Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

LÅNGTELET - KLART BÄTTRE UTAN 1,4-CONVERTERN!

***

Innan jag åkte in till Ludvika i lördags svängde jag ner till Spången för att prova några bilder utan konvertern. Betydligt bättre, jag skulle faktiskt säga helt bra. Ni får kolla själva, men för mig är det här full skärpa. Jag var ju egentligen på väg in till stan så jag ser att jag varit lite slarvig med inställningarna. Alla bilder är tagna på bl 8 trots att jag nu hade 5,6 tillgängligt, och dom först fem på 1/1000 s medan jag dragit ner (upp?) till 1/500 på dom fyra sista, då när dom började flyga. Dom första sex, dvs så länge dom stod stilla, hade jag nog AF låst på ögon, när dom började flyga var jag inte med riktigt så där tror jag inte AF var låst (på följande öga).

Till Jan passar jag på att säga att visst har du rätt, jag har snubblat och fallit pladask med långtelet och med convertern påsatt. Men jag har också haft långtelet med converter inne på service efter det och vet att det sändes ner till Frankrike där Sony har huvudservice för Europa. Telet ansåg dom var korrekt och utan behov av åtgärd, konvertern tyckte dom inte gav fullgoda resultatet rent generellt och bytte till en ny utan kostnad. Ett annat skäl till att jag nu inte tror att varken långtelet eller konvertern nu skulle vara defekta är att jag har ganska många bilder med den kombinationen med perfekt skärpa, där AF satt skärpan korrekt (där jag satt skärpan korrekt). Det gäller speciellt på nära håll, fjärilsbilder jag inte kan tänka mig bli skarpare, men också en och annan fågel på längre håll. Nåväl, för ögonblicket är handlingsplanen att tv låta konvertern vara och vänta in lite mer småfåglar där jag också kommer lite närmare. Jag kommer heller inte snöa in på fåglar utan det blir förhoppningsfullt rätt mkt annat också. Tack Jan, Martin och alla andra som gett synpunkter och kloka råd!

*

*

*

*

*

*

Här kommer larmet och ögonblicket efter är de i luften

*

*

*

*

*

***

Postat 2024-03-25 16:22 | Läst 431 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

TRE BILDER FRÅN ETT FIK

***
Fortfarande kvar på BK i Ludvika. Bilderna kan nog närmast ses som inomhus gatufoto, eller ännu mer specifikt, inomhus gatufotoporträtt. Trots att bildutsnitten och perspektiven närmast för tanken till en 135:a är alla bilder tagna med normaloptiken jag nämnde igår, 55/1,8. Men med extremt bra skärpa, många Mpix och hyfsat skärpedjup är det lätt att välja ut ett mindre avsnitt och dra upp bilderna.

*

*

*

*

***

Postat 2024-03-24 10:56 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

TACK FREDRIK!

***

Bra råd Fredrik (E), tack! Jag gjorde precis som du sa, skippade fåglarna och åkte in till Ludvika idag med en normal (55/1,8) på kameran. Ett par timmar inne i stan, två fik och en del annat trevligt hann jag avverka. Roligt var det, dessutom gillade jag bilderna som blev. Just nu får det räcka med en, från BK (Bergslagskonditoriet). Jag klev in, beställde en cappucini och en kardemummabulle, och första bilden, den här, såg jag innan jag lämnat kassakön. Espressomaskinen står i ett mörkt hörn, även om ett litet fönster ger visst ljus, perfekt! Gav mersmak, utan tvekan. I morgon åker jag tillbaka till Finspång så mer Ludvika blir det inte just nu, men dags för besök i Norrköping och Linköping blir det nog snart.

