Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

598 naturpromenad 27 December kl 13

Så börjar jag få bilderna klara, startar med naturbilderna, så kommer fåglarna senare. Hade cyklat till Ekenabben, ett strövområde nära staden för de som vill koppla av lite lagom med en promenad i naturen. Ligger mellan sjön och ett samhälle, för sankt att bebyggas helt enkelt.    

  Ställde cykeln på parkeringen och möttes av detta. Andra sidan staden kan man lägga sitt byggavfall bekvämt och gratis i en container, så varför skräpa ned? Olagligheten breder ut sig, denna sommar har här slaktats mopeder, ställts upp husvagnar, och hägnat in kommunens parkering till privat camping.     Nåväl, bort från eländet och in i sumpskogen. Här trivs fåglarna verkligen, här finns mat och vatten, ris och översvämning skyddar. Såg en duvhök och en falk, de är nog farliga för småvilt, men också en ormvråk som jag inte tror har så lätta att jaga här, även om jag hört dess vingar braka genom riset.       Smällebär     Sedan bort till ekarna som gett platsen sitt namn.      Där bakom grenarna är Decembersolen.     Höga träd och många grenar.      Lite färger fanns på himlen, solen mitt i bild, orkar knappt lysa.     Här såg jag falken och ormvråken.     Vattnet låg lugnt och stilla.     Ställde jag bilden blev den mer spännande.   

Inlagt 2017-12-29 15:11 | Läst 2128 ggr. | Permalink
Fina bilder, utom första då. Ja, det är inte bilden det är fel på! Måste åka till Ekenabben någon gång, det ser fint ut. Sista bilden är mycket snygg och läcker!
Svar från Vibybo 2017-12-29 16:51
Tack Bjarne, Ekenabben är sånt, att antingen ser man mängder av fågel, eller nästan ingen alls. Där finns många olika arter.
Läckert! Man får nästan en föraning om vår.. Själv tog jag en liten promenad i 'lunden' nära mig, och hörde två olika Rödhakar som 'vårsjöng' samtidigt.. lite som att dom duellerade lite, men stroferna var inte lika långa som under våren, och dom satt mest i svårfotade buskage istället för högre upp i nått träd som dom brukar göra på våren, så det blev ingen bild, men härligt var det att höra detta! Sen fanns ju Steglitserna där, och lite Gråsiskor rörde sig i närheten också, detta trots mestadels mulet väder.. Ser också såna där 'vilddumpningar' av skräp ibland, har för mig att här så kostar det att dumpa skräp för hantverkare/firmor medans det inte kostar för allmänheten. Ser många utländska hantverkare som också är här och arbetar, och mina fördomar säger mig att det är dessa 'ljusskygga' individer som ofta skräpar ner så här..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-12-29 16:55
Tack och hej! Vår vet jag inte, men det var riktigt milt, ingen mössa eller vantar, det var svettdrivande. Några sånger hörde jag inte, men siskorna var många och högljudda, orädda också. Mesarna däremot var mycket skygga denna dag. Har hört det där vintersjungandet ibland, de liksom kommer igång, men ger snabbt upp, lite uppgivet. Angående dumpningen kan du ha rätt, tänkte att det måste vara någon som inte känner till hur det fungerar. Om de kört dit i icke firmamärkt bil/kläder, hade de säkert kunnat kasta gratis.
Sista bildens abstrakta orgelpipor var spännande!
Svar från Vibybo 2017-12-29 19:02
Tack, här behövde jag inte göra några större insatser för att pigga upp bilden, mest vända och göra bilden klarare.
Hej Stefan.
Naturen eller snare vädret har varit konstigt i år. Dina bilder kunde ha tas rätt i början av våren. Nummer 5 gillas Mycket med de två stora träd som en fin ram. Det sista är mycket kreativt gjort.
Hälsningar. Erik.
Svar från Vibybo 2017-12-29 19:42
Tack Erik, de träden var säkert en fin ram för 100 år sedan också när det fanns ett nöjespalats på platsen, man tog ångtåget från staden till stranden vid sjön, då låg det ett stort trähus där för dans och underhållning, det som dracks var nog medtaget i egen väska och tillverkat lokalt.
Granna bilder av din orörda natur och det tror jag säkert att fåglar trivs i det snåriga buskaget. Första bilden är ännu ett bevis på vissa människors bristande omdöme att kasta sitt avfall i naturen.
Men jag gillar bilden med de ståtliga Ekarna.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-12-30 13:36
Tack Stig, det fina med dessa sanka områden som översvämmas med ojämna mellanrum, det är att de inte är mycket att nyttja ekonomiskt, så de får vara i fred. Där är också svårt, eller närapå omöjligt att ta sig fram hela eller delar av året om man inte går på en spång.
Ljuset kommer så sakta nu och du ger en föraning av det.
Tråkigt med dessa platser där skräp dumpas, har på TV sett värre ställen än den här. Matavfall som drar till sig gigantiska råttor.
Snyggt grenverk i ekarna, första ekbilden inbjuder till en promenad.
Läcker blev den vända bilden också.
Svar från Vibybo 2017-12-31 18:03
Mycket tack Margareta för alla vänliga ord under det gångna året och gott nytt år!
Verkligen spännande uttryck i vattenbilden du ställt på högkant! Ju längre jag tittar, desto fler andra motiv dyker upp i den :) Något att vila blicken länge på.

Gott nytt år, Stefan!
/L
Svar från Vibybo 2017-12-31 18:09
Gott nytt år Lisa, jag är förtjust i att göra sådana bilder, har det alltid lite i bakhuvudet vid naturpromenader.