Söderåsen del 1

Har haft två turer till Söderåsen som ännu inte har blivit ”bloggade”, det är nu två veckor sedan. Har slitet en hel del i redigeringen med dessa nedan, då det är stor kontrast mellan himmel och det mörka i dalen. Lättar man bara upp skuggorna så blir det ganska fula ljusa konturer i gränslandet mellan mörkare och ljusare partier. Har faktiskt redigerat om bilderna tre gånger. De flesta bilderna blev tagna på stativ och jag gjorde en hel del bilder med olika exponeringar för att även ha den möjlighet att stacka dessa. Kommer mer till detta när det längre ner dyker upp.

Nedan är tre bilder med olika redigeringsmetoder.

PSE, denna bild består av två bilder med olika redigeringar som jag har tagit över till Photoshop Elements och med övertoningsfilter lagt ihop dessa två bilder. Den övre halvan är den mörkare bilden och den undre halvan är den ljusare.


Denna bilden ovan har jag bara redigerat fram från en bild. Det kan ha varit en del konturspöken, men har gått med pensel och mörkar ner dessa

HDR, har har jag använt HDR funktionen i LR och slagit ihop två bilder, samma som de till PSE, men jag har därefter pillat en hel del i redigeringen efteråt så det är ingen universallösning att använda HDR, tycker nog PSE blev enklare.

redigerad från en bild, nedan finns en HDR från två bilder

HDR

Nedan ytterligare tre redigeringar

Denna är en redigering från en bild

PSE, bilden ovan är två bilder med olika exponering och stackade i Photoshop Elements

HDR, bilden ovan har HDR funktionen i LR används med två bilder

HDR

HDR

Inlagt 2020-08-29 06:40 | Läst 1337 ggr. | Permalink
Intressant!
Sen tyckte jag nog bäst om den andra vertikala bilden!
Knepigt att säga att nåt är bättre än nåt annat..olika tycke och smak drar åt olika håll för det mesta.
Finns horisonten med så blir det ju riktigt snyggt med alla dimlager (heter det så?) på avstånd.
Gillar inramningen på bild 18-20 och bild 8 fast kanske som kvadrat istället..
Kan dock konstatera att himmelsljuset spelar stor roll vid kopparhatten.
Mvh/Gunte..
Svårt det här! Tycker förutsättningarna verkar vara för svåra för att kunna förändra så speciellt mycket i redigeringen efteråt här.. det riskerar bli lite för mycket 'HDR' över det hela då.. Skogen är för mörk och himlen för ljus redan från början.. och 'aldrig mötas de två' riktigt bra.. Det är troligen för stor 'DR' skillnad från början.. Hade du JPG versioner också, hur såg dom ut? Ibland kan dom överraska! Här borde ett 'halvt' gråfilter som mörkat ner himlen ha fungerat bra.. säger en som aldrig använder filter, äger inget ens.. :-) Tycker nog den första bilden är bäst där man slipper en för ljus himmel.. Skogen ser ut som en djungel..
Hälsn!
Lite för många bilder för att jag ska orka göra jämförelser åt olika håll. Jag vet hur jag själv gör om jag har med himmel. Jag jobbar bara i LR och normalt drar jag först ner högdagrar och drar upp skuggor en del. Det sänker såklart kontrasten allmänt i bilden, därför ökar jag kontrastomfånget genom att öka svärta och vithet. Sen brukar jag justera exponeringen så att himlen inte blir för ljus utan sån jag vill ha den. Är då landskapet eller vad det är för mörkt målar jag det med justeringspenseln och ljusar upp det något lokalt. Det funkar ibland, ibland blir det nte bra såklart, kanske skippar jag himlen eller hela bilden. Mitt senaste inlägg (idag), panoramalandskapet ute i Risinge, har jag gjort på detta sätt. Här var ju molnbilden skälet till bilden så himlen skulle vara med. Du har många fina bilder i din serie, men jag är inte kapabel att systematiskt säga vad som är bäst. Som Gunte säger, det skiljer sig från person till person, för mig kan det skilja från dag till dag också :-) Hälsningar/ Björn
Det är svårt när det är stora kontraster och man ändå vill ha kvar himlen. jag väljer ibland att göra som på tredje från slutet dvs inte ha himmel med eller väldigt lite som på näst sista. Jag har faktiskt aldrig provat att stacka två bilder för detta syfte.
Hälsningar Lena
Grymt fin serie Peter! Det är inte bara fåglar du kan fotografera snyggt :)
Ja det är alltid lite knepigt med starka kontraster. Jag tycker det är svårt med HDR och få det naturligt så jag brukar skippa redigering på sådana bilder. Då åker jag hellre tillbaks och tar nya bilder i lite mer harmoniskt ljus. Förutom läsningen så var det väldigt fin miljö du fotat i.

MvH
Johnny
Tack för alla kommentarer, jag svarar samtliga samtidigt denna gång då det i stort är samma svar. Jag har ju sedan tidigare besök på kopparhatten och redigeringar efteråt förstått att det är klokt att ta med flera olika exponeringsvärden. Sedan är det som någon sa att det är väldigt mycket till tycke och smak och även dag vad man egentligen tycker. Kanske har jag tagit i för mycket? Jag har ju redigerat dessa tre gånger och totalt var det 62 av över 300 som jag redigerade, jag blev väl något mer nöjd efter varje nytt försök. Det är väl några som jag forfarande har lite spöklinjer vid horisonten, särskilt nu 6 och 7 bilden före den vertikala samt den första vertikala, det finns några sådana till.

HDR funktion i LR gav ingen direkt genväg till något utan jag fick efterbehandla den lika mycket som jag utgick från bara en bild. Jag använder i stort det som Björn skriver om att minska exponering och höja skuggor samt öka svart och vitpunkt samt sedan gå in och justera manuellt med justeringpenseln.

Att använda två bilder och lägga dessa i två lager och sedan övertoningsfilter fungerade i stort bra. Men Jans förslag om ett halvtonat gråfilter är ju en lösning, tror faktiskt jag har ett någonstans, har inte använt det på en 10 år för normalt så brukar det ändå gå ganska bra att lyfta skuggorna