Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

TEKNIK PÅ EFTERKÄLKEN - BILD, LJUD OCH IT?

***

***

 Bild och ljud, media och IT betraktas ofta som mycket moderna tekniker. Jag håller inte med, i vissa avseenden är de på efterkälken. Dom känns som sotiga och rykande rester från gången tid.

***

Jag har Bredband2 som bredbandsleverantör sedan jag drog in fiber för ett år sedan och dom bytte e-postplattform för några dagar sedan. Därmed måste jag byta inställningar på mitt e-postkonto. Det tog större delen av dagen. Jag är ingen IT-expert men heller inte ovan, det här har jag gjort många gånger.

Men till att börja med känns det antikt att behöva sitta och pilla för hand för att få in rätt mailserver in, mailserver ut, rätta portar, autentisering eller inte...............Men det gäller ju inte bara den fasta huvudmaskinen, pc:n, det gäller också laptopen (en Mac för att göra det enkelt för mig), iPhonen och så plattan då. För säkerhets skull ska dessutom inställningarna vara olika på dom här prylarna. Får jag föreslå något till alla bredbandsleverantörer är att de fixar ett program där man listar sina prylar och e-postklienter inkl version, matar in sin brebandsleverantör och mobilabonnemangsleverantör, trycker på Enter så kan man gå och fika sen. Efter fikat ska jag förstås vara uppkopplad och uppdaterad på alla prylarna.

Jag kan lägga till att eftersom Bredbandsbolaget2 begärt nytt lösenord för bytet av plattform har dom fått det. Det gick förstås inte att logga in på. Efter en timmes telefonkö kom jag fram, dom trodde det blivit fel hos dom för dom missade första datumet för själva plattformsbytet så dom lovade att sms:a ut ett nytt lösenord. Under dagen(!) dom hade mkt att göra! När jag lagt på testade jag det gamla lösenordet - det funkade! Men ngn verifiering av e-postkontots funktion fick jag inte, varken in eller ut. Ny väntetid i  telefonen, 45 minuter, sen kopplades jag till teknisk support, ny väntetid 15 minuter. Så gick vi igenom ändringarna - det visade sig att dom hade skrivit fel mailserver både in och ut i sin anvisade instruktion som man kom åt via eras hemsida. "Jo, jag har redan påtalat det" sa han, supporten, men det har inte hänt nå´t.

Men efter kanske tre timmar funkade e-mailen. På pc:n.

***

Egentligen tycker jag det är ännu värre, detta med TV, eftersom det är så ofantligt mkt enklare. Men var snäll och förklara för mig, någon, varför jag år 2015 ska behöva sitta med tre fjärrkontroller bara för att vi gått över till digital-TV och jag har TV:n uppkopplad till en riktig ljudanläggning - inte ens ett hemmabio surroundsystem utan två riktiga Dali-högtalare och en sub? Det är inget som helst problem för mig, jag har ju kopplat upp systemet och vet precis, trots mina nästan 75. Men I, som hatar allt vad apparater heter, tycker man ska kunna trycka på TV-kontrollen, välja kanal på TV-kontrollen och ställa in ljudstyrkan på den. Och hon har rätt, det ska man baske mig kunna, oavsett digitalbox och extraförstärkare i serie med TV:ns ljudkontroll. Och det värsta är, när jag kommer hem till något av barnen, då har jag inte dragit ledningarna. Inte vet jag vad deras digitalkontroll ska stå på när jag är ensam barnvakt. Som tur är vet barnen själva numera. Men det här är ju helt antikt, jag fattar inte att en hel sektor så kan negligera fullständigt självklara kundaspekter för att i stället trycka ut 4K-bild - eller varför inte 6k eller annat spektakulärt?

***

Bäst att jag går och lägger mig, annars tar jag resten också. Typ färgprofiler, skärminställning, drivrutinerna, skrivarinställningarna, pappersprofiler, ljussättningen i rummet....Vi tog oss till månen 1969, det är snart 50 år sen. Men fixa sånt här med lite smartness, det fixar inte leverantörerna.

Skärpning!

