- Joakim K E Johansson -

Test av konvertrar till Fujifilm X100(s)

Sedan ett par år tillbaka har det funnits en vidvinkelkonverter till Fujifilm X100(s) som motsvarar 28 mm omräknat till fullformat. Samtidigt har många suktat efter mer tele till kameran. Ett önskemål Fujifilm förverkligade när de i våras släppte en konverter som motsvarar 50 mm.

Med sin tillbakablickande stil och en målgrupp som förmodligen främst är dokumentärfotografer och entusiaster av olika slag är det inte konstigt att Fujifilm nu även har tagit fram en konverter som motsvarar 50 mm i fullformat. Det gör att den som använder X100(s) nu har tillgång till de klassiska brännvidderna från förr.

Med 28 mm-konvertern på kameran har fotografen ytterligare lite mera vidvinkel att utnyttja för trånga miljöer, översiktsbilder och liknande. Och med 50 mm-konvertern går det att komma något närmre. Praktiskt för exempelvis gatufoto, halvporträtt och detaljbilder. Tillsammans med kamerans fasta 35 mm-objektiv ger det en bra spännvidd för mängder med fotografiska situationer.

28 mm (19 mm)

35 mm (23 mm)

50 mm (33 mm)

Eftersom X100(s) har ett fast objektiv skruvas konvertrarna på plats i objektivets filtergänga. Något som på sätt och vis påminner om hur det fungerade på de gamla mätsökarkamerorna innan bajonettfattningen slog igenom. Visserligen tar det aningen länge tid att byta objektiv, men skillnaden är marginell. Det går i regel lätt och smärtfritt.

I grunden är X100(s) en förhållandevis liten och smidig kamera som till och med går att trycka ner i en jackficka om det behövs. Men med någon av de båda konvertrarna påskruvade blir kameran klart klumpigare och tyngre. Inte minst med 50 mm-konvertern som gör kameran aningen framtung och som också skymmer allra mest i den optiska sökaren (ungefär en fjärdedel går bort). Trots det känns kameran ändå balanserad och bra i handen. Den är fortfarande liten och lätt jämfört med många andra kameror. Att gå omkring med en konverterförsedd X100(s) upplevs därför inte som särskilt besvärande eller tungt.

När du använder 28 mm-konvertern på Fujifilm X100(s) går du in i kamerans menyer och väljer "Konverteringslins/Bred". Då får du upp en större gulfärgad ram i den optiska sökaren. Ramen är till skillnad från den vanliga fast och korrigerar inte för parallaxfel.

Även när du ska använda 50 mm-konvertern går du in i menyerna och ändrar, men då till "Konverteringslins/Tele". Den mindre gråvita teleramen korrigerar däremot för parallaxfel.

Det är viktigt att inte glömma bort att ändra inställningarna. Bilderna ovan är tagna med telekonvertern. På bilden till vänster är kameran av misstag inställd på 28 mm. Som ni ser påverkar det distorsionen påtagligt. Alltså justerar kamerans programvara bilden efter den valda optiken.  

Många har imponerats av den fenomenala bildkvalitén hos Fujifilm X100(s) och glädjande nog gäller det även med någon av konvertrarna påskruvade. Det är helt klart så att Fujifilm har tillverkat två högklassiga optiska konvertrar. Knallskärpan, den fina färgåtergivningen och allt annat som X100(s) skämt bort oss med är i praktiken oförändrat. Den som är orolig för att konvertrarna ska ge kraftigt sämre bildfiler kan helt enkelt sluta bekymra sig. 

Mindre imponerande har däremot kamerans autofokus varit. Fast i ärlighetens namn har Fujifilm förbättrat den rejält efterhand. Både genom uppdaterad firmware till den ursprungliga X100, liksom flera tekniska förbättringar i efterföljaren X100s. Med konvertrarna blir autofokusen tyvärr återigen långsammare och mindre träffsäker. Något som tack och lov inte är fullt så märkbart när det är gott om ljus, men så fort kontrasten sjunker blir det tydligt. Framförallt när det gäller 50 mm-konvertern som också har en tendens att lägga skärpan på bakgrunden, precis som X100 hade förmågan att göra i början.

Genom att använda den elektroniska sökaren blir det aningen bättre och skärpan sitter då oftare där den ska. Kameran har också en väldigt bra manuell fokus som är guld värd i situationer med svagt ljus. Men den som är van vid spegelreflexkameror med snabb och träffsäker autofokus kan nog uppleva detta som frustrerande. Fotografer som däremot är vana vid att jobba mera traditionellt lär förmodligen ha större tålamod och inte se detta som något avgörande problem.

