Strömming a la Mediterranée

 För inte så många år sedan hade jag ett säkert strömmingsställe i Blidösundet, Stockholms skärgård. Jag kunde oftast placera ekan med millimeterprecision med hjälp av tre enslinjer. Och drog strömming. Alltid. Säkert som snus eller amen i kyrkan. Men nu är lite annorlunda tider. Det händer något i Östersjön och Bottenhavet. Strömming får man handla på ICA. Och den är dessutom fångad i Västerhavet. alltså sill, i microformat. Det som händer har inte så mycket med skarvar eller sälar att göra är min tro. Huvudorsaken ligger nog på andra mindre smickrande plan.
   Men så här gör jag. Ett kilo strömming. Saften av en citron, två kanske tre vitlöksklyftor, en duktig knippa timjan, ett par nypor koreansk chili. Generöst med olivolja och salt så klart. Marinera i en timme eller mer. Grilla på het grill. Strössla med nyskördad persilja. Servera omedelbart på eller med ett bra knäckebröd, efter smak och lynne. Själv brukar jag oftast Sandströms roslagsbröd av äriltyp. Se till att gästerna har en välutvecklad hunger innan.

Bon appetit!

(Det här borde bli blogg nummer 500. Värt att fira kanske. Och bilden är inte från Blidösundet men väl från Lambskär  i ytterkanten av Svartlögafjärden. Hårddiskarnas bildminnen är det man ska leva på nu några månader framåt.)

Inlagt 2020-11-01 11:47 | Läst 2207 ggr. | Permalink
Så underbart! Både bild och beskrivande text på något som låter delikat.. Får testas, när tillfälle dyker upp! Är glad att jag har 'Strömmingsvagnen' vid Kornhamnstorg i Gamla Stan när suget blir för stort.. Hade ett ekolod på min båt som stals nån gång förra vintern, den 'varnade' ofta för fisk, och gärna Strömming (?) då.. Brukade passera områden där jag själv pimplat Strömming som barn, och där fanns det ofta 'fiskvarning' på ekolodet även nu.. Även när jag passerade där med lite fart!
Hälsn!
Svar från mombasa 2020-11-01 20:34
tackar så mycket. det har hänt att jag passerat strömmingsvagnen nångång då allt har stämt med hunger och sug.
VI äter väldigt sällan strömming och då jag gör något blir det oftast vitlöksgravad, men det känns som något jag aldrig varit i närheten av att testa förut. Jag blir onekligen nyfiken.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2020-11-01 20:35
Jamen prova till våren när grillen åker fram igen. Ett sånt där grillhalster eller vad de heter är till stor hjälp.
/Gunnar S
Har en bit till 500 bloggar, får fira det med strömming jag också kanske, det är ju så gott. (men giftigt). Har aldrig fiska strömming själv men ute vid hamnen i Gävle var det fullt med folk som fiskade strömming en gång i tiden. Idag är hela hamnen inhägnad. Jag har alltid beskyllt skogsindustrin för att vara den stora boven. Gäller fortfarande. Vet att dom inte vågade röra hamnen i Skutskär på grund av allt kvicksilver. På YouTube finns en film som visar hur det står till med våra vatten där det finns skogsindustri. Vättern under ytan. Gammal film men lika aktuell idag. Titta på den när du har tid och ta en smörgås med strömming på.
Sten
Svar från mombasa 2020-11-01 20:40
Du får kanske fira när våren kommer och grillarna tas fram igen. Strömming och annan fet fisk från Östersjön ska undvikas av kvinnor i fertil ålder och även havande. Nu är jag varken det ena eller andra så jag kan nog unna mig strömming ett par gånger om året. Och det är nog som du skriver att skogsindustrin har en del med det här att göra. Sen är det inte så mycket strömming i Vättern men jag förstår poängen :-)
/gunnar s