Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Jag hoppades att de skulle bete sig som hjortron

Men det verkar inte så. Ni förstår, hjortron kan man plocka för tidigt, dvs innan de är mogna, för mognar gör de oavsett om de är kvar på myren eller inte. En annan sak är förstås att det anses på sina håll som ett riktigt otyg att plocka hjortronen halvmogna. Dylikt förfarande kan tolkas som beviset på bristande moral och omdömeslöshet och vem vill få sådana epitet klistrade på sig själv... 

Men jag har i alla fall gjort ett liknande försök med björnbären. Till mitt försvar vill jag anföra att björnbären är våra och det är vår sak att bestämma om de får ruttna på grenarna eller på köksbänken. För det är det de verkar nämligen göra, ruttna utan att mogna, på köksbänken. Det såg lovande ut till att börja med, de röda icke mogna bären började anta en mörkare nyans, men rätt som det var hade de börjat skrumpna ihop... Synd!

Här är dock bären i sina glans dagar någon dag sedan. De svarta är uppätna. Och de röda ruttnar/skrumpnar ihop för fullt alltså.

Frökapslarna tillhör akvileja och väntar nu på den nästkommande varma säsongen, i likhet med många andra, kan tänkas.

 

 

Inlagt 2011-09-14 23:41 | Läst 4507 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gu vad gott det ser ut :-)
Svar från RHelena 2011-09-15 20:13
Ja, de svarta var goda... Fast sanningen att säga inte lika goda som hjortron... Eller möjligen är jag mer van vid skogens guld än björnbären vilket ju gör att jag är högst jävig.
Då har du svart på rött, skam den som ger sig som det heter. Det är bara att fortsätta och utforska världen. Det är det som för oss framåt.
Svar från RHelena 2011-09-15 20:15
Nu har jag provat denna variant. Jag tycker dock att björnbären ska mogna tidigare så vi hinner med dem!
Intressanta iakttagelser. När det gäller hjortronplockning får man nog inte avvika alltför mycket mot den gängse, outtalade normen. Vi hade björnbär tidigare och vissa, dåliga år så hann de inte mogna. De planterades mot en garagevägg och gav mycket stora skördar men till slut tappade vi kontrollen över snårskogen och grävde upp dem. Tråkigt att de inte eftermognar. Växer de i Uppsala eller Blekinge?

/Torbjörn
Svar från RHelena 2011-09-15 20:21
Hjortronplockning är en hel vetenskap ska du veta! Har vuxit upp med det så jag vet. Fast inget har fått mig ut på hjortronmyrarna sedan jag började bestämma själv över mitt liv! Äter dem gör jag dock gärna! Mina gamla föräldrar försörjer mig med hjortron så jag borde väl skämmas lite...

Björnbären har vi i Blekinge och de är av två sorter, dels en "halvvild" variant som gärna blir till en snårskog, dels en odlad variant som inte har taggar. Den sistsnämnda tycker jag bättre om just pga avsaknaden av taggar.
Björnbär bör få mogna på kvist innan man plockar dem. Får de sitta kvar på kvisten för länge skrumpnar de. Som du har märkt så är de inte goda så länge det finns något rött på dem. De ska helst mogna i sol och värme, och plockas omedelbart när de är mogna. Jag har hört andra berätta att det kan vara svårt att få lagom mogna björnbär i Sverige. Jag skulle aldrig plocka bär som bara är delvis svarta.

När de har rätt mognad är de underbart söta och aromatiska. Men du har rätt, de ska inte jämföras med hjortron. Smaken är helt annorlunda.

Hos oss växer björnbär som ogräs, de finns överallt. Det är björnbärsår i år, skörden är rik och överallt vid vägkanterna ser man folk ute för att plocka dem. En vingård på ön gör ett underbart gott vin av dem.
Svar från RHelena 2011-09-16 19:47
Tror att blåbär och björnbär innehåller väldigt lite vätska vilket leder till att de skrumpnar så mycket lättare än hjortron, både på kvist och utan kvist. Synd verkligen att björnbären mognar så sent för vi hinner aldrig njuta av dem fullt ut, de finns ju en bit bort i Blekinge. Vi kan väl inte börja veckoslutspendla dit bara för att få göra det? :-)

Låter både trevligt (bär) och mindre trevligt (taggar, taggar) att ni har mycket björnbär som ogräs! Och björnbärsår har ni också, det är väl toppen i alla fall!