Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Botanisk utflykt

Nu var det ett tag sedan sist, ligger en större mängd bilder på hög. Men väljer de från senast, en utflykt med min vän till området Svarta sjö, inget naturvårdsområde (eller sjö), men orört ändå eftersom det är otillgänglig sumpmark och ekonomiskt sett utan värde. Åker till andra sidan sjön hemifrån sett, parkerar vid en byväg, och följer en traktorväg (fint gjord med makadam) över ett stort fält, till alesumpskogen. Gott om jakttorn, bönderna håller efter grisarna. Gott om hare, men ingen bild på dem då jag endast har med mig två gamla manuella 50mm objektiv och min Olympus kamera. Startar med Olympus 50 mm f 1.4. I fortsättningen ska jag ta de moderna objektiven på utflykterna.

På traktorvägen växte detta, en växt av det slaget som man trampar på utan närmare eftertanke. Det är trådklöver, en ärtväxt som finns i många gräsmattor hos de som vägrar förgifta sin trädgård. 

Mellan traktorvägen och fälten fanns en icke besprutad meterbred sträcka, där en del arter fanns, t.ex. vårkorsörten som är vanlig i södra Sverige och Danmark. 

I närheten fanns också blodklöver, en gröngödslingsväxt. 

sedan gick vägen in i alesumpskogen, där var det vått och gyttjigt bredvid vägen, årets första mygg hade kläckts, och det var gott om korsande viltstigar. En bit in bredvid vägen växte någon sorts vildapel, med blommornas utseende utseende snarlikt en prydnadsapel "pink spires" (1390 kr i detaljhandeln), ett högst förvånande fynd. 

närbild

det var inte oväntat att finna en groda i sumpmarken, detta ser ut som en vanlig groda. Finns i hela landet.

nästa växt är ormbär, bör icke förtäras då den kan ge ont i magen. Historiskt använt som medicin mot pesten. Växer lite här och var i lundar m.m, och ända upp på Hardangervidda! 

jordrevan är en flerårig kransblommig ört, i samma familj som en del kryddväxter, ex mynta och timjan. Kan också inordnas i gruppen "vackra ogräs". 

kommer ut mot en öppnare mark, en del är en gräsbevuxen förhöjning, den andra ett grunt vatten med växter. Grisarna har bökat lite här och där, ger en del växter lite möjligheter. Ängsbräsma heter denna lilla blomma, en korsblommig ört som växer över hela norra halvklotet. Värdväxt för aurorafjärilens larver. En sorts kålväxt, kallas också ängskrasse. Ordet bräsma påstås komma från braxnablomster, då den ska blomma när braxen leker. 

denna rejäla knopp är vänderot - valeriana officinalis, och officinalis står för läkeväxt. Finns på apoteket mot oro och dålig sömn, skulle tro det är torkad mald rot, den tål inte längre lagring.  Denna rot gillas också av katter, växten heter också katteleka. 

ältranunkel växer i hela landet vid våta skogskärr. Liksom smörblomman är den giftig.

klockgroda tycker jag detta liknar. Ska finnas på sju lokaler i Skåne, återinplanterad för 50 år sedan. Giftig för rovdjur.

fann denna holk för vattenlevande fågel, kände igen den sedan jag läst om den i ungdomen, men helt glömt vilken fågel det gäller. Vet någon? Kanske Håkan?

tussilago, fröställning

gökblomster i familjen nejlikeväxter, vilken likhet syns på blomman. 

sedan åkte vi en bit till en vattenfylld sandgrop i en torräng utanför Åhus, varierande växtmiljöer. Satte på ett Pentacon 50 1.8 som har lite närmare närgräns. Där vi ställt bilen stod några av fortifikationsverkets gamla trästolpar, och skogsmyrorna svärmade. Tid att testa insektsfoto med det gamla objektivet. Som synes vänsterkanten beskuren.

det gick ganska bra

grusvivan trivdes i sanden

svartkämpar tillhör grodbladssläktet. Kan ge diarré hos betesdjur.

grodyngel fanns i vattnet i botten av sandgropen

detta ska bli nattljus. Införd från östra Nordamerika, har anpassat sig här. Används i naturläkemedel, och kan orsaka fosterdöd.

och detta ska bli hedblomster

Det var allt för idag. 

