UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1885. Max IV?? --landets största satsning på forskning?? –i Lund!!

Kungen och statsministern invigde i veckan landets största forskningsanläggning MAX IV!! –en synkrotronljuskälla av högsta internationella klass?? –hos Lunds universitet.

Ju mindre föremål man vill se, ju större anläggning behövs för att se till exempel atomer och molekyler. MAX IV är enorm?? –den stora lagringsringen för elektroner har en omkrets av 528 meter!! –och kostar mer än 4 miljarder att bygga!!

MAX IV administrationsbyggnad och del av den runda byggnaden för den elektronlagrande ringen till vänster.

Elektronerna rusar runt i ett litet rör (rött S i bilden nedan) i ringen och unduleras med ett stort antal mageter så att i varje krök bildas energirikt synkrotronljus (vid vågländen 0,1 nm, kallad röntgenstrålning). Röret är på insidan klädd med en Ti, Zr,V-legering som ger ett vakuum av 0,000000000001 bar (10 upphöjt till -12 bar)!!  

System av flera magneter sitter runt det tunna röret (rött S) där elektronerna far fram med nästan ljusets hastighet.

I tangentens riktning tar man sedan ut synkrotronljuset till försöksstationer, som vid full utbyggnad är ett tjugotal, där forskare från hela världen kan utföra experiment. Det kommer att vara mer än tusen forskare per år som jobbar här. Fast personal som skall hålla anläggningen igång med bästa tänkbara synkrotronljus kommer att vara flera hundra.

Forskningsområdena täcker många ämnen som; livsvetenskaper med biologi, materialforskning, fysik, kemi, geologi, miljöteknik och så vidare.

Ringen med elektroner är inbyggs i en cirkulär byggnad med metertjocka  betongväggar, för skydd mot intensiv röntgenstrålning. Elektronstrålen är accelererad till flera GeV och är därmed en av de starkaste i världen. Briljansen kommer att vara den bästa!! –i världen??

Här kommer några bilder till som visare den imponerande anläggningen:

MAX IV världsledande synkrotronljuskälla

Postat 2016-06-25 08:32 | Läst 1649 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1884. Snacka om färger?? Kolla National Geographic!!

Det har blivit poppis att dra i PS spakarna?? –även hos National Geographic?? Så seniorplåtis funderar på om det är ok i alla lägen?? –även i dokumentära bilder??

Så det har blivit blåsiga tider för oss som vill lägga till, dra ifrån, klippa ihop och sticka ut med spektakulära bilder?? När storheter som jobbar på Magnum och prestigefulla tidskrifter blir avslöjade som fuskare, så kan ju även vi småfuskare bli avslöjade som oärliga skojare.

Nu kan man ju slippa undan all spått och spä?? --om man kallar sig konstnär?? Man får akta sig för att kalla sig fotograf i någon form?? –för då gäller regler och förutfattade meningar av gemene man??

Seniorplåtis har för länge sedan tappat tron på ärlighet?? –där pengar är inblandade?? Kan man göra sig en hacka på en liten manipulation så varför inte, alla andra gör ju det. Går inte allting ut på det idag?? –kan man fråga sig?? Alla har ett pris?? –har man ju hört??

Nu lägger jag ut ett konstverk?? –som jag har färgat efter min smak?? Jag älskar rött??

Konstverk, anno 2016-06-03

Postat 2016-06-24 07:23 | Läst 2814 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1883. KO till sKOgs??

Bättre en ko i hagen?? –än tio i skogen?? Kanske är det vedertagna begreppet?? –men ur fotografisk synpunkt?? –vill inte seniorplåtis hålla med?? Mera skog med kossor??

Det är inte var dag fotoflanören förirrar sig ut vid skogslandskap?? –men det hindrar ju inte att undantag kan göras. Än mindre brukar han plåta tamboskap?? Det här får bli ett undantag.

Kor på Revingehed anno 2016-06-05

Postat 2016-06-23 07:37 | Läst 2846 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#1882. Genom?? –det måste man??

Det vet ju alla?? –att ta en kamel genom ett nålsöga är svårt?? Men att komma genom här?? –till råga på allt vid kaffebordet?? –och med en zigg i handen?? –det går.

Kvinnor klarar det mesta här i livet?? –det vet ju vi karlar. Men att detta skulle gå?? –det trodde jag aldrig?? Till och med, med väskan vidöppen?? Det var tur att ficktjuvarna hade ledigt den här dagen??

Akrobatik i Lund anno 2016-06-03

Postat 2016-06-22 07:43 | Läst 2375 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#1881. Flyktig stork?? –med FOV 1680 mm??

Fågelfotografering är en materialsport?? –skall man få toppresultat?? –så kostar det på plånbok och rygg- och armmuskler?? Lite lättare blir det med seniorplåtis ”objektiv”??

I tidigare bloggar har vi visat att FOV 2400 mm kan man uppnå med 2 x (EF extender 2x) och en Canon EF 300 mm f/4 L IS monterad på en Olympus Pen-F. Om man byter ut en extender till en 1,4x i stället för 2x så blir just FOV som en 1680 mm glugg på en FF kamera.

Här har vi tagit en sådan ”kamera” till storkparet vid Vombs ängar. De har tre välskapta ungar, som i dag är ganska stora och nästan flygfärdiga. Här kommer några bilder med just FOV 1680 mm:

Storkar med ungar vid Vombs ängar anno 2016-06-05

Det hade varit mycket lättare att fånga detta storkliv med ett objektiv som har autofokus. Då hade man varit tvungen att ha ett Canon EF 800 mm f/5,6 med extender 1,4 och en Canon 1Dx II.

Hur skulle det se ut med en mer standard m4/3 kamera med ett objektiv som har autofokus?? Här några bilder med Panasonic GM5 och 100-300 zoomen:

Prins Oscars storkar vid Vombs ängar anno 2016-06-05

Postat 2016-06-21 07:40 | Läst 3206 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa