Mina bilder och tankar för dagen

Den nya lagen

Porträttet av en prostituerad transsexuell man tog jag i Chiang Mai i norra Thailand. Vi samtalade länge om vad det innebar att leva med en längtan att få leva i ett annat kön innan jag frågade om jag fick ta bilden.
- Jag jobbar som prostituerad för att samla in pengar för att få råd med en operation, sa hen. Som tur är finns det många manliga turister som verkar föredra oss transsexuella. Kanske för att de är homosexuella, vad vet jag...?
Häromdagen beslutade riksdagen om en ny lag som är tänkt att underlätta för människor att byta juridiskt kön.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är, föga förvånande, emot lagen tillsammans med några socialdemokrater.
För mig är det en gammal fråga. Redan i början av 70-talet förstod jag vad det handlade om.
Jag fick uppdraget av fotografen Christer Strömholm att kopiera en stor upplaga av hans numera ikoniska bilder från 50/60-talets Paris och de transsexuella vänner han kände och dokumenterade där.
Bilderna upprörde många när de först publicerades. För mig, som levde i månader med hans bilder i mörkrummet, var det en resa i ett mänskligt landskap av utsatthet och längtan.
Längtan efter att få leva och vara i sin kropp även om man råkar vara född i ett annat kön.
”Det handlar om tolerans”, sa Christer Strömholm ofta när han berättade om sina bilder.
Jag lyssnade och det kom att grundlägga min människosyn och rätten att få vara sig själv.
Med ett tillägg: Det handlar också om hur vackra människor är, oavsett sitt biologiska kön..
Se bara på den här bilden av Christer Strömholm och låt den sjunka in….

Inlagt 2024-04-20 08:57 | Läst 478 ggr. | Permalink
Allt det du skriver är nog gott och väl. Det är lätt att hålla med om när man kopplar människovärdet till den vuxnes självbestämmande i en fri västerländsk rättsstat.
MEN – det är en sak som alltid verkar slinka undan när förespråkare snackar om den här lagen. Det finns en fråga som jag gärna ställer, men som ingen har kunnat svara nöjaktigt på:

Varför skall barn byta juridiskt kön??
Svar från per-erik åström 2024-04-20 09:25
Håller helt med dig. Att sätta 16-årsgränsen var fel. Vilket forskningen tydligt påpekat. Livsavgörande beslut kräver mognad.
/per-erik
syntax 2024-04-20 09:51
Problemet är att man får saken i paket - och lagen är nu genomröstad.
Jag tror att förfarandet med denna lag kommer att så split och splittring på sikt - och det helt i onödan.
Svar från per-erik åström 2024-04-20 10:26
Troligen så. Vilket är mycket olyckligt. Men nu har vi den här lagen och förhoppningsvis kan den ändå leda till något gott.
Utomordentligt fint porträtt. (Och Strömholms går inte av för hackor det heller.)
En inte oviktig detalj i den här frågan är just toleransen. Jag tror att lagen, som trots en kraftig ökning under 2010-talet (mycket på grund av sociala medier) ändå berör rätt få personer kommer att vara till en viss nytta. Könskorrigerande vårdinsatser kommer nog inte bli fler, snarare färre, och utredning och vårdtid kommer att påbörjas och ta lika lång tid nu som tidigare. Det blir snarare som att man börjar i rätt ände.
(https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2017/02/kraftig-okning-av-konsdysfori-bland-barn-och-unga/)
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-04-21 12:12
Tack Gunnar.
Mina tankar går också i din riktning.
/Per-Erik
Verkligen ett tänkvärt inlägg! Tolerans är oerhört viktigt som vi måste värna om för framtiden. En fantastiskt fin bild från Thailand och Christer Strömholms bild är också fantastisk. Tänk att ha fått jobba med denna storhet!
Hälsningar, Bjarne
Svar från per-erik åström 2024-04-21 12:18
Tack ska du ha Bjarne!
Att ha fått jobba för Strömholm varmotroligt lärorikt. En fin man med en liten räv bakom örat i varje läge. En ovanlig människa som hade mycket att lära ut. Inte så mycket om fotografisk teknik, men om fotografi och konst. Jag är glad att jag lärde känna honom.
Med vänlig hälsning/per-erik