till sist fann jag årets första nyckelpiga, inomhus. Den satt på den stora hibiscusen, köpt på Amager i Danmark förrförra året. Det ser ut som en harlekinpiga, en invasiv art som betraktas som farlig. Kommer ursprungligen från östasien och är giftig för andra nyckelpigor, används som biologisk lusbekämpning i världens växthus. Ser ut att äta mina bladlöss som fått för mycket av pyretriner i sig, så jag får se hur det går för nyckelpigan, skall inte släppa ut den. 

 

Postat 2023-02-16 13:51 | Läst 238 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kråka

Ja, grå kråka här i Sverige. En intelligent fågel med livslång partner, familjen håller sedan samman i flock. Förmåga till logiskt resonemang, informationsutbyte, med mera t.ex. samlas till "begravning". Mycket anpassningsbar, finns i hela landet även om norrlandskråkor föredrar att flytta en bit söderöver om vintern. Har ansetts som Odens fågel, men sjönk sedan i anseende till Hins fågel. 

Postat 2023-02-15 17:53 | Läst 406 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Idag

Tog en cykeltur ut till ängarna, mulet väder, men ganska ljust och behagligt. Tänkte se vad jag fann för motiv. Ovanligt mycket människor att prata med, inte bara jag som pensionär rörde på mig, det brukar vara helt folktomt annars vid denna årstid. Och vattnet hade sjunkit undan så det gick att ta sig fram. Först såg jag bara himmel och vatten att fotografera (bilder i kronologisk ordning)

sen kom räddningshelikoptern, ute och får flygtimmar, alltid samma sträcka varje dag

sen passerade höken långt bort i diset

en ensam stackars gås stod mitt ute i vattnet, inga andra i närheten, så ensam. En med stor kikare hade sett två rävar para sig nere vid sjön, blir inte bra för gåsen om den står kvar i natt, sen hade 7 tofsvipor passerat också fick jag reda på

våtmarkslandskapet

fick ett till tips och stannade till vid dammarna som ligger på vägen hem

storskrake och vigg, det stämde

sen cyklade han hem och somnade

Postat 2023-02-14 18:38 | Läst 524 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Vadare

Helt enkelt bara bilder på sensommarens vadare, blandade arter, mer eller mindre vanliga, vill bara visa varför jag tycker om att se på dem, visa livet i kanten av det stora blå.

Postat 2023-02-13 09:12 | Läst 497 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa