UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#697. Vårt kungarikes symboler?? –vi har vad vi ---------!!

Granskande rikets bestånd?? –som inkognito i huvudstaden?? Kan man inte annat än förvånas över vad man ser!! Våra symboler som ett suveränt land? –kan tyckas lite så där? --dekadent??

Fotflanerande i den stora huvudstaden?? –med kameran i högsta beredskap?? –ger onekligen något att fundera över?? –när man lägger in bilderna i LR!!

Jag undrar ibland hur min farfar hade reagerat om han hade kommit till den kungliga huvudstaden idag?? Han var rallare i unga dar?? –och började sedan jobba som SJ anställd?? –banvaktare bl. a i Ärjäng?? –under andra världskriget. Han var mycket sträng och ordningssam. Han pensionerades som Överbanmästare vid SJ.

Han hade nog förundrats?? –om rikets bestånd?? --om han gått förbi Riksdagen och Slottet??

Vi reagerar väl inte?? –eller??

Jag vågar inte tänka på hur farfar reagerat om han hade åkt med SJ idag!!

Postat 2013-03-26 06:43 | Läst 2722 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#696. Expedition söder ut!! –på jakt efter gamla HC-B cykelbilder!!

Gamla fina cykelbilder vill man ju se?? –efter tips skulle de finnas i södern!! Så det blev att starta en utflykt?? –stöd av assistent Ninni, till cykelaffären där tidskriften lär finnas lagrad!!

Det var tips på FS, i en blogg av Alf Johansson, som påpekade att HCB hade bilder i en engelsk cykeltidning, Rouleur!! Det ledde till en blogg av Micke Berg, där han påpekade att Cykelcity på Folkungagatan 126?? –sålde denna, för mig okända, tidskrift.

Så assistent Ninni och jag gav oss ut i det artiska 08! –och embarkerade den blå bussen nr 2 mot söders höjder?? När vi klev av bussen på gatan Folkunga så insåg man att detta var vilda trakter!!

Söder av 08, OM-D + 14/2,5.

Utspisningsplatser var legio på denna gata.

Cykelaffären var mycket stor med cyklar av alla de slag, samt all kringutrustning du kan tänka dig för att rulla ut i landskapet. Expediten var väl insatt i tidskriften och berättade att den också ger ut en årsbok. Jag köpte nr 34 för 150 kr och den var tjock som en bok!!

Jag har sett många bilder av Henri Cartier-Bresson och just nu kan du se ”förr många=250?” på Fotografiska!! Jag har dock aldrig sett några cykelbilder av HC-B!! –så jag blev mycket nyfiken av vad han fångat på bild??

Sidorna 36 och 37 i Rouleur nr 34.

Det är 15 mycket intressanta cykelbilder i den här tidskriften!! --tagna utan blixt i en rökig mörk velodrom!! Året var 1957 och bilderna skildrar åkare och publik under ett sexdagarslopp. Man slås av att bilderna är mörka?? –och många är oskarpa!! HC-B har kämpat med det svaga ljuset?? –och vunnit och fångat en förtätad miljö!! Några av bilderna är ”så” bra!! –som den ovan med cyklisten, cyklandes!! --som läser tidningen för att se vad som hände i loppet dagen innan!! Kanonbra!!

Jag känner igen tonen i bilderna, jag kämpade med en Leica M2 på ett danshak!! –vid den här tiden.

Nu gäller det bara att hitta nr 31!! --med Robert Capas bilder från ”Touren” 1939!!

Postat 2013-03-25 06:15 | Läst 6133 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#695. Kulturen marginaliseras?? –lever på smulor?? –eller han stod där ensam!

En civilisation kräver en kultur av klass!! –det är många överens om. Likafullt så blir den i vårt land allt mer marginaliserad! Den blir en affärsverksamhet?? –i stället för att leva på allmosor?? Vad är det för kultur??