Postat 2022-05-24 11:30 | Läst 321 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tidigt idag

Vaknade kl 04, det var blött ute, blåste, mörkt och verkade kallt. Vaknade på nytt 05, efter en stunds funderande gav jag mig ut, superunderställ, fleece och vindtäta överdragskläder, vantar och mössa. Ändå kändes det rätt kallt. Cyklade ut i våtmarkerna, rätt mörkt i skogspartiet, men näktergalarna sjöng för full hals runt om alldeles nära stigen, så vackert! Kom till vattnet

det ljusnade efterhand, men inget solsken direkt, mer stötar av horisontellt duggregn. Passerade ett nedfallet jättelikt pilträd som ligger i vattenkanten, svårt att se in i grenröran, men något stort som en gås av ljudet att döma störde jag, den plaskade iväg mot vassen intill, och när jag passerade vassen fick jag se en bekant skuggfigur jag inte ser varje år, men hör desto mer, tyvärr han jag inte ställa in manuell skärpa innan den gled in i vassen

gick dit det var lite öppnare, lite ljusare, såg en vit prick där borta i spenaten

det är rätt gott om fåglar i det gröna, men de hukar sig i vädret. Plötsligt kom det en svarttärna, hoppas de vill häcka här i år, minken skrämde iväg dem

det är högISO bilder, det var riktigt skumt väder

cyklade hem och tog några bilder på rödstjärten som häckar hemma varje år

syns det typiska stjärtvickandet på nästa bild

sådär, får se vad resten av dagen ger

Postat 2022-05-14 10:41 | Läst 678 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

I trädgården idag

Gick ut med Super Takumar 50 1.4 i e.m. och Olympus OM E1 (1), såg hur fint ett av äppelträden blommade, ett Golden Delicious träd ympat på egen uppdragen lite svagare grundstam. Bara att dyka in med objektivet.

 

noterade att en av alla gullvivor plötsligt hade annan färg, liknade en trädgårdsviva

sen fick det bli en bild intill den, förgät mig ej, ett minne från mina svärföräldrars sommarstuga

tulpaner blommar i stora mängder, fick några kilo lökar av en kompis 

pärlhyacinten klarar sig fint

när är tulpaner som finast, i knopp, utslagna eller hela tiden ? 

tog sen på ett Pentacon 50 1.8 på kameran, tog några fler förgät mig ej bilder, de fick bli mörkare

till sist knopp av kinesisk pion, det går fort nu med blomningen

Postat 2022-05-13 16:27 | Läst 499 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gyllene morgon

Ja, det var sannerligen det, flera minuter, lika länge som denna låten varar https://www.youtube.com/watch?v=je8PoWNlDb8 eller denna välkända https://www.youtube.com/watch?v=AuF2G6J4akc. Körde ut på måfå med hojen, tungt molntäcke och grått, men längs med horisonten bröt en sol fram så långsamt och färgade det gråa molntäcket rött på undersidan, klockan var 05. Det blev inte in i skogarna, för mörkt för det, så kurs mot kusten och Tosteberga ängar med förhoppning om lite sol när jag kom fram. Man får se upp för viltet så dags, en uppskrämd vråk kom nära hjälmen när den flög upp. Väl framme var det mulet. Gick genom hasselskogen mot havet när plötsligt solen bröt fram, det var en vacker syn! Fågelsång runt om, näktergal och låg sol i lunden med blommor åt alla håll. Tog några snabba bilder, sen var solen borta.

sen var det slut med solen, gick till havet

Pansonic GX80 med 12-60 3.5-5.6

Postat 2022-05-13 14:05 | Läst 536 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Morgonpromenad vid havet

Upp kl 05, tar hojen till Tosteberga ängar, och går ner till havet och tillbaka. Först stack solen fram ett ögonblick, men snabbt lade sig ett tjockt molnlock över ängarna, det blev lite skumt och grått. Men ack så vackert! Inget trafikbuller, bara fågelsång med inslag av näktergal och gök. Blommor spridda eller i mattor. Det blev många bilder, men bara promenadbilderna på landskap kommer nu, fåglar och orkidéer och annat får vara till senare i år. 

sedan tillbaka till parkeringen

ja, det ljusnar upp, men ännu mulet

lunden är en fin sorts landskap

det har blommat ganska länge nu

till sist utedasset på parkeringen, det såg fint ut idag

Klockan är 07.30, dags att åka hem

Panasonic GX80 med 12-60

Postat 2022-05-06 15:11 | Läst 505 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera