Svävfluga och LR DeNoise

Först några prov med det nya AI baserade brusreduceringen i Lightroom. 

En bild från balkongen i Rydebäck med ISO8000, utan någon extra AI baserad brusreducering 

Bilden ovan är med LR DeNoise, i läge 75%. Bilden är ren för brus, kan inte se att några detaljer har försvunnit 

Här har Topaz DeNoise använts, i läge standard och 75%. Det går i programmet att reducera bort bruset ännu mer, men då hade fler detaljer försvunnit. Här tycker jag nog att LR vann. Att beakta är att LR tog 10 minuter på sig att brusreducera medans Topaz tog 30 sekunder. LR kan i dagsläget enbart hantera rawfiler, så de rymdbilder jag tar med stackning och i TIF går inte att brusreducera i LR 

Här min fantastiska svävfluga från kolonin. Det kommer ett antal varje vår och de är både vackra och trevliga att fotografera, de brukar stanna upp och hovra vilket underlättar fotograferingen. Denna bild är med ISO 2500, men också kraftigt beskuren så den kunde behöva lite extra brusreducering. Bilden ovan är utan AI baserad reducering, utan enbart standardredigering 

Här med LR DeNoise läge 50%, ganska likvärdigt resultat med Topaz nedan. Bilden är beskuren till en 2000 pixel i bredd, men tog ändå 7-8 minuter i LR och 10 sekunder i Topaz. En första slutsats kan vara om man har några enstaka bilder med högt ISO så är det väl värt att ta dem genom LR DeNoise, reducerar bra och tar inte bort detaljer. Har man flera bilder och ISO inte är alltför våldsamt så fungerar Topaz också riktigt bra. 

Här med Topaz DeNoise läge Standard 50%

Nedan fler bilder på svävflugan 

Inlagt 2023-04-27 06:33 | Läst 404 ggr. | Permalink
Det var ett spännande test Peter. Har testat den nya funktionen med AI brusreducering på några gjusebilder. Och det blir ju riktigt bra precis som dina bilder här. Nackdelen är ju att det tar några minuter per bild. Men samtidigt så är det ju fantastiskt att man kan spara detaljerna så bra som LR gör och ändå plocka bort bruset. Nu är det ju bara att fota på oavsett iso hehe.

Fina bilder och intressant test!
Svar från pdahlen 2023-04-28 13:54
Tackar, nä man kan ju inte använda LR DeNoise på varje bild men på några enstaka så går det ju Topaz är ganska OK också och är betyyyydligt snabbare
Jag har också testat och jämfört en hel del och kommit till samma slutsats dvs att både LR Denoise och Topaz har sina fördelar. När det krävs mycket brusreducering så gör LR ett mycket bra jobb med att bibehålla detaljer så det går att skärpa upp i LR eller Topaz. Med Topaz blir det gärna grumliga partier om brusreduceringen inte ska bli alltför aggressiv. Om det endast krävs lite brusreducering och en uppskärpning så kör jag bilden bara genom Topaz Sharpen.
Svar från pdahlen 2023-04-28 13:56
Tackar, båda känns som de har något berättigande beroende på typ av bild, då den ena också är 10-20x snabbare så kan ju det också ha betydelse
stenp 2023-04-29 09:09
På min dator tar LR Denoise 15-20 sek medan Topaz tar 20-40.
I 3:e bilden uppifrån så har det blivit lite mörkare områden där grenverket är som 'tätast', lite som att programmet inte riktigt orkade jobba med 'smådetaljerna' bland grenarna.. Det syns rätt tydligt på min 'Retinaskärm'..

Flugan skulle bli skarpare om dom brusreducerade bilderna efteråt fick en liten 'uppskärpning' med 'Oskarp Mask' i Photoshop, t.ex. med dessa inställningar för 'Oskarp Mask':

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/372388/3507130.htm

Vissa bilder går att 'skärpa upp' 2-3 ggr. utan att bilden ser 'överskärpt' ut, andra bilder räcker med bara en gång.. man får prova, det är en försiktig uppskärpning!
Hälsn!
Svar från pdahlen 2023-04-28 14:03
Tackar, jo det kan vara nackdelen med Topaz DeNoise att den kan ge sig på detaljerna. Men för astrofoto så finns det inte så många alternativ utan där får det bli Topaz. Jag kan säkert förbättra min teknik för uppskärpning, generellt är jag nog ganska försiktig jag skärper nästan aldrig upp en hel bild, jag gillar när bilden i sig är ganska snäll och inte påträngande. Skärper jag upp något så är det kanske ögat och några detaljer på tex en insekt.
Mycket läckra bilder på svävflugan, i synnerhet de som kommer precis efter testet. Jag har också LR denoice och visst blev det bra men det tog ju en halv evighet. Man får ju ta en fika mellan bilderna man redigerar. Men visst, enstaka bilder som man verkligen vill ha brusreducerade, då kan man ju göra det.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2023-04-28 14:05
Tackar, jo mycket fika kan det bli 😊 🍰, men man får väl begränsa sig till några enstaka bilder och nu på sommaren så har man i regel bättre ljus