NU ÄR DEN KLAR: Gatufoto i en småstad – en slags guide
För ett år sedan ungefär bestämde jag mig för att börja gatufotografera på allvar i min hemstad Karlskrona. Full av entusiasm plöjde jag igenom mängder med bloggar och YouTube-klipp för att bli inspirerad. Det var då jag upptäckte en intressant sak. Nästan ingen talar om gatufoto ur ett småstadsperspektiv.
Nu, ett år senare har jag gjort en egen guide om hur det är att vandra på småstadsgatorna med sin kamera. På 16 A4-sidor har jag samlat mina tankar, erfarenheter och bilder från det gångna året och sammanställt det till en slags guide med tips och råd om hur det är att gatufotografera i en mindre stad.
Jag hoppas att alla som är intresserade av gatufoto i en småstad kan hitta något inspirerande och användbart. Guiden är gratis att ladda ner, skriva ut och använda för privat bruk. Om ni tycker att jag har gjort ett bra jobb får ni gärna sprida den vidare.
Gatufoto i en småstad – en slags guide (PDF)
Tack till er som har ingått i ”testpanelen” och kommit med värdefull återkoppling.
2012-10-12: Ny version publicerad med delvis andra bilder.
Det var generöst. Har snabbläst med behållning och ska läsa mer noggrant senare.
God fortsättning!
Tomas
Vad jag saknar är bildtexter där du berättar mer om de fotografiska val du gjort tex. likhet/olikhet, symetri/asymetri, kamevinkel, rörelse, rikningar, bilddjup, linjer osv.
Annars gillar jag guiden skarpt!,
Jag valde bort just de där sakerna du efterfrågar eftersom så många andra redan tar upp det på olika sätt. Det är ju egentligen generella gatufototekniker som funkar oavsett var du fotograferar, kan jag tycka. Jag la därför fokus på vad som utmärker småstaden, helt enkelt.
Men vem vet, guiden går ju att utveckla efterhand. Inte omöjligt att det dyker upp en del två längre fram! :-)
Det du skriver tycker jag stämmer rätt så bra även i en stad som Uppsala. Trots att Uppsala sedan några veckor sedan officiellt räknas som en storstad, så känns centrum närmast som en småstad.
Som jag skrev till Kenneth så valde jag bort just dessa saker eftersom det mera är generella gatufototekniker som redan så många andra skriver om. Men vem vet, det går ju att fylla på efterhand - som sagt.
Kul att du gillar guiden. Tack! :-)
I all välmening; jag snubblade över några språkfel (ja, jag vet, jag är sån... skyller på yrkesskada. :-))
Sidan 2: Sista tycket, sista meningen.
Sidan 7: Tipsrutan, första meningen.
Sidan 12: Sista meningen i vänstra spalten som fortsätter i högra spalten.
//Ewa
Jag ska rätta till felen som jag tipsas om efterhand. Tack för din återkoppling! :-)
Tackar! :-)
/F
"En guide" tycker jag är mycket bättre. Du kan också ändra ordningsföljden och kalla den "Guide till gatufoto i en småstad" t ex.
Illustrationerna är alla tiders bra.
Grattis till ett jättefint fullföljt projekt!
Angående undertiteln så ska jag ta mig en funderare! :-)
Tack för intressant läsning och bra bilder.
*) Street Photography Now, s. 189
Matt Stuart tar riktigt sköna gatufoton. Han har en härlig humor i sina bilder som jag verkligen gillar. Tveklöst en av de bättre man kan hitta på nätet.
/ Med vänlig hälsning, FiCa1
50 kronor (en gång): sms:a LIV till 72970 som betalning ..... hoppas det duger som "betalning" för min uppskattning :-)
Jag reagerade dock på en sak.
Du skriver å ena sidan att man ska fånga det genuina, det äkta, och inte påverka eller styra det som sker. Samtidigt skriver du att man ska fånga folklivet (även då det inte finns något), och att man för att lyckas med det måste välja sina årstider, dagar och tider väl. Det anser jag blir något av ett indirekt styrande, och tillrättaläggande. Eller?
Men som sagt, stort tack!
Gatufoto handlar ju främst om att skildra livet på gatan - alltså mänskliga aktiviteter i offentliga miljöer. Och då får man ju försöka hålla sig framme när det faktiskt händer något. Precis som inom journalistiken går det ut på att välja sin vinkel, alltså bestämma sig för vad det är man vill berätta/visa.
Om det däremot hade varit ett allmänt dokumentärt projekt (inte gatufoto) hade man ju kunnat fotografera på ett bredare sätt.
/F
-affe
/Anna
En sak bara...
Det heter "Ett slags guide"...
En sort - Ett slags :)
Rätt skall vara rätt.. ;)
Nja, numera anses det helt okej att skriva som jag har gjort, men min gamla svenskalärarinna hade nog inte blivit glad! ;-)
Bor själv i Karlskrona och har funderat på hur gatufoto skulle gå till här.
Tack för att du visade detta på ett bra sätt!
Det är bara att ge dig ut på gatorna. Vem vet, vi kanske ses med våra kameror! ;-)
Tackar så mycket.
Allt gott!
Bertil
Undertiteln "- en slags guide" tycker jag är bra. En fint inbyggd reservation för att handledningen inte är heltäckande. Ska det stå en eller ett? Min språkkänsla blev lite osäker, så jag gjorde som språkprofessor Andersson i radions P1 och googlade. "En slags guide" fick 71 700 svar. "Ett slags guide" gav 1290 svar. "En slags guide" stämmer alltså med majoritetens språk.
Fina bilder.
Ja, vissa bitar funkar helt klart i en storstad också. Det har jag själv testat (att fråga om lov bland annat).
Extra roligt att du förstod den lite inbyggda reservationen också. För precis som du skriver kan man aldrig vara heltäckande. Mycket handlar om hur man är som person, erfarenheter, var man fotograferar, osv, osv.
Jag resonerar som du kring språkregler också. Det som stämmer med majoritetens språk är alltså okej. Språket utvecklas och förändras konstant.
Att Du utöver modet erforderligt för gatufotograferandet dristar Dig till att dela med Dig av erfarenheterna uppskattas.
Tyvärr så hänger uppladdningen upp sig. Nu andra gånger, trots att jag har plats på hårddisken.
Ska försöka på en annan dator imorgon. Kanske kommer jag ha större tur då.
Ser framemot dina råd och tips och bilder.
Vem vet, det kanske blir en del två. Jag har redan börjat fundera i dom banorna. I så fall väljer jag nog ut ett antal bilder och beskriver hur de kom till.
Jag som bor i en mindre stad saknar ofta "anonymiteten" från storstaden... Fick inspiration och tips från din guide så nu tänker jag ta med mig kameran även ner till mitt lilla centrum! Skejtarrampen kommer att förevigas så klart! ...även om kidsen nog undrar varför skolbibliotekarien hänger där!
Tack igen!
Tina
Mitt jobb gör att jag ibland gatufotar i Malmö, ibland i Växjö och ibland hemma i Lund så jag ser väldigt tydligt skillnaden mellan hyfsat stort, mittemellan och litet. Just det där med att försvinna i folkmassan sker ju inte så ofta i Växjö...
Bra initiativ!
/Henning
Jag har för övrigt uppdaterat guiden med några nya bilder.
Hälsningar Joakim
Jeg vil gerne læse din guide men linket virker ikke ?
Hilsen
Uffe
Jag hittade hit via reportaget om Krister Kleréus. Laddade hem din gatufotoguide som jag redan vid första anblicken finner väldigt intresant. Tack för att du tog dig tid att göra den!
Mvh
Pär