Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Det blev inte som vi planerat

Mata!

Det är hälsningsfrasen på Nyangatom! 

Ja, jag har varit i Sydsudan igen. Jag har varit hemma i några veckor men inte fått till det att skriva en blogg. Hur skall jag börja, vilka bilder skall jag visa...

När man kommer hem får man alltid frågan, har du haft det bra?

Inte alltid så lätt att svara på, i alla fall med få ord på en minut. Denna gången känns det som jag skulle behöva flera timmar.

Svaret är både ja och nej.

Logistik och lastbilar, bilar som havererar, extrem hetta, extrema regn. Yttre förhållanden som verkligen frestat på ordentligt. Får återkomma med detaljer senare. Fysiskt har vi mått okej och alla är hemma nu.

Målet med resan: Vi sjukvårdare skulle jobba på en liten "health unit" i Lotimor, göra en hälsoundersökning på minst 100 skolbarn i byn, utbilda de som jobbar där på skolan och "health uniten". Detta under första veckan, resten av tiden skulle vi utbilda blivande sjuksköterskor och barnmorskor i Kapoeta, en liten stad med ett sjukhus och sjuksköterskeskolan.

Våra två byggare skulle bygga en lektionssal i Lotimor, det skulle ta drygt 2 veckor. Jag får återkomma med hur det gick. 

Som fågelskådare ville jag också hinna se lite fåglar på eventuell ledig tid. 

Nu följer några få bilder från resan, återkommer med fler i kommande inlägg.

Lotimor, Sydsudan. I förgrunden skolan med några skolbarn som samlas för en ny skoldag.

Så här såg vi ut efter en dag på resa. Mer om det senare. 

Utbildning av sjuksköterskor i Kapoeta. Helen och Marie som skall ha denna klassen. Det är 56 grader ute i solen, i skuggan 44 grader. Hur det var inne i plåtskjulet vet jag inte.

Varmt...

Nu några favoritbilder från resan. En tidig morgon såg jag denna blåkråka på håll bland grenarna i ett träd. På engelska heter den Abyssinian Roller.

Så vacker i det tidiga solljuset

Daniel

Inlagt 2024-04-30 20:43 | Läst 982 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, men låter obehagligt med sån värme du berättar om .. Det skulle jag aldrig klara numera! Allt över +25° är för varmt.. Blåkråkan är det samma art som nån gång setts även hos oss? Otroligt snygg! Känns som blått även blev lite 'tema' i andra bilder här.. snyggt det också!
Hälsn!
Svar från Daniel Steen 2024-05-01 18:52
Hej Jan!

Det var mycket varmt, jobbigt värre, svettades 24 timmar om dygnet. Man drack 5-6 liter varje dag, kissade ggr 2. Det är inte en europeisk blåkråka utan en som lever i Afrika.

Daniel
Det verkar vara ett ovanligt, intressant och spännade arbete du har, på ovanliga platser! Så tack för den här berättelsen!
/B
Ps. Vacker fågel den här Blåkråkan!
Svar från Daniel Steen 2024-05-01 18:54
Hej Bengt!

Att ha en vårdutbildning kan öppna dörrar till andra länder vilket är trevligt. Här är det ett volontärarbete under några få veckor.
Visst är den vacker blåkråkan!

Daniel
Det var en väldigt vacker bakgrund till den blå kråkan. Ser på skolan och funderar, många pojkar. Skola ligger lite öde med vår mått, men vet vad äldre berättat hur långt de fick gå i Sverige till skolan. Sett på en Youtube serie, Itchy Boots, som åker mc, mycket genom Afrika. Lite andra väderförhållanden, och stora områden närapå öde.
Svar från Daniel Steen 2024-05-01 18:58
Hej Stefan!

Tack för kommentaren. Angående antalet pojkar, pojkarna har det lättare att få gå i skolan, lättare att få gå ut hela skolgången än flickorna. Många unga flickor gifts bort i tidig ålder, något som enligt lag är olagligt men som är svårt att kontrollera, ffa så här långt ut i "periferin".
Här i Lotimor är det dock många tjejer som går i skolan vilket är mycket glädjande. Det finns hopp!!

Daniel