Inlagt 2015-01-19 23:45 | Läst 3091 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hålller med om allt du skriver, det är för mycket, och det är gjort för intresserade teknikfreakar som som tycker tekniken är så kul, jag har lagt av för länge sen med att hänga med i detta , it bores me! Jag har mitt gamla PS o EFFEX Pro och Photo Wis, o vill inte ha mer, bävar för när jag måste byta dator o mina gamla program ska funka, jag är inte intresserad av att hela tiden installera nya program, vill inte ha en massa WIFI osv. Lika dant är det med skärmkalibreringen , det borde ju gå att göra nåt standardiserat program så att alla fick hyffsade bildskärms o utskriftsinställningar. Förövrigt riktigt skön bild du visar!, Må gott, LO
Svar från Khalad 2015-01-20 10:37
Skönt att det finns fler som känner som jag! Kan fortfarande tycka teknik är roligt i bland, när jag själv kan välja om jag vill lägga ner en timme eller ett par - på en ny kamera tex. Tackar för sympatierna och fin bildkommentar! / Björn T
Jag såg ett sådant klockrent citat från Douglas Adams, han som skrev Liftarens guide till galaxen.

Teknik som finns där när du är född, är helt naturlig.
Teknik som uppkommer mellan du är 20-35 är fantastisk och en bra karriärmöjlighet.
Teknik som uppkommer efter att du är 35, går helt emot den naturliga ordningen

