Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Nostalgiskt återfall

Säkert i likhet med många andra, har jag sedan rätt länge haft på min ”to-do-list” att gå igenom mina gamla diabilder och scanna dom som kan vara värda att spara, men nu har jag iallafall kommit igång. En filmscannner som tar dia har jag ju inte saknat, så det har mest varit att till sist få ändan ur vagnen och sätta gång!

Här har jag plockat ut några bilder som väckt minnen och som får bli temat för en blogg - det var nog ett bra tag sedan jag bloggade senast.

Bild 1 Caravelle på Arlanda

På 60-talet åkte jag och min polare Uffe till England sommaren 1967 - det var den sommaren Beatles kom med både filmen och LP:n ”Help”, men också när enl min mening världens bästa poplåt hördes för första gången - jag tänker då på ”A Whiter Shade of Pale” med Procol Harum… som står sig än idag!

Vi hade bokat rum för en natt på ett fashionabelt hotell i ett bra läge - Cumberland Hotel vid Marble Arch, nära Speaker´s Corner i hörnet av Hyde Park.  Hotellet var designat/dekorerat med urtavlor på alla sätt - t ex borden var runda och utgjorde urtavlor.

Lite sigtseeing i staden, bl a Carnaby Street var dåtidens mode-mecka och ett självklart besöksmål när man kom till London. 

Bild 2 Carnaby Street

Vi åkte också upp i Londons Post Office Tower, jag tycker med minnas att det var 22-23 våningar högt eller så. Jag tog i alla fall en utsiktsbild över en gatukorsning i närheten - till vänster i bild ser man byggverksamhet som pågår. Undrar hur det ser ut där idag?

Bild 3 Utsikt från Post Office Tower

Efter London drog vi vidare till Brighton, som vi också hade som ett inneställe.  Andra dagen sedan vi kom till Brighton, råkade vi få se feta rubriker i en av morgontidningarna - hotellet som hade varit utsatt för brand var ju samma hotell vi hade bott på förförra natten i London!

Se bilden - vi hade precis undgått det när vi var där!

Bild 4 Rubriker i Evening Standard

Brighton som så många andra badorter längs Englands sydkust hade ju sin pirer - oftast typiska ”nöjesfält” som drog många besökare både dag- och kvällstid. Brighton hade två sådana pirer om jag minns rätt - här ses den ena.

Bild 5 Piren i Brighton

Ett par av dåtidens vanliga engelska bilar ses också - en Ford Anglia (som hos oss i Sverige bl a kallades för ”Femdagarsvecka” pga den inåtlutande/tvära bakrutan. Jaggan var också ofta sedd - fast våran favorit var ju deras E-type, en riktigt häftig sportbil då!  

Bild 6 En Vauxhall - med dekorationer i stället för fjärrljus!

Så småningom delade vi på oss i Brighton, jag åkte vidare med buss till Plymouth där jag hade varit på språkresa som inneboende hos en familj två år tidigare, Uffe for visst till Bournemouth där han hade varit förut, och kände folk där.

Bild 7 Plymouth vy

Jag hälsade på hos min f.d. värdfamilj "the Browns" i Plymouth, stannade några dagar innan jag tog tåget tillbaka till London och flög sedan hem till Sverige från Gatwick.

Bild 8 En solig dag på stranden 

Familjen Brown (den lille mannen, från höger med sin hustru intill) och jag på utflykt - det var vid den tiden vanligt att britter satt fullt påklädda i vilstolarna på stranden! 

Bild 9 Tavistock Bridge, Plymouth

Bilderna är tagna på diafilmen Kodak Ektachrome - och det är imponerande enligt min mening att färgerna klarat sig så bra efter mer än 50 år! Kameran kan dels ha varit min första systemkamera den ryska Zenith 3M, men eventuellt också Minolta SR7 - kan vara att jag köpte Minoltan tidigt 1967!

/B

Inlagt 2021-12-07 10:22 | Läst 806 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Prydligt resultat du har fått fram. Lite ålders-magenta i några av bilderna, men jag vet av egen erfarenhet att den är svår att få bort på ett snyggt sätt.
Slår vad om att du närapå fick en infarkt av nostalgi när du satt och jobbade med dessa bilder.
Svar från Canalog 2021-12-07 11:06
Jodå, det stämmer nog, Peter! Roligt i alla fall att återupptäcka bilder som man glömt att man hade - och personer man kände. Vad blev dom av?

Tack för din kommentar!
/B

PS. JAg har ju också Kodakchrome-dior från den tiden, och dom har nog i allmänhet klarat färgerna lite bättre än Ektachrome...DS.
syntax 2021-12-07 11:21
Jo, Kodachrome är en treskiktig svartvit film med supertunna skikt - därav dess höga skärpa. Skikten innehöll färgkopplare, och färgerna tillfördes under framkallningsprocessen. På grund av den ordningen kunde man välja färger med bättre motståndskraft.
Den är mycket svår att bildbehandla digitalt. Det tog mig lång tid att lära mig att klara av Kodachrome.
Kul att se dessa foton från min nya hemland.
Mvh
Fredrik
Svar från Canalog 2021-12-07 18:25
Ja men jag antar att en hel del har ändrats sedan dess!
/B
Frekeman 2021-12-07 19:06
Japp. Carnaby Street är numera gågata. Den västra piren i Brighton förstördes av förmodade anlagda bränder år 2003. Den byggdes aldrig upp igen. Post Office Tower har bytt namn till BT Tower. Byggnaden närmast i bild tre är relativt orörd men i de tre övriga hörnen i korsningen har moderna och höga byggnader uppförts.
Jättefina bilder, roligt att ha dom kvar. Förstår att du gillade att ta fram dom här. Hög kvalitet både på färg och skärpa, skoj! Hälsningar/ Björn
Svar från Canalog 2021-12-08 16:26
Tack för det Björn! Roligt att få din uppskattning -
ha det bra!!
/B