Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Nära ögat

När jag stod på vår altan och passade på fåglarna i träden runt om såg jag en rörelse i ögonvrån. Alldeles nedanför mig kom en fyrbent fotomodell skuttande. Eftersom teleobjektivet var inzoomat (eller skall det kanske kallas utzoomat) till 600 mm blev det först några närbilder. Fick här också en kul möjlighet att testa vilken grad av skärpa som objektivet Nikkor 180-600 f5.6-6,3 kan prestera med kameran Nikon Z50. Nedanstående bildserie utgör alla kopior av samma originalbild, men med olika beskärningar.

Finns en duktig amerikansk "wildlife" fotograf som heter Steve Perry som jag brukar följa via Youtube. Han sa en gång att det är när Du tydligt kan se det som avspeglar sig i djurets öga som Du kan säga att bilden är "tach sharp". Jag tror det är något sådant här som han menar. Jag som ju känner omgivningen ser tydligt speglingen av vårt hus, altanen med fotografen (jag) stående lutad mot en stolpe. Bakom min rygg ser man också horisonten med en talltopp som avtecknar sig mot himlen.

Själv tycker jag resultatet av detta experiment är både intressant och lite imponerande. Jag brukar numera försöka tillämpa denna tumregel för att kontrollera om mina bilder är skarpa. Långt ifrån alla når denna nivån.

Hälsningar från västkusten
Per-Åke

Inlagt 2024-04-21 17:15 | Läst 364 ggr. | Permalink
He he, kul! Ja, skärpan är det inget fel på med den 'kombon', så tycker jag också som 'innehavare' av samma.. Har också en fin Hare på bild, men har inte redigerat dessa än..
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-04-21 17:50
Tack för Din kommentar Jan! Trodde nog att Du skulle uppskatta mitt experiment. Ser fram emot att se Dina harbilder när Du redigerat.
Ha en fin avslutning på helgen!
Hälsningar
Per-Åke
Det var som tusan! Helt otroligt.

Att du själv blev suddigare i reflektionen beror väl på att det blir dubbla avståndet och ännu längre till horisonten.

I vilket fall, helt otroligt!
Svar från pellesfoto 2024-04-22 08:33
Tack Måns, roligt att Du gillar mitt experiment!
Ja, det dubbla avståndet borde vara bidragande till att reflektionen är oskarp.
Hälsningar
Per-Åke
OJ, det var nära! Jag har liknande bilder på rådjur, men de är tagna genom fönsterglas. Man kan dock se tydliga detaljer av vårt hus i deras ögon.
Hälsningar Lena
Svar från pellesfoto 2024-04-23 12:05
Tack för Din kommentar Lena! Det är fascinerande vad dagens teknik kan åstadkomma om man t ex jämför med den ursprungliga hålkameran som vi ju skall uppmärksamma om bara några dagar
Hälsningar
Per-Åke