Mina bilder och tankar för dagen

Bakom bilden

Jag ser på en bild från när yngste sonen fick sin läkarexamen på Karolinska Institutet härom året.
Hans mamma och jag satt i publiken och var mycket rörda där sonen stod i mitten med sin mittbena och runda glasögon.
Bredvid mig satt en annan pappa i min egen ålder. Han var från Kurdistan, lika rörd och stolt även han.
Så kom det sig att jag, allteftersom eleverna ropades upp, tog fram ett papper och en penna och bockade av alla med ”utomeuropeiska efternamn”.
Utan några som helst vetenskapliga ambitioner fick jag det till sju av tio.
70% av våra framtida läkare alltså.
Det är dom som ska ta hand om oss. När gråstarren ska opereras eller ryggen plågas av spinal stenos är det dom vi behöver som allra mest.
Det handlar om dom bästa av dom bästa.
Ja, det är bara ett litet fotografi från en fin dag i min och min familjs liv, men det kan också ses som ett litet inlägg i dagens hetlevrade migrations - och integrationsdebatt och  kanske kan du låta det sjunka in när främlingsfientligen öppnar käften….

Inlagt 2024-04-23 10:28 | Läst 522 ggr. | Permalink
Ja, det är besynnerligt att ingen tycks tänka på var vårdpersonalen kommer ifrån när de går till sin vårdcentral. I undantagsfall träffar jag äktsvenska läkare eller sköterskor. De flesta har har annat ursprung men är trevliga och kompetenta och jag har inget emot att behandlas av dem. Hur gör SD-politiker när de tvingas möta en vårdgivare med utländskt ursprung?
Svar från per-erik åström 2024-04-23 11:46
Bra fråga. Jag hoppas de ställer den själva.
Allt gott/per-erik
Hej,
Det betyder 30% svenskar. Inte så illa i alla fall. För ett antal år sedan var nio av tio vid toppuniversiteten i Kalifornien av invandrarursprung.
Då talade man om att kvotera in infödda.
Bra att du noterade tendensen.
Ha det gott
Bob
Svar från per-erik åström 2024-04-23 15:58
Tack Bob.
Med vänlig hälsning/per-erik
Det är kanske inte det som är problemet utan den tillströmning av kriminella som ser lättillgängliga Sverige som ett lämpligt land att "arbeta" i.
Tror dessutom att dom som håller på SD inte har något emot duktiga läkare.
HaD/Gunte..
Svar från per-erik åström 2024-04-23 16:04
Hej. Du pekar på ett allvarligt och stort samhällsproblem, nog så angeläget.
Jag pekar bara på något positivt som sällan berörs.
Att SD-are tycker om bra läkare är självklart. Det gör väl alla oavsett partisympatier.
Eller rättare sagt; vad har dom att välja på…?
Med vänlig hälsning/per-erik
Ha, ha – ja du Per-Erik, du kan smyga in i krutdurken med en tänd lunta i handen... :-)
Dom ser så fina och trevliga ut hela gänget – men din son ser lite besvärad ut. Vet han att farsan står och plåtar som vanligt?

Hur skall jag nu uttrycka mig så att luntan går fri?
Massinvandring är problematisk. Tar man fler än vad man mäktar med så blir det problem. Allrahelst om det är mycket främmande kulturer med låg förändringsbenägenhet.
Nu har vi det uppenbara förhållandet att Sverigedemokraterna har varnat för detta sedan väldigt lång tid. Man kanske inte hade de allra renaste motiven all gångerna, men man fick rätt i sak – fruktansvärt rätt!
Då blir läget sådant att det tidigare etablissemanget inte bara står inför ett pedagogiskt problem, utan man sitter med skägget i brevlådan rejält. Sverigedemokraterna blev landets näst största parti på den högst pinsamma tillrättavisningen av alla dom andra. Det är tur att dom inte visar någon större vilja att hämnas – nu när dom har kommit till makt och myndighet.

Invandring av duktigt folk i måttliga grupper har vi haft i alla tider – och alla har varit nöjda. Min bästa vän från folkskolan var Vallon. Härstammade direkt från Louis De Geers kompetensinvandring i bergsbruket på 1600-talet. Mitt gamla X Vera var lärare i Svenska för invandrare. Jag har inga problem med att det kommer folk till vårt land – men det måste skötas med någon slags vett och sans. Det tidigare etablissemanget i Sverige har visat en monumental inkompetens. Dom borde rodna djupt, när dom nu kommer och ber om förnyat förtroende.
Svar från per-erik åström 2024-04-24 09:51
Hej Peter. Sverige har alltid haft ett inflöde av invandring och andra kulturer precis som du skriver.
Alltifrån att Karl XII:s karoliner och kåldomarna från Turkiet till at min son på bilden är en i rakt nedstigande led ättling till den tyske kapten Freiholtz som städslades som förvaltare av Baltazar von Platens ergendomar när Baltazar själv hade fullt upp med att gräva Göta kanal.
Vi kan vara helt överens om att den hittills förda migrationspolitiken är kantat av misslyckanden, MEN det får inte leda till att grundläggande rättigheter sätts på undantag. Jag menar att t ex asylrätten är en sådan rättighet. Och jag blir upprörd när t ex ordföranden i justitieutskottet svamlar om att riva moskéer osv. Vi har faktiskt religionsfriheten inskriven i vår grundlag. Därför skrev jag inlägget och tanken var att i någon mån nyansera den bild som ofta präglar migrationsdebatten idag. Mitt i debatten om gängkriminaliteten och det helvete den innebär tror jag ändå att det är viktigt att framhålla de positiva exemplen på motsatsen. Vi ska inte ha en framtid präglad av "vi och dom" helt enkelt.
För övrigt var nog sonen inte så besvärad av att jag tog bilden. Han var dock lite spänd eftersom han väntade på beskedet om doktorandstipendiet, vilket han fick dagen efter. Hans nuvarande forskning kommer förhoppningsvis att leda fram till att kända problem med aortaklaffarna närmar sig en lösning i framtiden. Han bedriver f ö forskningen tillsammans med en kille som heter Otto Bergman. Denne Otto bytte bytte namn från sitt kinesiska namn när han kom till Sverige för ett antal år sedan, skaffade sig Volvo, villa och vovve osv. Appropå integration...

/per-erik
syntax 2024-04-24 10:49
Jo, jag ser att det är mycket vi är överens om - men en hel del som vi inte är det. Låt oss då inte glömma att det var du som torgförde ämnet.

Ett av dom stora problemen med dagens enorma invandring från Mellanöstern är islam som fenomen. Det handlar nämligen inte bara om en religion. Koranen är även en ritning till hur man bygger en stat, hur man bygger en islamistisk teokratisk diktatur - en samhällsordning som är i stort sett motsatsen till den västerländska rättsstaten. Sådan samhällsomstörtande verksamhet omfattas inte av någon religionsfrihet (jag är en av dom få som har läst kornen, jag vet alltså vad som står i den boken).
I Frankrike, där man inte är lika naiva som vi, har man redan stängt ett stort antal moskéer på grund av att dessa sysslar med samhällsomstörtande verksamhet under religionens täckmantel.
Det här leder rakt in på en annan knäckfråga:
Om man kommer till vårt land, så kommer man som våra gäster - då är det gästerna som skall anpassa sig - inte värdfolket. Den politiska islamismen har inte några tankar på anpassning. I stort sett hatar man den sekulära västerländska demokratin. Man kommer på korståg för att bygga sitt system i nya delar av världen.
När man har att göra med sådant folk, får man inte vara naiv.
Svar från per-erik åström 2024-04-24 12:23
Absolut att islam är en tveksam religion där vissa delar är rejält problematiska. Du har rätt i det. Å andra sidan är en hel del av den kristna världen också det. Tänker på abortfrågan, hbtq osv hos stora delar av katolska kyrkan.
Nåväl, i Sverige råder religionsfrihet plus en massa andra rättigheter som man inte ruckar på hur som helst.
Det går inte att bortse från detta när det kommer till religion. Och det måste stävja alla religiösa ambitioner, kanske främst islam. Vi har lika arvsrätt oavsett kön t ex. Sharia göre sig icke besvär alltså.
F ö är det beundransvärt av dig att traggla dig igenom Koranen. Jag försökte men gav upp… precis som med andra heliga skrifter. Trolöshet är därför mitt förnamn…
/per-erik
syntax 2024-04-24 13:08
Jo´ru - det var inte lätt alla gånger att navigera bland surorna.
Jag försökte med Hitlers "Mein Kampf" också i ungdomen. Jag ville veta vad som det egentligen stod i den boken. Här gav jag upp på ungefär halva vägen. Maken till tråkig skrift får man leta efter!
Dumma farbror Adolf var en ganska hygglig konstnär - men någon stilist var han inte.
Svar från per-erik åström 2024-04-24 14:06
Ungefär samma som när jag, tillsammans med likasinnade i ungdomen, försökte mig på ”Das Kapital”. Skittråkig och snårig bok. Men jag fastnade för ett begrepp; Profitkvotens fallande tendens….
Brukar slänga mig med det efter ett par glas vin när diskussionen kommer att handla om hur dyrt allting har blivit, alternativt kapitalismens allmänna förbannelse. Då brukar det bli tyst runt bordet och alla nickar med trots att ingen, inklusive mig, fattar vad det handlar om…. ;-).