*

*

***

Postat 2024-03-23 22:30 | Läst 493 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

CORRUPTION OF SCIENCE

***

Forskning skapar inte bara nya insikter och produkter. Forskning ifrågasätter kontinuerligt vetenskapens etablerade sanningar. Så har Einsteins relativitetsteori kommit att ersätta Newtons gamla världsbild. Så fick så småningom Galilei och Keplers moderna bilder av hur solsystemet ser ut ersätta dom gamla kristna världsbilderna. Så ifrågasätter idag resultaten från James Webb-teleskopet den under 1900-talet helt dominerande teorin för universums ursprung, The Big Bang. Forskning och vetenskap är aldrig färdig. Att förbjuda viss forskning, eller att låta cancelkulturen tysta alla för tillfället opassande resultat och uppfattningar, är varken demokratiskt eller vetenskapligt.  Det gör man bara om något inte tål att synas i dagsljus. Pengar tex. Att MSM (main stream media) inte granskar vissa områden "därför att vetenskaplig konsensus råder" är både felaktigt och odemokratiskt. Konsensus råder aldrig inom ett forskningsområde. Dessutom innebär det att media inte gör vad dom själva säger är sin huvuduppgift, att granska.

 99 % av alla, politiker eller andra, som uttalar sig om klimatet grundar sig på medias beskrivning av läget. Ytterst få skaffar sig egna referenser till den vetenskapliga världen. Om ni som så många tror på påstådd konsensus föreslår jag ni lägger en timme på den här filmen. Alternativet är att fortsätta stoppa huvudet i sanden. 

*

*

***

Postat 2024-03-23 00:08 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

NY KAMERA

***

*

Ganska länge har jag gått och funderat om det skulle bli ännu en kamera, ett halvår minst. Med en bra uppsättning objektiv funderade jag aldrig på annat än Sony och för en månad sen blev det en A7RV. Om jag behöver en ny kamera? Såklart inte - behövde ni era senaste kameror? Huvudskälet är enkelt, det är roligt. Men visst finns det några saker jag sett fram mot: Bättre bildstabilisering, upp till 8 steg, bra för gammelmanshänder som börjar bli betänkligt darriga. Bättre sökare. AI-stödd AF med sök på både fågel- och djurögon (och människor förstås).  Automatisk fokusshift för stort skärpedjup både vid makro och andra motiv. Det senare ser jag fram mot att prova fram på vårkanten. 

Just AF-systemet ansågs av DPReview vara marknadens kanske vassaste (jan 2023) men som kräver träning för att hantera rätt. Och det är säkert rätt, något för mig att bita i som knappt lärt mig den gamla A7RIII:ans AF än. Som ni kanske kommer ihåg hade jag en lång period när jag inte fick skarpa bilder med mitt långtele. Massor av funderande och bra förslag från er och koll av både tele och converter hos Sony. Numera är jag rätt säker på att jag inte riktigt hade förstått hur man använder en modern avancerad AF. När det funkar är bilderna lika skarpa som från någon annan kamera. Ofta tryckte jag av innan AF-ramarna slutat blinka och markerat fokus låst liksom var det låst. Eller att AF:n fungerar bäst med zon-ramen trots att den är vid och med hög bildhastighet och att det måste vara AF-C.....

Nu har jag alltså ett nytt projekt, knappast lättare om jag förstått infon rätt. Men vad ska man med all tid om inte för att lära sig nytt? Här kommer några bilder från Spången i går. Fortfarande samma långa avstånd, fortfarande 560 mm, fortfarande croppat över 100%. Och AF- känsligheten i vardera av de 5 lägena kan ställas in separat. Till exempel...

*

Utan croppning. Skarpt eller inte?

*

Samma bild som ovan croppad till över 100%. Inte riktigt skarpt alltså? Men vänta nu...

*

.....det fanns två tranor på den bilden. Igen croppad till över 100 % och här uppfattar jag ögonfokus

*

Hyfsat men inte riktigt skarpt

*

Användbart - men inte riktigt skarpt?

*

Och här vet jag att jag knäppte innan AF låst, alltså inte riktigt skarpt

*

 Ingen riktig skärpa men första tofsvipan jag sett här uppe!

*

***

Postat 2024-03-22 21:01 | Läst 775 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa