Stefans bilder

Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Carduelis chloris

Grönfinken har haft ett riktigt bra år i trakterna. Dessa bilder är tagna vid havet på senhösten, när de letade frön bland strandvegetation och sand. 

En viloplats i frösökandet  Sand på näbbenKort skärpedjup  I strandrågenBland sand och tångOch i björken. 

Postat 2016-12-19 15:06 | Läst 697 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Blandat senhöst - vinter

Inleder dagen med en liten bildserie, bilder som inte passade in i de andra mapparna. 

Först strandrågen, som är ett skydd mot att havet äter sig in i stranden, men det hjälper inte alltid. De växer på sandstränder och rötterna binder flygsanden. Här har morgonsolen just kastat sina första strålar på toppen av en sanddyn. Höstlöv men jag vet inte från vilka träd, det har jag glömt.Boken är ett favoritträd. Tätväxande blir de fina skogar, som solitärer kan boken bli stor, en egen liten värld för varelser mindre än oss. Och på våren är bladen väldigt goda. Åtminstone om man kan skilja på bok och vitbok.Vanligaste vinterfågeln utanför fönstret mitt. Passer montanus. Har till uppgift att sprida fröna från fröautomaten så de faller till marken och resten av gänget kommer åt maten.Ett par hundra meter hemifrån är storkarnas samlingsplats. När jag ändå cyklade förbi, tog jag fram lilla fickkameran. Varför de samlas just här, vad de säger till varandra och var de sover om natten är en total gåta för mig. Men de får gärna stå där. Vi som bor i byn bara passerar, men vid fågelskådarsäsongen om vår - försommar, då kan typiskt klädda individer i större/mindre sällskap stanna, ta fram dyrbar utrustning, och bränna iväg mängder med bilder. 

Postat 2016-12-18 09:53 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Större fåglar

Sitter här vid datorn efter en jobbig infekterad natt, det är ganska normalt, men tröttande. Utanför är det samma väder som SMHI utlovade (för en gångs skull), 0 grader och ett fullständigt nermulet December. Eller jämfört med sommaren: Nästan mörkt. Utanför huset äter fåglarna sin frukost, herr Fasan har just anlänt med pompa och oväsen, han är sällan diskret. Hade funderat på att ta en liten lätt spaning i närheten med långa objektivet, och testade därför utanför mot en ljust placerad stolpe. Det visade 1/125 sek, f6,3 (största) och ISO 6400 (spärrat där). Vid motsvarande 960mm blir det inget vidare bilder. Så det får bli en liten försiktig promenad med den lilla svarta (kameran) i fickan. 

Har tagit fram en bildmapp från senhösten, sorterat den i olika grupper, och startar med den första: Stora fåglar. Jag försöker, när det är många bilder i en mapp, att sortera in dem i något slags samlad presentation. Så har jag också något att göra när det inte går att sova. 

Först en flock av Branta Leucopsisdär bilderna i lågt tidigt ljus blir svagt oskarpa, eftersom gässen är i skugga. Min optik är inte bättre helt enkelt. Men kråkan blev bättre i solen. Ju mer jag står och ser på kråkfåglar, desto mer gillar jag dem. Det är gott om dem runt huset. Denna sort, Corvus corone, aktar sig runt huset, men kajor är här gott om, tyvärr har vårt par huskajor nog gått bort efter många år, de kände oss väl. Har sett hur de tar möss ute, det behövs för det är ingen katt i kvarteret.  Råkorna patrullerar gräsmattan och rensar den från ohyra. Korp har vi ingen på slätten, de är minst någon mil bort. En karaktärsfågel vid kusten. Ja, vid nästan alla kuster i världen utom Antarktis och Sydamerika. En ankbild. Flygande fågel med skogsbakgrund är oerhört svårt när det gäller skärpa är min erfarenhet, detta är inget undantag. Men det är bra övning att ta bilder på flygande anka, ungefär som lerduveskytte. Men mycket roligare. Detta par har god hastighet. Rakt framifrånbilder är inte lätt, det blir mest mer eller mindre bakifrån, innan jag 1. observerat fågeln 2. lyft kameran 3. hittat fågeln i gluggen och 4. fokuserat. Men Vanlig Anka (anas ordinara) eller gräsand (anas platyrhynchos) är riktigt vacker som den är. 

Postat 2016-12-17 09:58 | Läst 989 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kvällspromenad i staden

När jag för en gångs skull på åratal gjorde en kvällspromenad i staden, ja då tog jag naturligtvis några bilder också. Den ser förmodligen ut som andra mindre städer, och fungerar likartat. 

I staden har nyligen byggts en galleria, ganska stor med tanke på stadens storlek, endast hälften är klart och öppet. En del diskussion var det innan, många var rädda att det skulle bli för mycket butiker, det rådde nämligen ingen brist före direkt. Men ändå byggs nu ett stort handelscenter i stadens ena kant, kanske skall det balansera industriområdet som skall uppföras i andra kanten, med en del nybyggda bostäder emellan. Konsumtion verkar stå högst på agendan, oavsett. I gallerian finns det riktigt gott om parkeringsplatser, takparkeringen högst upp har fin utsikt över staden.Gott om plats i trapporna ner till butiker och matställen.Första butiken är systembolaget, där innehåll och kvalitet garanteras. Kvantiteten är upp till den enskilde.Det engelska ordet "bystanders" verkade passande.Rulltrappa rakt upp till bekvämlighetsinrättningen. På torget närmast finns ett alltid närvarande alternativ: korvalådan. Dansk korv, någonstans i varje äkta skåning finns en längtan till det gamla moderlandet. Gatsten är det gott om i staden, men stenläggare är en bristvara. Här stod ett likadant hus innan, men några pojkar var lite ovarsamma med elden hemma. De menade inget ont, men närapå halva kvarteret utplånades. Det blev ett vackert nytt hus, som smälter in väldigt väl. Staden har lite julutsmyckning till glädje för flanörer, de har tid att stanna och se på det. Denna bild var väldigt knepig för kamerorna, jag hade ju 5 i väskan, men efter framkallning tyckte jag G1X kom närmast verkligheten. 3 av de fem fick en beige dimma över bilden, direkt ur kameran. Slutligen bland julshoppare, butiker, arbetande, flanörer m.m. sitter en dam med sin LIDLkasse under detta träd, undrar vad hon tänker?

Postat 2016-12-16 14:46 | Läst 2219 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En mycket ovetenskaplig jämförelse

Jag gick en liten stund i staden ungefär kl 17 för ett par dagar sedan, och i min axelremsväska hade jag 5 kameror, som jag tog en bild av samma motiv med. Jag hade inte ändrat på inställningar, eller fixat något speciellt med dem innan. En del blev lätt suddiga, då jag är lite darrig. Och i min G1X råkade det bli .jpegfiler i av misstag, troligen vreds inställningsratten till "scen" när jag tog upp den ur väskan, som var lite trång och tung. 

Mobiltelefon Nexus 5X Nikon P300 Sony RX100 Canon G1X Canon 7M2 med Tamron 17-50 VC 

Postat 2016-12-15 12:32 | Läst 2582 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa