Järavallen

Jag upptäckte förra året att ängen vid Järavallen söder om Landskrona var en bra äng för att fotografera fjärilar, så det blev en tur dit den  27 juni. Det är i huvudsak 300/4 och 105/2,8 makro jag har använt. 


Kan vara kamgräsfjäril 

blåvinge 

Kanske heter den gammafly, en riktigt ful en iaf 

Kamgräsfjäril ? 

nyckelpiga 

gräshoppa/vårtbitare 


Ängsmetallsvinge 


så här ser ängen ut 

Inlagt 2024-07-27 07:37 | Läst 361 ggr. | Permalink
Riktigt fina bilder du fick till där där för fjärilar kan ju ha svårt att vara stilla! Fin skärpa på nyckelpigan också!
Svar från pdahlen 2024-07-28 14:45
Tackar, det gäller ju att de är samarbetsvilliga så de inte sätter sig på marken utan relativt fritt uppe på en planta. Det blir ju mycket gymnastik med upp och ner, försöker närma mig först med en kamera med tele och är fjärilen kvar så tar jag kameran med makrot och kryper närmare. Så är det bara att börja om vid nästa plats.
Det ser ut som en perfekt miljö för fjärilar. Ängsmetallvingen var ju väldigt läcker och blåvingarna sticker alltid ut. Gammafly känner jag inte till, den ser ju rätt cool ut. Nyckelpigan satt fint på sitt strå.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-07-28 14:20
Tackar, jag försöka hitta lite olika fjärilsängar i närheten, det är en trevlig sommaraktivitet att ligga ute på ängen
Så fina bilder. Gammafly har jag fotat i min trädgård. Vingarna är nästan aldrig stilla. Ängsmetallsvinge har inte sett, vacker färg.
/Ulla
Svar från pdahlen 2024-07-28 14:27
Tackar, gammafly var ju inte så vacker men fick ju lite extra uppmärksamhet då den låter och var större än det andra jag fotograferade
Mycket bra! Extra snygg redigering dessutom! 👏 🙌
Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-07-28 14:23
Tackar, blev lite överraskad för oskarpa bakgrunder brukar ju inte vara din grej
ehrsa 2024-07-28 19:23
Näe, det är sant.. Tar man bort eller utplånar bakgrunden för mycket så försvinner mycket om infon om var/hur bilden är tagen, bilden blir helt enkelt mest 'platt', och den tredimensionella känslan går förlorad! Det är därför 'stackade' makrobilder känns helt rätt för den typen av motiv (makro), tycker jag! Ju kortare skärpedjup vid makrofoto desto sämre känns bilden, gäller också ofta vid telefoto tycker jag.. Bra med översiktsbilden här också! Ändå bra redigering, och då menar jag också färger och exponering och kontrast och sånt! På min skärm känns det ovanligt bra, kanske var det inte lika hårt ljus längre jämfört med tidigare i sommar.. 👏
Hälsn!
Svar från pdahlen 2024-07-28 20:20
Förstår, var här vid 8, om möjligt så försöker jag göra denna typ av ängsfotografering tidigt på morgonen, både för det finare ljuset och att det inte är för ljust (jag gillar ju kort skärpedjup och därför stora öppningar ;)). Men viktigast är att det inte är för varmt, det är ganska hopplöst att koncentrera sig på fotografering när solen gassar och det rinner svett i ögonen och man inte ser att sätta skärpa.
Mycket fina bilder och snyggt ljus! Jag var där i går vid sjöarna och vandrade den blåa rundan. Mvh Wolfgang
Svar från pdahlen 2024-07-28 13:00
Tackar, det var fint ljus och fjärilarna var ganska tacksamma att sätta sig en bit upp i ljugen. Denna äng ligger mer nere vid vattnet, vid den större parkeringen mitt emot gången ner mot plattformen. Jag har tidigare år varit uppe vid ängarna vid Saxtorpsjöarna, kanske är det där du var.
Wolfgang 2024-07-28 15:01
Tanken var att vandra i Saxtorps skogen, men med infarten från 110:an kom vi bara till ett stort fritidshusområde i skogen. Tydligen finns en annan väg till Saxtorps skogen. Istället körde vi mot Järavallen mittemot från 110:an och vi kom till Saxtorps sjöarna, där vi vandrade halva blå markerade slingan, kom lite fel, så det blev totalt 7 km. Frågan är hur man kommer till Din äng?
Mvh Wolfgang
Svar från pdahlen 2024-07-28 19:46
Jag la in två kartbilder, vid Saxtorpsjöarna parkerar jag vid samåkningsparkeringen. Ska jag ut till plattformen vid kusten så paraderar jag vid P extra och ängen ligger lite österut vid typ WC, dör är en större parkering
Wolfgang 2024-07-28 20:07
Tack ska Du ha, Peter, för fina kartor! Mvh Wolfgang
Kul du visar ängen också, och vad man kan se om man dyker ned i den. Ängmetallvingen har jag nog bara sett en gång, något extra. Och ja - gammafly ser det ut som de beter sig så också. I vart fall är det poetiskt vackra bilder du visar här, sommaren som finast.
Svar från pdahlen 2024-07-28 12:34
Tackar, jo jag gillar att få fjärilsbilder lite konstnärligt med snygg oskärpa på rätt ställe
Många vackra bilder här.
Gillar bild 3 och 5 lite extra.
Nyckelpigor ser jag sällan nu, närbilden var fin men den sista bilden på den var häftigast, där ser den så ensam ut i den stora lilla världen :-)
Ing-Marie
Svar från pdahlen 2024-07-29 11:41
Tackar, är bara omgivning snygg så blir det oftast vackrare att backa lite och låta objekt utgöra en minoritet i bilden
Ser ut att vara en intressant plats. Den lägger jag till ibland listan över platser att besöka. Ängsmetallvingen var riktigt snygg.

Hälsningar Jörgen
Svar från pdahlen 2024-07-30 19:33
Tackar, jo det är en äng som ligger skapligt nära mig, även vid Saxtorpsjön den västra sidan finns några bra insektsängar