Allt mellan himmel och jord / Peter

av Peter Dahlén

Astrofoto, rigg med guidning

Såg för en vecka sedan att vädret skulle bli bra för astrofoto, det blev att packa ner allt och åka över till sommarstugan i Danmark. Vädret har hittills varit bättre än förväntat av åtta nätter har jag fotograferat i fem, sova får man göra till sommaren :). Förutom helt klart väder så har förhållandena var gynnsamma, runt 0 grader och nästan ingen vind. Har sedan i höstas en SkyWatcher EQ5 rigg som styrs av en ZWO Asiair dator, har nyligen köpt guidekamera (den röda på bilden), en ZWO 120MM mini och deras 120mm guidescope, med den lilla sensorn i kameran blir den ekvivalenta brännvidden 860mm. 

Astrofoto blir riktigt bekvämt med denna automatik. Riggens styrdator kopplas via Wi-Fi ihop med husets router, och med en app kan man inifrån huset styra riggen ute på tomten. Det mesta kan man styra inifrån, men för polar alignment (PA) så måste man gå ut, men det tar enbart fem minuter och det gör jag bara första gången jag sätter upp riggen.

Tidigare så gjorde jag PA manuellt med ett litet sikte i riggen mot polaris, men med Asiair så blir detta halvautomatiskt. Efter en grovinställning mot norr så gör man en plate solve mot norr och så justerar sig riggen 60 grader och gör en ny plate solve. Plate solve är en fantastisk finess genom att den analyserar den bild den ser på stjärnhimlen och jämför den mot sin databas och kan då bestämma vart kameran pekar. I PA ovan så jämför den då hur fel man ligger och med siffrorna uppe till höger får man hjälp hur man ska finjustera riggen så att den pekar rätt. I bilden ovan är slutresultat efter fem minuters justering där jag när jag är klar ligger totalfelet på 0,22”, vilket är helt OK.

När väl riggen är inställd och man har ställt in fokus på kameran så kan man igen gå in i värmen, resten av kvällen kan man i princip sköta inifrån. Jag måste än så länge gå ut varannan timme och skifta batteri i kameran, kameran går ju i princip hela tiden och verkar dra en hel del ström i PC mode.


Det senaste inköpet är en guidekameran, utan guidning så vrider riggen huvudkameran för att kompensera mot jordrotationen, detta enligt en standardiserad hastighet. Jag kunde klara en 3 minuter med 450mm tele tidigare. Med en guidekamera så bevakar guidekameran en utvald stjärna, de gröna linjerna i bilden ovan, om stjärnan under min totala fotograferingstid , som ligger på 1-3timmar per objekt, rör sig utanför X:et så skickas pulser till motorerna Dec och Ra för att justera riktningen så att Xet igen hamnar över stjärnan och med detta ser till att min fotokamera inte rör sig åt något håll i jämförelse med referensstjärnan och med detta så kan jag använda betydligt längre exponeringstider, har använt 5 minuter än så länge.

Något annat positivt med guidning är att man kan använda dithering, vad man då gör att man mellan varje bild skickar en extra puls i någon riktning för att förflytta bilden mellan varje bild i en serie. Förflyttar man bilden något så hamnar inte bruset från sensorn på samma plats, med detta får man ett lägre brusgolv i bilden, detta brus kallas walking noise och syns som små streck i bilden, vilket kan begränsas med dithering. Det är särskilt med L-extreme filter som jag har berättat om tidigare, som skär bort väldigt mycket ljus där långa tider är nödvändigt och med det risken för ökat brus. Jag har valt att använda 5 pixlar förskjutning mellan varje bild, de sägs att för en vanlig kamera så är 5-10 pixlar lämpligt och för en kyld astrokamera 1-3 pixlar. Man ser i kurvan ovan att det hoppar till i guidningen när dithering görs, därför blir det en väntan mellan varje bild i 5-15 sekunder för att kurvan ska hinna stabiliseras efter varje dithering 

En hel del om guidning med Asaiar står i denna text nedan, jag håller på att försöka begripa vad det står för att kunna trimma in guidning så bra som möjligt. Bl.a är Ra aggr och Dec aggr något man kan justera för att förbättra guidningen, jag försöker ligga under 1” i Ra och Dec.

https://eastwindastro.blogspot.com/2021/02/?m=0

Detta blev teorin bakom bilderna, nu med dessa nätter har jag en hel bilder att visa, men dessa kommer i andra bloggar 

Postat 2022-03-06 06:15 | Läst 301 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sommarstugan i Danmark

Vi har haft en skön vecka vid sommarstugan i Danmark, vädret har varit helt fantastiskt, klara nätter, krispiga mornar och soliga dagar. Några bilder från trädgården, kommer också bilder ifrån natthimlen i kommande bloggar, det har blivit ett antal långa nätter 


t.o.m rabarbern på väg upp

solnedgång från vardagsrummet 

Det är inte grillen fastän den har lånat weberskyddet. Stativet står klart till nästa natts fotografering 

den här bilden är ifrån december, kanske är restaurangskeppet på turer med julfrukost? Det var första gången jag sett den här uppe i fjorden 

Postat 2022-03-04 06:31 | Läst 316 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera