UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2018. Djurlivet i Rosshavet skyddat?? –en droppe i havet??

Vi är lamslagna?? --pengar styr totalt på det här klotet?? Skyddet av djurlivet kring Antarktis gäller bara 2% av havet kring den sjunde kontinenten?? –och varför bara för 35 år??

Jo, Norge och Ryssland måste säkra produktionen av ”fisklevertran”?? De fullkomligen damsuger haven kring Antarktis från det lilla kräftdjuret krill?? En föda för nästan allt djurliv i haven kring denna kontinent.

Nu kan man ju vara positiv och tycka att arbetet med att hindra fisket kring den snöklädda kontinenten av Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) är något mycket viktigt?? –och det är det?? –även i sin lilla skala. Det uppskattas att 30% av djuren kring kontinenten livnär sig här. Det hade varit bättre om kommissionen skyddat hela haven kring Antarktis??

Vi får hoppas att alla pingviner hittar krill i havet också i framtiden?? --och får sin röda bringa att lysa även i framtiden??

Adeliepingvin med rött bröst i Antarktis

Kejsarpingvin på väg att hämta mat vid Snow Hill i Antarktis

Postat 2016-11-05 07:32 | Läst 5291 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2017. Mannen med den svävande mössan??

Han måste vara en trevlig karl?? –han var ju kemist i unga år?? –men sadlade om till att vara statschef och religiös ledare för 1,2 miljarder troende?? Han har ett glad leende och har alltid lustiga huvudbonader??

När det är riktigt högtidliga stunder?? –som högmässa har han en hög mitra?? Den måste han ta av sig när han predikar och böjer sig framåt i bön?? Men under mitran har han en liten vit toppluva?? –som kallas kalott?? Den har han alltid till vardags?? –ute som inne??

Ja, även inne?? –så nu vet man att när man som lärare ber någon ta av sig mössan på lektionen inomhus?? –så blir svaret?? –nä, jag gör som påven??

Påven Franciskus måste verkligen vara en helig man?? –för hans kalott synes sväva över hans huvud?? –åtminstone på bild??

Påve Franciskus med den svävande kalotten i Lund anno 2016-10-31

Postat 2016-11-04 07:48 | Läst 2780 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2016. Vedermödorna med att plåta en påve?? –gömd i säkerhet??

Seniorplåtis hade tänkt sig ta en bild av påven Franciskus i Lund?? –en bild som ingen annan tog? De skulle visa sig svårt?? –bland flera hundra proffs och många tusen mobil-plåtare??

Det började med att bussen hemmavid inte kom efter en halvtimmas väntande?? –vi tog assistent Ninnis bil i stället?? --ned till garaget under stationen?? Det var nästan tomt där, mindre än vanligt. Vi rusade till framsidan på domkyrkan, där vi trodde de bästa fotoplatserna fanns?? Vi köade en halvtimma i säkerhetskontrollen?? –å där blev vi stoppade precis när det var vår tur?? –polisen hade en tidsgräns, trots att det inte var fullt med folk??

Vi kollade runt hela kyrkan och hela Lundagård?? –allt var inplastat i svart?? –inte ett titthål?? Vi var på väg att ge upp?? –vi åker hem?? Vi gick förbi vid tidigare café Lundagård?? –där såg vi att polisen släppte in folk i en inhägnad som sades vara för 500 pressakrediterade?? Assistent Ninni pressade in oss som sista insläppta?? –och dags för ny visitering?? Jag fick en snygg kvinnlig polis som klämde lite här och där?? –noga som katten?? Assistent Ninni fick dricka upp den medhavda flytande ”skaffningen” bara bullarna blev kvar??

Det var omöjligt att nå fram genom femdubbla led av åskådare fram till fri sikt?? –utan de blev att skjuta över huvudet?? Olympus Pen-F med Panasonic 100-300 zoomen var enda chansen.

Seniorplåtis försöker fånga påven i Lund anno 2016-10-31

När påven och kungligt följe kom ut från Kungshuset (ja, det heter så i Lundagård) var kampen för bild hård?? –de få minuter det tog för dem att gå ned till dom kyrkan. Påven hade två egena fotografer för video och stillbild.

Påven med sina två fotografer och öronsnäckförsedda högra hand

Påven blev mött av fem ekumeniska barn, som skulle tända ljus inne i kyrkan??

Ljuständare mötte påven utanför Kungshuset

Påven var mycket publikvänlig och skakade hand med publiken och välsignade barn?? Allt detta missade seniorplåtis?? –men jag fick i alla fall en vink??

Glad påve i Lund anno 2016-10-31

De professionella fotograferna hade fritt spelrum på andra sidan gången, men jag tyckte det var få som var där. TV sände dock direkt och de riktiga fotograferna fick sina bilder??

De riktiga fotograferna fick säkert sina standardbilder

Hela det religiösa jippot i domkyrkan gick ju ut på att katoliker och protestanter efter 50 års förhandlingar?? --kommit överens om att Luthers 500 år gamla teser på kyrkdörren kanske inte var så farligt menade?? Hur visar man det på bild??

Påven Franciskus vinkar till Martin Luther

Seniorplåtis är rätt säker på att han är ensam om den bilden?? Kanske var 3 timmars frustrering i regnigt höstrusk värt det??

Polisen slappnade av med påven i kyrkan?? –och de kund återgå till det väsentliga?? –att jaga pokèmon??

Polis rycker bara ut på Pokèmon go

Postat 2016-11-03 07:38 | Läst 2715 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#2015. Att förbereda ett påvebesök?? –i en liten stad??

#2015. Att förbereda ett påvebesök?? –i en liten stad??

Påven Franciskus var på gång att besöka den lilla akademiska bondbyn Lund?? –gissa om det jobbades med att göra den vistelsen säker?? Man planerade för upp till 150 000 besökare??

Poliser av alla de slag från hela landet tränade dagen före, för att vara beredda på alla eventualiteter?? Vad behöver man då först av allt?? –jo, polisbilar och bajamajor?? Lunds kommun satsade över en miljon av skattemedel för att alla skulle kunna gå på toaletten så inhägnat som möjligt??

Basutrustning för påvebesök i Lund

Påven skulle prata med konungen och drottningen?? –i det så kallade Kungshuset i universitetets park Lundagård?? Här övades det med bilkaravanen och säkerhetsgubbarna?? –och beväpnade och skottsäker västbeklädda poliser?? Fyra gick runt huset och bevakade dörren redan.

Skottsäkrat Kungshus i Lundagård anno 2016-10-30

Utanför våran domkyrka övades det inför den ekumeniska gudstjänsten?? –under ständig bevakning av massor med motorcykel poliser?? SÄPO hölls sig också i närheten??

Ekumenisk övning under bevakning

Antalet poliser var naturligtvis hemligt?? –men det var många i rörelse?? Man kan undra vem som betalar kalaset??

Klara färdiga kör

PS I morgondagens blogg får du träffa påven DS

Postat 2016-11-02 07:57 | Läst 2637 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#2014. Puss, Puss?? –men här är det äkta??

Seniorplåtis tycker inte om att arrangera bilder?? –när det gäller gatufotografi?? Det skall vara äkta vara och inte som i den berömda bilden tagen av Robert Doisneau.

Denna ikoniska bild, som finns som vykort för Paris, ser mycket spontan ut och äkta?? Å då vill man ju inte veta?? Å andra sidan det är kanske bara seniorplåtis som har dumma idéer??

Här kommer dock en äkta puss??

Puss i Lund anno 2016-10-20

Postat 2016-11-01 07:45 | Läst 1928 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6