FINSPÅNG - slotts- och bruksmiljön
Finspång har en fantastisk industrihistoria som startade redan på 1500-talet. Som Sveriges sydligaste bergslag med vattenkraft och omkringliggande skog och järnmalmsgruvor var det ganska naturligt. Tidigt började man gjuta kanoner av järnet och redan under 30-åriga kriget (1618-1648) försåg man större delen av Europas inkl Ryssland med kanoner. Slottet och den centrala bruksmiljön är från 1600- resp 1700-talen och de allra flesta används än idag av Siemens (slottet) och Sapa mfl (bruksbyggnaderna). Tack vare att de flesta av de gamla byggnaderna har vackert renoverade fasader är den här delen av Finspång både vacker och intressant. Jag har passat på under dom senaste fina veckorna att ta lite nya bilder härifrån och det är väl lämpligt att börja med slottet som påbörjades 1668 och stod klart 1685. Siemens äger slottet idag och större delen används som kontor och konferenslokaler
Förstora gärna, klicka i 2 steg
Finspångs slott
Entren är både stilenlig och vacker /förstora gärna, klicka i 2 steg!
Finspångs slott - entren
På andra sidan finns en vacker slottspark med ett orangeri / förstora!
Finspångs slott - orangeriet
Här orangeriets centrala entre / förstora!
Finspångs slott - entren till orangeriet
Också från denna sida har slottet en vacker fasad /förstora!
Finspång slott - fasad mot slottsparken
När jag går genom en av genomgångarna i orangeriets gavlar kommer jag till alla små broar med smidda räcken som finns bakom orangeriet och som går över delströmmar av Finspångsån /förstora!
Finspångs slott - baksidan av orangeriet
Går jag tillbaka till entresidan av slottet och ut genom grindarna möts jag direkt av några av brukets gamla vackra 1700-talsfasader /förstora!
Finspångs bruksmiljö - fasad på en av bruksbyggnaderna från 1700-talet
Jag behöver bara vrida lite på huvudet för att få syn på ytterligare några gamla byggnader och här finns tom byggnadsår angivna
Finspångs bruksmiljö - Gamla labbet (Metallverken)
Och något längre fram en ännu äldre byggnad, färdig 1705. Den används fortfarande som kontor och var Finspångsverkens (Finspångsdelen av Svenska Metallverken) lokala "huvudkontor" när jag började som forskningsingenjör där 1965.
Finspångs bruksmiljö - Svenska Metallverkens platshuvudkontor 1965
Lite längre ner på gatan finns den här fina fasaden. Då, 1965 när jag började på Svenska Metallverken, fanns två stora, svarta företagsbilar, Chrysler New Yorker båda om jag minns rätt , bakom de här garagedörrarna /förstora!
Finspångs bruksmiljö - fasad med garagedörrar
Ser jag mig tillbaka där jag just kom ifrån ser jag ett antal av de gamla byggnaderna tillsammans med varmvalsverket (för pläterat Al-material till värmeväxlare) /förstora!
Finspångs bruksmiljö - översikt gamla huvudinfarten
På andra sidan vägen finns här slottsmuren i slaggsten, vacker på sitt sätt trots att den är mkt yngre än slottet och de andra byggnaderna jag visat här (slutet av 1800-talet). Historien säger att slottsfrun lät sätta upp denna för att hon skulle slippa se hästforornas körkarlar som stod och pissade medan dom väntade på att få lasten lossad(!)
Finspångs bruksmiljö - slottsmuren
Fortsätter jag så runt slottsparken kommer jag till gamla Bruksgatan med längan av bostadshus, också 1700-tal, där de viktigaste av brukets anställda bodde. Precis där Bruksgatan börjar står en av de stora kanonerna som tillverkats av Finspongs Styckebruk som det hette (stycke = kanon). Tillverkningsåret för denna är 1869 och den här pjäsen har en kaliber på 24 cm och väger 14 ton / förstora!
Finspångs bruksmiljö - 24 cm kanon från 1869, vikt 14 ton
Här har vi Bruksgatans länga av hus. Längst bort värdshuset /förstora
Finspångs bruksmiljö - bruksgatan
Och värdshuset /förstora
Finspångs bruksmiljö - värdshuset
Här en översiktsbild över slottsområdet och den gamla bruksmiljön bakom och till vänster /förstora
Finspångs slotts- och bruksmiljö
En vy som är mer karakteristisk för dagens bruksmiljö med en salig blandning av riktigt gamla, halvgamla och nya industribyggnader /förstora!
Finspångs bruksmiljö - blandning av riktigt gammalt, halvgammalt och nytt
Hoppas det gett lite mersmak, det är en miljö väl värd att besöka!
Ha det bra!
Jon Anders
/Niklas