FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvinnor-kan-succé


Ur BioFoto-damernas utställnings gästbok. Camera Naturas naturfotodag, Västerås. 13.2.2016. Foto: Håkan Eklund.

BioFoto-damernas "Sixty chicks-Wild Pics" blev en succé här i Västerås under Camera Naturas naturfotodag. De har fått stor uppmärksamhet under dagen (samt TV-intervju i går) ; en mäktig utställning med bilder från alla de genrer som männen i decennier "dominerat".

http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/sixty-chicks-wild-picks.htm

Mycket positivt att se kvinnornas frammarsch inom naturfotografering; dock endast en kvinnlig bildvisare under dagens program.... Hoppas att arrangörerna hittar fler till nästa år.

Ett stort tack till BioFoto Finlands ordförande Heidi Holmlund som har varit en nyckelperson i detta utställningsprojekt för initiering av samarbetet, tillsammans med bl.a. Lotta Lund från BioFoto Sverige. En del av planerna smiddes under ett BFF-workshop på Åland senaste vår (med Patrik Larsson), med enbart kvinnliga deltagare från Finland och Sverige.

Jag var ordförande för BFF (BioFoto Finland) under etableringsåren (http://www.biofoto.fi/om-oss/historik), och gav över "klubban" till Heidi när jag kände att föreningen äntligen fått luft under vingarna och jag kände att jag gjort mitt. BFF initierades av Naturfotokursdeltagare "Nafo 1" (Specialyrkesexamen för fotografer med natur som kompetens) efter Vårgårdafestivalen 2007, en utbildning som jag nu håller i trådarna för, där vi väljer in 40 - 50 % kvinnor.

Heidi H är en energisk kvinnokraft som betytt mycket för BioFoto Finland. I uppbyggnadsskedet hade vi ett 20-tal medlemmar, nu närmare 100. Och BFF bara växer ... = den enda nationella naturfotoföreningen med svenska som föreningsspråk i Finland.

I Sverige och Norge finns det massor med regionala BF-föreningar.

Inlagt 2016-02-13 18:18 | Läst 1674 ggr. | Permalink