Sen är väl teknik vad man gör det till. Vår digital TV vägrade fungera efter att vi slutade betala för extrautbudet. Har som du tillbringat många timmar i support, byt kort, omregistrerat kort och gud vet vad. Lösningen blev att skita i det hela. SVT finns på nätet och sen kör vi ändå för det mesta Netflix ändå. Allt styrs från en smartfon eller platta. Inga kontroller, inget komplicerat - tills internet försvinner ;-)
Svar från Khalad 2015-01-20 10:47
Det ligger mkt i Douglas Adams citat, men poängen i mitt lite vinklade inlägg är att kundaspekten ofta är lågprioriterad. Det är ju inte det att jag inte begriper och förstår tekniken, det handlar om att enkla uppgraderingar och förändringar kräver så mkt tid och att det är så svårt att få den specifika info jag behöver för att genomföra förändringarna,/ uppgraderingarna. Bytte dator i somras, och ingen inte ens IT-folk i 20-årsåldern, kan påstå att det är smidigt att få allt det som fanns på den äldre datorn att funka direkt i den nya. Tack för intressant kommentar!/ Björn T
Jag håller till fullo med I. Jag blir totalt knäpp på de fyra kontroller som ligger på bordet framför vår TV. Blandar ständigt ihop dessa och så trycker jag på fel knapp och måste börja om från början. Inte har de samma symboler på de olika heller, det borde de väl åtminstone kunna samordna.
Köpa ny dator är inte heller helt lätt, själva köpet går smidigt men sedan börjar problemen och allt nytt som ska förstås och läras in.
Svar från Khalad 2015-01-20 10:47
Alltid roligt att få medhåll Margareta, tack! / Björn T
Hur väl känner jag inte igen mig! Läcker bild för övrigt! :)
Svar från Khalad 2015-01-20 10:52
Hej Magnus, trevligt med sympatier och medhåll! Och stort tack för fin bildkommentar! Hälsningar/ Björn T
Vi har blivit teknikens fångar och helt fria lär vi nog aldrig bli. Nu lär det finnas fjärrkontroller som har allt, d v s man behöver bara den. Om det verkligen är så vet jag inte för jag har aldrig provat. Jag har också TV-ljudet kopplat till min stereo, med Dalihögtalare :). Jag gör en grundinställning på förstärkaren sedan finjusterar jag med fjärren till TV:n. Så jag klarar mig med två fjärrkontroller. Min e-post har krånglade i somras, den här gången berodde det på att en server hos Bredbandsbolaget gått ned och jag missade flera brev. Ingen back up fanns så det som var borta var borta. Krånglande lösenord har jag också varit med om. Nu finns det ju människor som älskar den komplicerade teknik vi omger oss med och för dem är inte t ex fotografering huvudsaken utan tekniken kring densamma. Vi lagom teknikintresserade får suboptimera våra ambitioner och låta oss nöja med det resultat det innebär. Ruggig bild på en massafabrik. Är det Skärblacka? Hoppas de har rökgasrening och fiberåtervinning.
Svar från Khalad 2015-01-20 11:00
Hej Torbjörn, vilka fina högtalare:-)! Och det är ju roligt i eländet att jag inte är ensam om våndorna. Beträffande förstärkare - TV är det så jag också har tänkt, det är bara det att just nu har vi en vuxen dotter som bor hemma ett tag och hon kopplar då och då in sin dator på förstärkaren och drar upp volymen och då stämmer inte "mina" grundinställningar: Inte bara hon förresten, jag kopplar själv in iPhonen ibland för att spela musik, och när vi kör en film blir ljudinställningarna också annorlunda. Nog om det, vi är överens.
Och Skärblacka är det. Jag vet inte, men gissar att de har ganska modern teknik för att vara i den sektorn. Jag vet i alla fall att det mesta av det som ser ut som rök faktiskt är vattenånga så jag tror det ser värre ut än det är, därmed inte sagt att det är problemfritt, luktar gör det tex. Tack för ditt inlägg!/ Björn T
He he! Så rätt! Alla känner nog igen sig, utan undantag.. Många fina nyanser i den svartvita bilden!
Hälsn!
Svar från Khalad 2015-01-20 11:05
Bugar och tackar Jan, inte minst för den fina bildkommentaren!/ Björn T
Hej Björn - nej, du är inte ensam med problemet. Jag vet också några av min omganskreds - Jag har inga sådana problem :-):-) (Jag har många andra).
Ja självklart vet vi alla om de konstiga situationer.
Telenor hade beslutat att de inte längre skulle stödja e-postadresser. De skulle tas över av Jubii, men vi ville hålla vår mailadress (och det var viktigt). alla våra kontakter och arkiverade e-postmeddelanden skulle också behållas. Det hela verkade - otroligt. Men så uppstod problemet för mig. Jag kunde skicka mail. Men de mottagna mails kunde inte öppnas och läsas.
Det visade sig att problemet var i avsaknad av en ordentlig guide för Mac-användare. Då porten för inkommande post blev riktad så var problemet löst.
Till vår nya tv köpte / fick jag en Yamaha Soundbar med subwoofer, surround och en mycket liten fjärrkontroll som bara kontrollerar ljudet. Men annars är det sant att det finns separata kontroller för varje enhet. Jag har dock ogsdå läst om universella kontroller som är kodade för alla apparater. Vet inte hur bra och effektiva de är.
Super svartvitt foto med massor av nyanser / toner och dramatik.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från Khalad 2015-01-20 21:56
Hej Erik, vi har alla våra erfarenheter! Jo, jag vet att det finns universalkontroller, tror tom jag har införskaffat en en gång, men har du kollat hur många knappar där är? Där har dom typ knapparna från tre kontroller på samma fjärrkontroll, inte säkert att I skulle tycka det var så mkt bättre! Plus att den måste ställas in för var och en av enheterna, det tar också tid! :-) Tackar för din fina bildkommentar!/ Björn T
IT är en modern teknik, så där tycker jag att du har fel Björn. Men däremot så är det fortfarande en omogen teknik, efter alla dessa år. Jag har hållit på med IT i över 30 år och förundras fortfarande över hur dålig kvalitén är på produkterna. Så utöver det håller jag med dig om allt du skriver. Det finns inget värre än när det strular och det kräver sin kvinna/man att överbringa problemen och uppvisa stort tålamod när supporten skall ringas. Jag är en teknikfreak, eller har i alla fall varit, efter alla dessa år är jag egentligen oerhört trött på det hela. Inom något år vill man dra in fiber i mitt hus men jag överväger på riktigt allvar att avstå, jag inser ju hur mycket strul det kommer att bli samtidigt som jag då också måste byta leverantör. Dyrt som fan är det också, inget som skulle betala sig under de år jag bor kvar i huset.
Svar från Khalad 2015-01-20 22:01
Jamen du har rätt, det är ju bara jag som spetsar till det lite i rubriken, rent generellt är det bra och nyttig och modern teknik. Det jag dock fortfarande vill peka på är just användarvänligheten, där tycker jag man ligger efter.
I övrigt är jag väldigt nöjd med fibern, det går mkt fortare, att ladda upp och ladda ner bilder, särskilt upp. Sen är abonnemanget (100/10) klart billigare än det gamla över telefonjacket trots mångdubbel hastighet. Vi betalade 15´ i installationskostnad. Ha det gott, hälsningar/ Björn T
Ingemar Svensson 2015-01-20 22:34
Jag förstod att du spetsade till det hela lite i inledningen, resterande textmassa avslöjade ju det:) Ja användarvänligheten är verkligen bekymmersam. Tänk om man vore tvungen att 'fippla' lika mycket med bilen, torktumlaren eller spisen, då skulle man ju bli galen:) Jag kommer att få betala 20 000 i installationskostnad. Det är inte så hemskt många bilder per vecka jag laddar upp, så någon ekonomi finns det absolut inte i det hela. Men jag får se hur jag gör...
Man önskar att de bara skickade över en fil som installerade nödvändiga uppgifter
Svar från Khalad 2015-01-20 22:02
Det är ju ett annat förslag, säkert kommer förenklingar så småningom. Tack Bengt/ Björn T