Khalad Photography Blog

Bilder, tankar och reflektioner jag gärna delar. Både lek och allvar och framförallt mer hjärta än förstånd

I DEMIURGENS GREPP

***

*

*

***

Postat 2024-03-06 22:28 | Läst 376 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

UR MITT PERSPEKTIV

***

Är man van att alltid ha kameran med så är man. Här är jag i Norrköping på förmiddagens besök hos Pronova, fd Tandläkarhuset. Med 14 mm-objektivet kan jag ta bilder i princip hela tiden, men nöjer mig med dom inledande minuterna, om inte annat för att inte stänka ner objektivet. För en gångs skull var jag där för att laga några kariesangrepp, det var längesen. Tycker tekniken utvecklas hela tiden, nu fixades två mindre hål på ca en halvtimme. Bedövning slutade jag med för kanske 30 år sen och inte minsta lilla ilning. Jag som alltid trott jag var lite extra tålig fick nu klart för mig att tandnerverna drar sig tillbaka när man är äldre! Där ser man, inget att yvas över den här gången heller......

*

*

*

***

Postat 2024-03-06 13:54 | Läst 591 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

TOFSVIPORNA

***

Som vanligt därute i Risinge är allt på långt håll. Därför alltid 560 mm och ordentlig croppning vilket gör att bruset märks trots hyfsat ljus. På sikt ska jag försöka hitta något där jag har en chans att komma närmare, vi får se. Ändå gillar jag besöken därute

*

Energiskt men kontrollerat flyger dom sina invecklade mönster

*

En och annan gås fick min uppmärksamhet. Jag ser ju att grågäss och kanadagäss fraterniserar utan att göra skillnad både i luften och på marken och hybrider som den här verkar vara ganska vanliga

*

Praktiskt taget lodrätt ner.....

*

....ända tills det ser ut som dom ska slå i backen.....

*

,,,,,men så rätar dom ut dyket och jagar fram tätt över marken

*

*

*

*

Kanske är det samma hybrid jag nyss visade och kanske har dom bildat par

*

Tofsviporna på marken kommer jag närmare

*

*

Ett gäng kajor dyker upp.....

*

....och en grupp änder  flyger förbi

*

En del gömmer sig bakom buskage......

*

....och tittar jag upp mot skogen bakom sankmarken ser jag fyra rådjur

*

Gillar att det finns lite olika fåglar samtidigt

*

***

Postat 2024-03-05 14:48 | Läst 408 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

MEDIOKRA OCH HALVBRA BILDER

***

"Om alla valde att inte lägga ut sina mediokra och halvbra bilder på webben så skulle det vara en mycket trevligare plats att vara på. Problemet nu är att det läggs ut alldeles för många bilder"

Vilken lysande ide´, tänk att folk inte begriper. Allra bäst vore det om man bara utvidgade den idén en smula. Om alla valde att inte publicera sina mediokra och halvbra kommentarer på webben så skulle det vara en mycket trevligare plats att vara på. Problemet nu är att det läggs ut alldeles för många kommentarer. Om media dessutom generellt inte publicerade så idiotiska inlägg från politiker och andra skulle det vara mkt roligare att läsa tidningar och lyssna på TV, och Spotify skulle vara mkt roligare att lyssna på om det inte fanns så mycket mediokra och halvbra låtar inlagda. Och förresten, jag hoppas ni är inne och kollar på Flashback ibland, tala om mediokra och halvbra inlägg alltså, tänk om man slapp dom.

*

För egen del glädjer jag mig åt FS-bloggen där det inte bara handlar om att vara bäst på bilder utan det går att använda bloggen till mycket, berätta historier och skaffa sig vänner på, ha lite fotodagbok och kommentera världen utanför,  få lätta sitt hjärta då och då liksom att berätta om livet på landet för alla storstadsmänniskor.

*

*

***

Postat 2024-03-02 23:12 | Läst 821 ggr. | Permalink | Kommentarer (24) | Kommentera

SKÄRPA OCH SÅN´T

***

Lite intressant är det att följa debatten om skärpa, jag anar att det finns en skiljelinje där. Min egen känsla är att dom  som har konstnärliga ambitioner ofta påpekar att skärpan har ingen betydelse, skärpan bidrar liksom inte till det konstnärliga, snarare då tvärtom. Och jag håller helt med, detta trots att jag mer är en ingenjör som tycker det är roligt att fota än fotokonstnär. Men därför kan jag också kosta på mig att tycka att det ibland är roligt med skärpa. Större delen av mitt fotoliv har jag levt med billig utrustning som aldrig kunnat ge känslan av riktig skärpa ens dom gånger jag jag fått till det med avståndsinställning och tillräckligt korta tider. Nu helt plötsligt går det lite då och då, det är kul tycker jag. Inte minst när jag försöker mig på fågelfoto, makro eller landskap oavsett det är naturlandskap eller citylandskap.

*

Den första bilden härnedan består av 7 stående bilder jag gjort ett stadslandskap av och är den bild jag hade i svartvitt variant i gårdagsbloggen. Den är skärpt på vanligt sätt i LR men dessutom skärpt en gång i  Efex Sharpener Pro 3, min normalprocess för att skärpa bilder. Objektivet som satt på min A7RIII:a är  Sonys´ -egentligen Zeiss´ - Sonnar FE 1,8/55 ZA. Det torde vara ett av de mest prisvärda objektiven till Sony FE sett ur skärpesynpunkt  och kostar idag straxt under 10 000, begagnat brukar dom ligga på 5-6 000 i bra skick. Det har funnits länge nu och jag kommer ihåg att det i någon test jämfördes Otus 55 mm (ca 50´då) och skillnaden var knappt påvisbar. 

*

Nåväl, inget av det där är särskilt viktigt men jag tyckte ändå det var roligt att croppa bilden rejält. Resultatet ser ni i bild 2. Damen i ljusbeige kappa bakom den röda bilen hade jag inte noterat i den stora bilden. Det duger för mig!

*

*

*

***

Postat 2024-03-01 16:24 | Läst 539 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5