/per-erik
Tänkvärd bild. Jag arbetade på på en gymnasieskola med många andragenerations-invandrare, vilket är ett mycket märkligt ord. Invandrar gör man en gång bara. Andelen med som det heter utländsk härkomst var många, särskilt i vård och omsorgsprogammet och det var inte sällan där man fick den där fläkten av allmänmänsklig empati. Eftersom SD nämns i tråden, ett parti som larmar mest om den misslyckade integrationen men samtidigt är helt emot integration. Man får nog välja vilken fot man ska stå på som det heter.
Och vad gäller händelserna runt 2015-16. Man får välja här också; den barmhärtige samariten, bergspredikan och så vidare. Eller mäta skallar i hopp och tro att man är något mer märkvärdigt.
Jag är mycket glad att ha en tandläkare från Levanten.
/Gunnar S
Svar från per-erik åström 2024-04-24 09:59
Tack Gunnar. Min tandläkare är från Iran. Min frisör från Syrien och där jag brukar fika är ägaren en troende muslim med lite knasiga idéer i största allmänhet. Han kommer från Etiopien och är delvis av judisk börd vilket ställer till det för honom när vi snackar samtidens konflikter.
Jag tänker att så är det nog för de flesta. Vi människor är inte endimensionella, våra bakgrunder och ursprung är kantade av tillfälligheternas spel. Vi föds till en motsägelsefull värld som vi försöker hantera. Ibland framgångsrikt, ibland inte.
Men "vi är bara människor, eller nåt i den stilen....", som den norska socialantropologen Berit Backer en gång uttryckte det.

Allt väl/per-erik
Inte heller den här gången hade jag tänkt skriva något, det var inte längesen du hade samma tema och då avstod jag. Nu skriver jag. Inte i ngt av inläggen gör du en antydan om det andra perspektivet på invandring, det perspektiv Gunte o Peter berör. I stället talar du både här och förra inlägget om främlingsfientligheten. Med undantag för de allra senaste åren har inte socialdemokraterna och stöttande media heller haft ngt annat perspektiv och SD har konsekvent betecknats som främlingsfientliga. Det finns säkert enstaka främlingsfientliga personer inom SD men dom utgör inte en femtedel av svenska valmanskåren.Däremot insåg dom tidigare än något annat parti att vi inte kan ha en okontrollerad invandring av den omfattningen vi haft när vi varken kan lösa bostads- eller jobbfrågan. Så småningom blev det vidare helt uppenbart för alla som tänker själva att den positiva invandrarsynen (s) haft till inte för så värst länge sen enbart berodde på välvilja gentemot behövande utan också på omtanke på tillströmningen av nya röster till (s). En stor del av den klassiska väljarkåren industriarbetare har de facto lämnat
(s), delvis till förmån för just SD och det är ganska lätt att tänka sig hurväljarsiffrorna för (s) sett ut det senaste decenniet utan tillströmningen av invandrare.
Svar från per-erik åström 2024-04-24 10:03
Hej Björn. Det stämmer att jag skrivit om detta tidigare, och antagligen kommer att göra det i framtiden också. Jag menar att det behövs motbilder när vissa politiker kräver att asylrätten ska avskaffas eller när vi ska stänga/riva religiösa byggnader. Det är inte det samhälle jag vill låta mina barnbarn växa upp i.
I övrigt hänisar jag till mitt svar til Peter Henning ovan.
Allt gott/per-erik