UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3255. Jobba?? –hemifrån??

Det här blir allt vanligare?? –särskilt i pandemi tider?? Överföringen av trafiken på nätet är ju idag så snabb att videokonferenser inom ett företag kan ske från hela klotet??

Inom yrken där hantverk inte är inblandat kan man ju nu utföra nästa all verksamhet via datorprogram?? Vi fotonördar vet att nästan ingen fotografi idag kan ske utan datorer?? –med ögonblicklig överföring av bilder till kunden??

Alltså jobb och studier hemifrån borde vara framtidens melodi?? Men skälva uttrycket ”jobba hemifrån” är ju lite konstigt. Borde det inte heta ”jobba utifrån”?? Man är ju borta från arbetsplatsen?? Å det är ju inte säkert att man gör jobbet hemma?? –utan det kan ju vara precis var som helst??

Som våran Corre Mia?? Hon jobbar nu under pandemin ”out of office” till nästan 95 %?? Bara när någon underskrift behövs måste hon gå till kontoret??

Men det är ju inte säkert att hon jobbar hemifrån?? För ibland är hon i sommarhuset i Riddarhyttan?? Å då jobbar hon i ”boa”??

Marias kontor i ”boa” för jobb hemifrån

Nu skulle man ju kunna tro att det bara är i dessa pandemitider som det blir jobb gjorda i denna boa?? –men faktum är att det har skett tidigare, utan någon pandemi??

Under 70-talet tillbringade Maria och broder Jan somrarna i Riddarhyttan hos farmor och farfar. Seniorplåtis var då ofta med i sommaraktiviteterna?? –men var dum nog att ta med jobb också?? Så 1978 satt pappan i boa och skrev en veteskaplig artikel om tranmissions elektron mikroskopi studier (TEM-studier) av nedbrytningen av den atomära strukturen hos jonledaren beta-alumina. Artikeln kom senare in i Acta Crystallographica.

Postat 2020-06-05 07:44 | Läst 1996 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3254. Sony a7rII med smycket Summilux 50/1.4??

Det blev en överraskning igen?? –gluggen inköptes 1963, när seniorplåtis va juniorplåtis på tidningen Östgöten?? –och va liten å smidig och superbra på en Leica M2??

Idag 57 år senare provade jag den lika fina ädelgluggen på en Sony a7rII med adapter?? Hela 43 MP tog emot ljuset genom de väldesignade 7 st linserna. Dr Walter Mandler hos Leitz beräknade linskombinationen på femtiotalet och linserna har bara enkel antireflexbehadling!!

Kameran är estetiskt tilltalande med sin juvel

Det går utmärkt att fotografera med den?? –kanske just på grund av åldern?? Med en fast adapter fungerar faktiskt Summiluxen bättre på Sony kameran än på en Leica M ”rangefinder”?? Med en adapter, som kan justera avståndet till sensorn, som t ex Techart Pro LM-AR7, så får man en autofokus kamera med en Leica M glugg!! Helt otroligt.

Vid full bländaröppning är Summilux objektivet mycket skarpt i mitten, men faller av en hela del ut mot hörnen?? Det är inte oväntat och det kan bero på att skärpeplanet är krökt.

Så här ser det ut med bländare 1.4 och som jämförelse vid bl 8 därunder:

Sony a7rII + Techart Pro LM-AR7 + Leica Summilux 1:1,4/50 @ bl 1,4 överst och bl 8 under

Om man sätter avståndet till 1 m på objektivet och låter autofokus ställa in på en närbild så kan man få 0,5 m som närgräns??

Här nedan visas bilderna på samma sätt som ovan:

Sony a7rII + Techart Pro LM-AR7 + Leica Summilux 1:1,4/50 @ bl 1,4 överst och bl 8 under

Med en fast adapter så fungerar manuellt fokus mycket hjälp av ”peeking” röd markering längs linjer som är i fokus. Här kommer två bilder tagna med bländare 4:

Sony a7rII +GOBE M-E adapter + Leica Summilux 1:1,4/50 @ bl 4

Postat 2020-06-04 07:30 | Läst 3643 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3253. Parken har blivit samlingsplatsen??

Instängdheten under pandemi tiden är tung och prövande?? –behovet att komma ut i friska luften har ökat?? Vi cyklar och går som aldrig förr?? Vi som isolerats ofrivilligt??

Det är tydligt i de offentliga parkerna?? –det är mer människor ute och tar sig en nypa luft och lite kaffe?? Folk sitter i grupper?? –men håller i övrigt den rekommenderade distansen mellan människor?? Grupperna är ofta fyllda med ungdomar?? –medan pensionärerna kommer två och två??

Stadsparken i den lilla akademiska bondbyn i syd är inget undantag. Den fyller idag en viktig roll som rekreation för ensamma och inlåsta 70+??

Parken ser ut som vanligt, förutom den rengjorda dammen, med sin nya brygga. Till vår stora glädje hade en av hägrarna kommit tillbaka trots att man tömde dammen från guldfiskar?? Kanske någon djärv person smugit sig dit och planterat in nya karpar?? Hoppas det. Å andra sidan äter hägern vad som helst?? –bara det rör på sig??

Stadsparken i Lund anno 2020-05-31

Postat 2020-06-03 07:07 | Läst 2416 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3252. Välkommen till fängelset??

Det kan ju kännas som en knasig tanke?? –men om du passerat Fagersta i Västmanland?? –så har du sett skylten?? Den kan inte verka annat än förvillande??

Inte nog med att man får fängelse?? –utan man får livstid?? Men skylten är ändå djupare??

Livstid kan ju tolkas som något positivt?? –du får tid att leva?? Inte i fängelse utan i något fint?? –kanske naturen??

Bra skylt, man tänker i Fagersta

Postat 2020-06-02 08:04 | Läst 1761 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#3251. Kanske lyftet kommer här??

Nu i nära bottenläge?? –så kommer vi att behöva ha ett lyft ganska snabbt?? Alla krafter måste samlas?? --och vi kommer speciellt att behöva alla unga krafter?? De gamla har ju decimerats??

Hur kom fotoflanören att tänka på detta?? –om inte alla just nu tänker på detta?? –jo just detta att det kommer att behövas krafttag för att komma i rätt riktning i framtiden??

Det kommande lyftet i Lund anno 2020-05-27

Postat 2020-06-01 07:36 | Läst 1540 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6