Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

992 - På ängen 2

Nu fortsätter promenaden på torrängen. Det blir endast insektsbilder. Först ut är den mindre tåtelsmygaren (hur får man ett sådant namn?)

Sedan ännu ett litet mott, fint mönster

Nästa är möjligen en kamgräsfjäril. Rättelse i efterhand: Det är en sandgräsfjäril.

en gräshoppa

sedan slåttergräsfjäril

nästa är hane av silverstreckad pärlemorfjäril

därefter något som liknar kålfjäril

till sist en stekel, vet ej art.

Inlagt 2021-07-18 22:42 | Läst 749 ggr. | Permalink
Jättevackra bilder! Mina favoriter här är nog tåtelsmygaren som sitter så vackert på blomman och den stiliga kålfjärilen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2021-07-19 15:46
Tack Bjarne, det är inte alltid de poserar, sen vrider de sig hela tiden när de äter eller ogillar min närvaro. Såg på en gräshoppa idag som ändrade läge när jag ändrade fotovinkel. Såg på bilderna nu och förstod varför, den ville sitt på ett sätt där den var närmast osynlig, ska visa den bilden på maskeringskonst vid ett senare tillfälle.
Vackert igen, trevligt med alla insekter vi var. Lånade nu en bok på biblioteket Sveriges Fjärilar en fälthandbok, stämmer säkert om man vill gå runt med en tegelsten. Den jag själv har Nordens fjärilar innehåller enbart dagfjärilar medan denna innefattar även nattfjärilar, för jag har sett att det är många nattisar som är ute och flyger på dagarna. 749 sidor så många fjärilar finns det.

Snyggt när man kan få dem men ren bakgrund som den första och den liknade kålfjärilen, men det är inte alltid dessa fjärilar vill sätta sig såsom man vill utan ofta ner i vegetationen.
Svar från Vibybo 2021-07-19 15:41
Tack Peter, det är kul att kunna bestämma arter, men jag ger mig ibland när jag inte orkar eller tycker det blir för komplicerat. Gör det hemma vid redigeringen med en insektsbok kombinerat med Google. Med växterna får jag hjälp av en inventerande vän, han håller sig till den äldre upplagan av växter, en massiv sak, för den nyaste är så omfattande att han baxnar vid tanken. Var på en annan ort idag, en betesäng, där fjärilarna var desamma i stort sett, de kläcks, flyger, äter och parar sig vid sina bestämda tider, sen slits vingarna upp, sen går allt runt igen.
Fin bildserie Stefan, pärlemorfjäril blir favoriten. (vilka namn de har)
:)
Svar från Vibybo 2021-07-19 18:21
Tack! Pärlemorfjärilen sticker ut lite, och är inte så vanlig i mina trakter. Undrar många gånger över namn, ibland har jag inte en susning hur det hänge ihop, ibland är det rent självklart. Visste du att Carl von Linné när han gav latinska namn på växter, gav sina ovänners namn på de växter som var illaluktande? Det verkar ju sannolikt.
Joakim88 2021-07-19 22:11
Ja det finns verkligen underliga namn helt klart.
Haha nej det visste jag inte, hehe smart av Carl von Linné :-)