Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Större fåglar jag såg i tisdags.

Lite hopsamlat från tisdagspromenaden.

Kärrhöken gör sina rundor, ingen nämnvärd reaktion från fåglarna, utom viporna som går upp som jaktflyg och möter.Solen sken så det gick fint att snurra i uppvinden.Glada fågeln var där såklart, ofta attackerad av kråkfåglar. Bygladorna är ibland riktigt nyfikna på folk, undrar om någon lagt ut mat till dem någon gång?Gässen flyger ofta förbide har bråda dagardet finns smått i vassen, här är de ute på en liten tur, hukar sig för fotografen.Storskarvarna ökar i antal utanför byn, tidigare i år dök en upp, nu är de många.Denna plåtfågel störde ingen riktig fågel när den passerade, ignorerades fullständigt. Tillhör ett privat helikopterbolag i Göteborg, och de är inte ovanliga att se, måste vara lönsam verksamhet.Slutligen byns vackra trygga punkt, belägen lite högre upp och syns från alla håll. Det är ju ingen fågel, men kan ge människor högtflygande tankar.

Postat 2017-04-27 08:38 | Läst 772 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mindre fåglar och hjälp med artbestämning

Bilder från i går f.m. då det var sol, men det var nödvändigt med vinterkläder på kroppen. Det kändes hoppfullt, det kändes som att: Nu händer det! Och efter förmiddagens tur i träsket, så kunde jag konstatera att: Ja, nu är det igång.

Rödbenan ber mig genom en förbiflygning att gå vidare på stigen.Ladusvalan finner en och annan insektHackspetten höll sig nära, men ville ändå inte gärna bli avfotograferad.Herr och fru vigg passerade.Så här ser det ut där många olika fåglar trivs.Sedan dagens bildgåta. De här kom inflygande, och flocken väckte genast mitt intresse. Det är långt avstånd för kameran, kraftigt beskuret.De landade bland alla de andra arterna, blev där en stund och åt. I dag syntes inte ett spår av dem, de drog vidare uppenbarligen.Sedan såg jag på bilderna i datorn, blev hoppfull. Det kändes fint, riktigt bra.Kunde det vara brushane? Hannarna kan ju se ut lite hur som helst. Brushane fanns de första 10 åren vi bodde här, på ängarna utanför byn. Vi tog barnen med oss och stod nära, såg för blotta ögat detaljerat på deras spel, samma fläck varje år. Men de sista 20-25 åren har jag inte sett någon, de var den första arten som försvann från ängarna. Stor saknad. Så: kan någon hjälpa mig, vad är det?

Postat 2017-04-26 16:29 | Läst 670 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Backsippan och lunden

Mer från förra veckan. Bättre väder senaste dagarna, men fortfarande full vinterklädsel om morgonen när jag går ut en sväng.

Startar ute på fria betesfälten bland taggbuskar, stenar och blommor, en fin plats där backsippan växer.Det gällde att ta bilderna i lä eller med väldigt kort slutartid; vinden skakade blomstackarna så de såg suddiga ut.Lite snett motljus är ofta tacksamt.En del stod ensammaandra tillsammans.Men inne i skogsdungen, lunden som korna sköter, där var det stilla. Lite sång av bofink och rödhakeoch en plats att stå och drömma, så var det.Marken såg oberört vacker utmedan vinden fick trädkronorna att rassla.

Postat 2017-04-26 07:28 | Läst 1613 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Blommor från förra veckan

Inget man ger till sin fru direkt, blommor från förra veckan, men det går fint att publicera som bilder. Nu hade ju kylan konserverat de tidigaste blomstren, som stod lika fina ännu bredvid de nyare. Svenska färger, ja det är blåsippa och gullviva, gult och blått.

  Blått i blått    En del hade bleknat mycketmen de här var illblå.Som jag helst vill se dem.  Ibland glimtade solen till.  Inga hela gullvivefält ännu, men det kommer.

 

Postat 2017-04-25 15:33 | Läst 1137 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vårpromenad och bildvisare

Från en kall och illa blåsig dag vid havet i förra veckan, vinterkläder och regnstänk solglimtar. Startar med dessa blandade bilder.

Ensamma träd är tacksamt, speciellt i betesmarker kan de växa fint. Här avbildat med en jordstorm som bakgrund.Vitsippor såg jag så klart, konserverade i veckor av kylan, till synes oberörda av tid och väder.Mycket gulsippor växte det också i dungarna, en riktig örtagård där inne.Maskros med insekt, klassiskt motiv. Men överraskande att se det usla vädret. Ett skäl att ta med det, är att min promenadoptik Canon 18-200 kan ta full zoom på 45cm, det är praktiskt eftersom jag inte gillar att byta objektiv i tid och otid utomhus.En fotbollsstor röksvamp mitt i alla örter. Langermannia gigantea är ett annat namn på jätteröksvampen. Där låg den, som en liten vulkan. Sedan i kanten av dungen, fick jag syn på dessa små lavöverväxta träd, som jag gillar. Tycker de alltid är fina, och fastnade för dem i dag också. När jag gjorde vid bilden i Lightroom såg den riktigt fin ut tyckte jag, sedan när jag idag såg på den i Windows egen bildvisare, såg den ut som sk-t. Såg sedan på bilden i en annan bildvisare, en klar förbättring. Har märkt det innan, det är inte bara skärmar och kalibrering som är viktigt för hur en bild ser ut, emellanåt betyder bildvisaren väldigt mycket.Närmare håll på trädet, själv gillar jag att stå och se på det på plats. Hur det ser ut i era bildvisare, det vet jag inte. 

Postat 2017-04-24 15:51 | Läst 1252 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa