To stay or not to stay analogue,

that is the question, or actually not... en södagsknäppares bilder och tankar härifrån och därifrån.

Presentation III, student i coronatider

I familjen finns också sonen Tobias som skrev studenten förra våras. Hans sista skrivning, biologi var på dagen för ett år sedan. Takten var uppskruvad p.g.a coronaläget och den sista veckan hade han fyra prov på fyra dagar, finska, kemi, matematik och biologi. På grund av pandemin hölls det ingen normal dimission i skolan, utan den sköttes på distans. Vi, Tobias, min fru Tua och jag samt hennes föräldrar och syster med familj satt ute i trädgården och följde med det hela på iPads. Efter en del tal och lite musik följde rektorns efterlängtade ord: "Tobias du får sätta på mössan"! Betygen kom på posten efter nårga dagar.

Nikon D700

Laban var en av de första att gratulera (han får säkert en egen presentation senare)

Nikon D700

När "virtualdimissionen" var undanstökad var redan siktet inställt på framtiden.

Nikon D700

I slutet av augusti när coronasituationen tillfälligt var lite bättre hölls en "tröstedimission" i skolan där studenterna fick sina mössor en gång till på normalt manér. Men då hade redan vår junor ryckt in för att tjäna fosterlandet

Hasselblad 500C/M Ilford FP4

Postat 2021-03-19 15:57 | Läst 867 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Presentation II

Som jag skrev tidigare så blir det mest analog fotografi för min del, trots att det kommer en hel del telefonbilder på bloggen. Jag är inte så flitig att framkalla och kopiera genast då rullen är exponerad, så det blir alltid lite fördröjning. Jag tänkte jag skulle sätta in några bilder på mitt mörkrum ifall det kan intressera någon. Då jag byggde vårt garage för si så där femton år sedan så planerade jag in ett litet rum för ett eventuellet mörkrum. Det tog sin lilla tid att få det i skick, dels för att det fanns annat syssel och dels för att jag försökte komma undan så billigt som möjligt.


Av en slump råkade jag få syn på en annons i lokaltidningen Västra Nyland där en begagnad köksinredning bortskänktes. Enligt honom jag fick den av var det betydligt billigare att skänka bort den än att föra den till tippen... Det enda jag blev tvungen att köpa var nya handtag till dörrarna och lådorna samt skivan till arbetsbänken. En begagnad diskbordsplåt och kran fick jag också gratis. Socklarna till skåpen gjorde jag jag själv av björk och betsade i boknyans.

Den övriga utrustningen fanns sedan tidigare och användes sporadiskt, främst vid längre helger i "toalettmörkrummet".  Ljusbordet är också egen tilverkning. Kompletta årgångar av National Geographic 1972-2003 är ibland bra att ha som inspirationskällor, eller då man väntar på att filmers sköljs.

Efter att allt blev färdigt har det bara varit att köra. Tyvärr är det för mej som för många andra att tiden är på kort, men jag njuter desto mera de stunder jag hinner vara där. Jag är verkligen nöjd med lyxen att ha ett eget mörkrum som alltid står klart att anväda, utan en massa igångställas.

En aning utmanande kan det förstås vara att hålla reda på vätskor och vätskor i mörkret... Men hittils har det gått klart.

Ha det bra i mörkret ni som trivs där!

Tommy S.

Postat 2021-03-12 19:34 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kvällspyssel / nostalgi

Jobbar på distans idag och håller som bäst paus med en dubbel, tja fyrdubbel espresso, framför näsan för att ögonlocken ännu skall hållas öppna i ett par timmar...

Tänkte passa på att skriva ett par rader på samma gång. Jag hade lite kameraservice under helgen på en OM-1:a som köpte jag begagnad under min gymnasietid -83 eller -84. Det var min andra systemkamera, den första en OM-10 har jag tyvärr inte kvar mera. Den byttes en gång mot en OM-2N.

Om-1:an har en gång varit på service i medlet av 90-talet och efter det har den gått som en klocka, men nu var ljustätningarna i det skicket att de måste bytas ut. På samma gång bytte jag ut det slitna och trista gamla svarta lädret mot nytt. Det blev ingen renovering till originalskick, men själv är jag i alla fall rätt nöjd med resultatet. Nu har jag säkert kamera av den här för tjugo år framåt igen!

Postat 2021-03-04 12:44 | Läst 1216 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En kort presentation

Hej på er alla!

jag har redan en längre tid funderat på att skriva nåt blogginlägg nu och då här på fotosidan. Hittills har det ännu inte blivit av dels på grund av lathet och dels för att jag har kännt lite ribbskräck när jag läst era bloggar och tittat på era bilder. Men nu beslöt jag att ta tjuren vid hornen och skriva ett första inlägg. Jag har inga ambitioner på att skriva varje dag eller ens varje vecka, för känner jag mej själv rätt blir det inget av så högt ställda mål... Jag skall försöka hålla texterna korta och inte bifoga så många blider per gång så kanske någon av er orkar läsa.

Jag är en 50+ finländare från Ingå på sydkusten halvvägs mellan Helsingfors och Hangö. Förutom mej består familjen av min frun, min son som nu gör sin militärtjänst och 16-årige katten Laban.

Mitt fotointresse väcktes i högstadiet på 80-talet (återkommer till det i ett senar inlägg). Jag sysslar fortfarande till största delen med analogfoto. Förstås blir det lite digitalt också både med iPhonen och en D700. D700:n brukar ja kalla "hushållsmaskin" det är den jag tar obligatoriska bilder med, som jular, födelsedagar, bröllop, begravningar osv osv bilder man måste ta men aldrig orkar se på. Men då jag ger mej ut för att enbart fotografera i lugn och ro är det nog nån gammal goding som får följa med. För mej känns det mest givande, och njuter av de gånger jag får tid att stänga in mig i mitt mörkrum.

Det skulle väl höra till att sätta in en blid, med det blir ju sällan bilder på en själv. Här är i alla fall en som min fru tog för ca. tre veckor sedan när här var som kallast. Bilden är från Tulludden i Hangö, Finlands sydligaste udde. Det är rätt så sällan man kan gå runt tulludden på isen men i år var det möjligt. Det var en fantastiskt vacker och kall vinterdag. Det var som gjort för "bladaren", en 500C/M, ingen risk för att batterierna tar slut i kölden! Den andra bilden är tagen på tillbakavägen längs isen på samma tur. (iPhone)

Tanken är nog att sätta analoga bilder på bloggen också, men de kommer med fördröjning. Först skall rullen slut, sedan framkalling och scanning. Men bättre sent än på tok för tidigt.

Tommy S

Postat 2021-03-03 18:52 | Läst 818 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 17 18