EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 522/Bild eller avbild?


Växjö, ca 2010.
Pentax 67 + 45mm, Tri-X.


Jag blev påmind om detta när jag såg en av Lars Olov Johnsons bilder i bloggen häromdan. När blir fotografi bild, och när är den avbild? En fråga som jag ställt mig ända sedan jag läste en av de lappar Christer Strömholm skrev: "Låt inte motivet skymma bilden". Tänk vad mycket kloka ord den mannen hade i sin verktygslåda. Här en bild som jag såg när jag vandrade på Univeristétsområdet i Växjö en lördagsmorgon för något 10-tal år sen. Cykeln bara låg där, kanske hade någon bara slängt den i fyllan så att den råkade hamna där, kanske någon ville komplettera konstverket/skulpturen bredvid, vad vet jag? I alla fall så såg jag en bild i allt detta med alla inneboende delar som fanns där, och komponerade på ett sätt där jag försökte göra just en bild, och inte en ren avbild.
//

Postat 2020-12-06 08:25 | Läst 474 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 521/Med Pentax 67 i stan.



Jag bor ju inte i Växjö, men är i stan minst en gång i veckan. Jag har gått på gymnasiet här och på 1960-talet åkte mina föräldrar ofta in till stan, först med folkvagnsbubblan, sen med Varianten som gick att packa in mera i. Min morfar hade fått lägenhet i den nybyggda sk "Minnesfonden" så vi var ofta i stan och hälsade på. På gymnasietiden i början av 1970-talet bodde jag i Strömbergshyttan, nu bor jag i Lessebo. Men då åkte jag in till Teknikum med en lite äldre kille som också gick på samma skola via någon slags omställningsstöd, det var flera äldre som gick gymnasiet då. Han bodde i Lindeskruv och hade en Amazon Sport med överväxel. En morgon var han kraftigt försenad och skulle ha prov direkt vid kl 8.00. Snabbare än så har jag aldrig åkt in till Växjö. Från Hovmantorp in till stan tog det precis 8 minuter. Det är ca 20 km så det gick fort. Räknade på det och det blir en medelhastighet på cirkus 180km/h. Visserligen var den breda vägen till Växjö från Hovet redan byggd då men som sagt, fort gick det. På flygrakan mellan Hovmantorp och Västorp trodde jag vi skulle lyfta för hastighetsmätaren stod på 200 km/h. Och vi hann in till provet började.






Så Växjö har ju blivit min stad också, och idag när hustrun var på återbesök på lasarettet tog jag min stora broiler med, en Pentax 67, och laddade den med 120-film. Det blir 10 rutor ca 6x7cm på en sån film och det gick åt två svartvita Kodak Tmax400-filmer. En av dom har jag hunnit framkalla och även digitalisera. Det blev 8 användbara rutor av de 10 jag tog på den. Optiken som satt på var inte någon Sonnar från Zeiss Jena idag, utan en SMC Pentax 67 Shift 4,5/75mm. Det motsvarar väl ungefär en 35mm i småbild/ff. Bilderna togs på fri hand utan stativ på tider mellan 1/60 och 1/250.








Man har ju sett förändringarna som skett i stan under åren som gått sedan min barndoms 1960-tal, och på de här bilderna finns några av de senaste. Man får vänja sig vid att det kommer nytt, man kan inte bara leva kvar i det gamla. Fult, passande eller inte, det är en annan sak. Men jag tycker nog arkitekterna försökt tänka lite ändå? Även om själva stilarna blandas ganska mycket i Växjö och kan tyckas opassande med varandra, så finns där ändå någon slags harmoni som man kan och måste förlika sig med. Hatkärlek, kanske man kan kalla det?



Postat 2020-12-01 18:22 | Läst 521 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6