Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2837: "One great reason for doing black and white" .....

..... man behöver inte svara på frågor om färgfotografiet verkligen visar motivet som det såg ut i verkligheten.

Arkivbild.

Fuji X100F - f/8 - 1/680 sek. - ISO 400. 

Jag hittade uttalandet på nätet – sagt av en klok svartvit fotograf med glimten i ögat. Han berörde också den lite ömtåliga punkten att om man har ett "dåligt" färgfoto kan man helt enkelt konvertera det till svartvitt :-)

Bilden här har efterbehandlats med programmet "PhotoScape X", så det ser inte ut som i verkligheten längre :-)

På återseendet.

Inlagt 2024-03-26 19:02 | Läst 379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ha, ha... Det var det djävligaste.
Vi får vända på saken för dagens digitalfotografer:
Ser du ett motiv där du inser att det inte kommer att funka i svartvitt - så får du väl rädda upp situationen med att ta det i färg... :-)
Svar från Erik Madsen 2024-03-26 19:58
Hej Peter H. - tack för dina kommentarer.
Ja, der kan du bara se hur det också kan skrivas i Roskildebloggen, men nu är det inte jag som kommit på den rubriken och slutsatsen :-) :-) ha ha.
Jag skrev detta inlägg:
https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/2835-benspaend-for-manga-digitala-foton.htm#comments
Senare lärde jag mig att inte använda Nikon för att fotografera med svartvitt. Istället blir det med Fuji som har en EVF-sökare och där jag kan se motiven i sv/v. Jag konverterar inte längre - det blir svartvitt rakt ut ur kameran det är min stil nu med den kameran (Fuji X100F).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/roskilde-bloggen-2836-man-tager-et.htm#comment
Haha nääe precis och det blev ju färgrikt
/N
Svar från Erik Madsen 2024-03-27 13:05
Tack Nini för din kommentar :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Vissa typer av undervattensbilder, där blixtarna inte förmår att lysa upp färgerna, blir enbart olika nyanser av blågrönt. De passar bättre att göra i svartvitt även om de ser ut så när man är i vattnet.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-03-27 13:16
Hej Lena - tack för dina kommentarer och information om de speciella omständigheter som kan uppstå. Det är inte bara under vattnet, utan även under andra speciella omständigheter det kan uppstå.
Mitt inlägg var ett litet skämt både för de svurna svartvita fotograferna och även för färgfotograferna, som gör kommentarer som: de färgerna är inte verkliga eller naturliga. Både, nämnda fotografen och jag, nämner detta med glimten i ögat.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det är sant det där om svartvitt. Alltså det första citatet. Dock inte att en dålig färgbild blir bra i svartvitt. Jag tycker att ditt foto ändå ser ganska naturtroget ut, så jag är inte säker på hur det avviker från verkligheten. En fin trädgård!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-03-28 14:40
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Hans poäng var att när man visar ett svartvitt foto handlar de flesta frågorna om kamera, objektiv, kontrast, korn, fotopapper, framkallare och tid.
De s/v fotos visar sällan verkligheten. Men om färgfoton är något helt annat - de färgerna ser inte "riktiga" eller "realistiska" ut och det BÖR de :-)
Om att konvertera - jag har använt det själv för att "rädda" ett helt dåligt färgfoto, men säg det inte till någon :-):-)
Med många vänliga hälsningar och Glad Påsk.
PS: Bilden är från Gråbrødre Kirkegård.