Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Botanisk dokumentation med Pentacon 29/2.8

Det var ett intressant experiment, att ta med som enda objektiv för dokumentation under botanisk vandring det 50 år gamla Pentacon 29/2.8 - då som nu det ekonomiska alternativet. Det har ju en närgräns på bara 25 cm och på min Panasonic GX7 en brännvidd motsvarande normal, 58 mm. Skulle det bli något alls i bildväg? Troligen, men hurdant? Det som visas är bildbehandlade råfiler, alltså nu .jpeg, och skärpa kan ju förstärkas, men inte trollas fram. 

Startar med gökärten, som är en art i vialsläktet, när den under sommaren växer och klättrar kan den nå 30 cm. Får ärtskidor om hösten. Växer över hela landet och enligt sajten "skogsskafferiet" är hela växten ätlig, blomman färsk och knölen torkad och mald som nödbröd med lakritssmak. 

nästa är vårbrodd, ett gräs som blommar just nu, på bilden syns de vita pinnarna längst upp, på den är de små röda strecken ståndare, pistillen kommer vid annan tidpunkt för att undvika inavel. Växten innehåller kumarin, giftigt för råttor, men inte lika mycket för människor. Kumarin finns i en del väldoftande kryddor, som kanel, där en är olämpligt att äta mer än en tesked om dagen. Det är kumarinet som ger nyslaget gräs/hö dess goda doft. Växer i hela landet. 

sen har vi knoppar av mandelblom, som är mer välbekant. växer i landets sydliga del. Saxifraga är dess latinska namn, som syftar på folktron att den kunde bräcka njursten.

Desmeknopp heter den intressanta pyttelilla, närmast obetydliga blomman här under, en liten skönhet med 4 identiska blommor som en kub och en till på toppen (som har två färre ståndare än de andra). Gillar lös mylla i lundar, har en svag men behaglig unik doft (tycker jag), växer med jordstam. Närapå rödlistad.

Jordrevan, där berättar namnet om växtsättet, växer i lundar och storleken beror på tillgången på näring. Är i trädgården ett vackert ogräs, tillhörande gruppen kryddväxter speciellt anpassat till rätter med träkolsgrillat kött, vilket den påstås dofta. 

svalörten är i Ranunculusgruppen, som smörblomman, och därför giftig, ger irritation i hela matsmältningskanalen. En skånsk vårblomma, breder ut sig i intensivt gula mattor. Jämngul som kabblekan och därför svårfotgraferad

om detta är moss eller sumpviol är osäkert, men den är klart större än den vanliga doftviolen. 

vårfryle är det som blommar här, en tågväxt. Tågväxter är enhjärtbladiga örter som ser ut som gräs, kan även köpas i plantskolan, liksom en del av de ovan nämnda. Växer över hela landet, kan bli 2 dm hög.

sedan en väldans liten blomma, kanske 2-3 cm hög. En riktig utmaning för det gamla vidvinkelobjektivet. Det är sandkrassing, höstgroende och snart bortvissnad. Växer på torr sandmark i södra Sverige, blomblad olikstora. Bilden blev så här

inte mycket att se, en kraftig beskärning ser ut så här, inte illa ändå för det 50 år gamla ekonomiobjektivet, man ser åtminstone vad det är, blomman är nog en cm bred

nästa vet jag inte riktigt, är nog skott av lönn, någon lönnart, snyggt i vart fall, lite exotisk känsla i skogen

sedan en bild på en fångsanordning, ett slags skärpetest

till sist stackmyror, lite vårtrötta, alls ingen imponerande myrbild, men imponerande att se vad objektivet klarade ändå, lite beskuret. 

Inlagt 2022-05-02 09:21 | Läst 611 ggr. | Permalink
Desmeknoppen var ju en vacker liten blomma som jag aldrig hört talas om eller sett. Jag tycker objektivet klarar sej utmärkt, i synnerhet om man tittar på den lilla vita blomman mot slutet, bilden som dessutom är beskuren. Myrorna är också skarpa och tydliga.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2022-05-03 17:18
Tack Lena, hade inte min botaniske vän varit med, kunde det hänt att jag stått på desmeknoppen spanande efter någon bofink. Objektivet är en billigvariant framställd i stor mängd, härstammande från klassiska Meyer-Görlitz. Icke hajpad, varför vet jag inte, för det är en hållbar konstruktion med många linser och multicoating, ganska avancerat, men priset ligger väl på 20 till 50 kronor.
Att "bara" ta med sig ett objektiv är en rolig och lärorik utmaning som jag själv tar mig an lite då och då. Mest för att jag då lär mig lite mer kring hur objektivet fungerar och vad man kan få för resultat. Du har verkligen fått många fina bilder och så kul att läsa all fakta. Så mycket nytt jag lärt mig :) Tack!
Mvh Susanne
Svar från Vibybo 2022-05-05 19:12
Tack Susanne, du har alldeles rätt i det du säger om att det är nyttigt att gå ut med minimal utrustning, även om jag skall erkänna att jag vid något tillfälle släpat med mig 4 kameror, men det blev för mycket. För tillfället har jag tagit med mig endast en kamera på utflykterna, en Olympus EM1 med 100-400 på, det duger både till flygande fågel, harar, blommor och större insekter.