Den vackra gamla stenväggen ovanför är fotograferad med 28 mm-konvertern på kameran. Här under kan ni se vad konvertern presterar skärpemässigt. Förutom vitbalans och en aning kontrast är bilderna helt obehandlade.

Den här något ovanliga tegelväggen är avfotograferad med telekonvertern. Nedan ser ni vad den går för. Och precis som med vidvinkeln är bilderna helt obehandlade förutom vitbalans och aningen kontrast.

Sammanfattningsvis är det samlade intrycket imponerande. De båda konvertrarna känns gedigna och välbyggda och den höga bildkvalitén som X100(s) är känd för påverkas mycket lite, eller till och med inte alls. Vare sig när det gäller skärpa, färgåtergivning eller exponering. Visserligen blir kameran något tyngre och klumpigare med konvertrarna på, men inte på ett sätt som egentligen stör. Möjligheten att kunna använda 28- och 50 mm gör också X100(s) till en ännu mera kompetent och intressant kamera.

Den enda egentliga förlusten är att kamerans autofokus blir märkbart sämre. Rappheten och träffsäkerheten minskar tydligt, framförallt med 50 mm-konvertern. Samtidigt går det att delvis jobba sig runt detta genom att använda den elektroniska sökaren eller manuell fokus.

Inlagt 2014-08-27 10:26 | Läst 8907 ggr. | Permalink
Tack för den intressanta testen! Har haft planer på en 28 mm till min Fuji X100,
men kände nog innan din test, att jag skulle förstöra det jag gillar hos X100,
den lilla kompakta, Leica-liknande kameran!
Men tillsatserna verkar funka bra optiskt i alla fall,
för den som vill!
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-27 12:41
Tack Bengt!

Även med 28 mm-konvertern på kameran så är den ju fortfarande mindre än många av dina Leicakombinationer. Så jag tycker nog att kompaktheten behålls hyggligt bra ändå. Tror du skulle tycka att det var helt okej, faktiskt.
Intressant test. :) Men skriv gärna vilken den faktiska brännvidden är hos Fujifilm x100s. På objektivet står det 23mm, inte 22mm som du angett (inom parantes) till en av testbilderna. Ingen stor skillnad, men rätt skall vara rätt... ;)
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-27 13:05
Tack för påpekandet Tom - det är ändrat.
Hur funkar med ljusstyrkan med en sån här konverter? Blir vidvinkeln en 19mm f1.6 och normalen en 50mm f2.8?
Svar från Joakim K E Johansson 2014-08-27 14:09
Ljusstyrkan är oförändrad, alltså största bländaröppning är fortfarande 2.0 med konvertrarna på.
Troy Enekvist 2014-08-31 01:53
Oförändrad kan väl inte bländaren vara, då bländaröppningen inte kan bli fysiskt större av att man sätter en konverter framför, vilket som krävs för att behålla bl 2 vid 33mm gentemot 23mm. Vid 23 mm är bländardiametern 11,5mm, för att behålla bl 2 vid 33mm måste den förstoras till 16,5mm. Om diametern förblir oförändrad blir ju istället maxbländaren 2,87 vid 33mm (11,5*x=33, x=2,87).
Bessel 2014-08-31 15:14
Den fysiska bländaröppningen är ointressant. Uttrycket f/2.0 betyder att ingångspupillen är brännvidden/2.0.

Ingångspupillen är bilden av bländaröppningen, alltså så stor som bländaröppningen ser ut att vara när man tittar utifrån in i objektivet.
Troy Enekvist 2014-08-31 21:18
Varför skulle den fysiska bländaröppningen vara ointressant? Ändras brännvidden så ändras bländaren ju bländaren.
Bessel 2014-09-01 07:54
"Ändras brännvidden så ändras bländaren ju bländaren." ? Jag förstår inte den meningen.

Barnsligt förenklat så funkar det så här: Stora glasytor i konvertern tar in mycket ljus, koncentrerar det och skickar det genom samma fysiska bländaröppning. Det kommer in mer ljus genom samma fysiska öppning. Konverterns linser gör att öppningen ser större ut, när man tittar på bländaröppningen genom konverterns linser.

Är du med på principen nu?
Troy Enekvist 2014-10-19 21:30
Det ska givetvis stå, "ändrad brännvidden så ändras bländaren automatiskt". Det spelar ingen roll hur koncentrerad ljuset är. Bländaren räknas alltid ut med formeln jag beskrev nedan. Klart den fysiska bländaren är intressant då det är den man mäter.