I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Djupvasshytta

Efter lite utvikningar åt andra håll, så är jag tillbaka till höstens resa i vackra Norge. Dagens bildskörd är tagen kring trakten av Djupvasshytta söder om Geiranger. Ett kargt men vackert landskap och här kommer också de första riktiga kontakterna med nysnö. Dagen började molnigt, men efterhand sprack det tidvis upp.

#1

#2

#3

#4

Vägen från Geiranger.

#5

#6

#7

De första bilderna från dagens inlägg är tagna nere vid vägen.

#8

Vägen upp mot Dalsnibba. Bilderna därifrån kommer i ett annat inlägg. Det var bra att nysnön smält från vägen så här dags, för det var ganska brant här.

#9

Återblick ner mot huvudvägen från Geiranger söderut.

Inlagt 2014-01-11 15:26 | Läst 4479 ggr. | Permalink
Härligt fina bilder, jag vill dit, aldrig varit i Norge. Och du håller en hög teknisk nivå på dina bilder också, LO
Svar från Bjarne 2014-01-12 16:21
Tack LO! Då har du något riktigt fint kvar. Norge rekommenderas varmt!
Hälsningar
Bjarne
Riktigt fina bilder!

Mäktiga bilder och miljöer. Goa färger i bilderna!

Daniel
Svar från Bjarne 2014-01-12 16:22
Tack så mycket Daniel! Hösttiden är fin i Norge.
Hälsningar
Bjarne
Det är detta som Patrik Larsson brukar kalla "Grand landscapes".
Suveränt fina bilder!
- hawk
Svar från Bjarne 2014-01-12 16:23
Tack så mycket Håkan! Jo, så är det nog och även Serkan Günes och Göran Segeholm pratar om "grand landscapes" i deras senaste bok.
Hälsningar
Bjarne
Go' kväll Bjarne! Nu är du så där besvärlig igen! ;-) Den ena bilden bättre än den andra, men jag ska nog hitta en favorit om en liten stund.

Första bilden har en otroligt fin krispighet och den subtila stendiagonalen och det röda riset i nedre delen av bilden gör susen.

Andra bilden innehåller inte så mycket färg men det finns trevliga mönster i berggrunden och i snön. Men det är de tydliga diagonalerna och de skira molnen som gör bilden!

Avsaknaden av referensinformation och den monokroma tonen (kan man säga så?) i trean gör att den är lite svår att greppa, men jag ser ett solfjädersmönster i berget som utgår från det nedre vänstra hörnet.

Den fjärde bilden är lite mystisk. De låga molnen gör att det ser ut som det finns en gejser eller att det brinner bakom den första bergskammen.

I femman dyker frågan om att ta med eller exkludera växtdelen i högerkanten. Jag skulle nog valt att inte ta med den och fått en renare bild och ett udda antal "växtpelare", men jag är inte bombsäker på detta. Färgskalan är läcker!

Sexan har läckra färger och inslag av diagonaler. Men kanske inte någon uppenbar förgrund?

Sjuan är riktigt fin. Vilka fina mönster i berget och vägen bildar en riktigt fin båge i nedre delen av bilden. Möjligen, som ett infall av petighet, är den snödraperade stenen i nedre vänstra lite störande.

Åttan har ett välgörande djup och snön sätter piff på bilden. Utan snö hade bilden varit betydligt mindre tilltalande.

Sist, men först i egenskap av mitt val som favoritbild, har du en mäktig bild. Molnen gör att bilden har en stor dos av mystik över sig. Hade du inte skrivit att det var en väg i bilden hade man kunna fantisera att det var ett sedimentfyllt vattendrag som slingrar sig fram genom landskapet. Sprickbildningarna och strukturen i berget framträder förtjänstfullt. Dessutom en väldigt harmonisk färgskala!

Bästa hälsningar! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-01-15 18:42
Goder afton! Tack för alla positiva omdömen om bildena! Det blir nog bara två inlägg till från norgeresan och sedan lär det väl bli mer vanliga bilder igen. Som jag sa förut: Åker man till Norge för att fota landskap och inte kommer hem med bra bilder så kan man lika gärna sälja kameran! Det norska landskapet underlättar verkligen.

Jag förstår ditt val av favoritbild. Det är nog den bild som sticker ut mest och är lite annorlunda och en dos mystik. Det är en av mina favoriter också, kanske i konkurrens med ettan och sjuan.

Ha det bra!
Bjarne