Varje samhälle som bildats på vår jord, har visat upp en kultur av hög klass!! Bilder, litteratur och musik har varit viktig för befolkningen i en fruktbar civilisation!! Så borde den vara även i den livsmiljö vi stävar i nu?? Är så fallet?? –nä, jag tror att vårt samhälle har fallit ner i den grop som bara skall tillfredställa det odefinierade begreppet marknaden. Vi har inte råd med kultur?? –bara i marginalen!!

Jag fick det klart för mig när jag tog de här bilderna, en mulen och gråkall dag i Lund!

Går allt med e-mail idag? –eller var är publiken?? Lund 2013-03-19 kl 14:16. Olympus OM-D + 45/1,8.

Postat 2013-03-24 07:13 | Läst 4257 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#694. Ha en bra profil?? –är viktigt!! –jobba med diagonalen??

Det gäller att ha en bra profil!! –i sin yrkesroll?? Det gäller att hitta den?? –å inte bara springa omkring på måfå!! Man måste hitta en stil å slinka in på rätt ställe?? –kanske jobba med diagonalen??

Det är inte lätt här i världen?? --sa ofta min farsa. Man måste hitta sin profil i livet?? –då blir det lättare! Han skar sig ofta, för han va styckmästare och konsumföreståndare! Han va en hejare på att skära ut filéerna!! –de ”götta” bitarna?? När jag gick i skolan tänkte jag, att jag ville  inte skära mig så ofta?? Efter de vanliga tankarna om att bli lokförare??-- föll det sig så att jag vikarierade en sommar som juniorplåtis på Östgöten!! Efter det blev det freelance som fotograf ett tag. Jag slapp i alla fall att skära mig!! –sedan valde jag yrken där man inte skar sig!! Det gällde dock att hitta sin profil?? –jag hitta min?? –efter ett tag!!- plåta atomer.

Häromdagen såg jag en kille som hade hittat sin profil?? Han passade in i diagonalen!! –och kunde trots att han hade en stor en?? --slika in där det var trångt!!

Bra profil. Lund 2013-03-19 kl 14:25. Olympus OM-D + 45/1,8.

Postat 2013-03-23 06:36 | Läst 3466 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#693. Modefoto är det nått?? –jag tycker det är intressant!

Redan som juniorplåtis på Östgöten, på 50-talet!! –var jag imponerad av modefotografernas skicklighet!! Tänk bara på Hans Hammarskiöld eller Richard Avedon med deras banbrytande porträtt och modefoto.

Hur konstigt det än kan låta, så sitter den här gubben ibland och bläddrar i modetidningar!! –för att jag tycker att dagens modefotografer presterar intressanta bilder. Jag vet att detta är tvetydigt?? –jag är i stort kritisk till konsumtionssamhället?? –slit och släng mentalitet! Något som dessa modefotografer livnär sig på?? Om nu samhället är uppbyggt på det ohållbara sättet att resursslösa?? –så kan man ju antingen kämpa emot eller leva med!! Jag klandrar inte unga fotografer som arbetar inom annonsindustrin – de måste leve de också!! Många av dem är mycket begåvade som fotografer!! --och tar mycket bra och säljande bilder! Flera av dem tar underhållande porträtt, ibland avslöjande??

Jag tänkte jag skulle lyfta fram två unga fotografer, som jag har följt då och då på nätet. Båda kommer lustigt nog från Texas. Ann He är bara sjutton år!! –men tar underfundiga porträtt och modebilder med frisk fläkt!! Det skall bli intressant att se hennes bilder i framtiden!!

Den här fotografen, Kristine Wreyford, är också utbildad i Texas, men är sedan flera år verksam i Sverige. Hon fotograferar mode och life ”style” för svenska företag. Hon har aktion i sina bilder och jag tycker porträtten är annorlunda!! Hon utför ett fint hantverk!!

Det kan ju tyckas att gubben Bob inte har en aning om vad handlar om?? –å det är kanske rätt, men jag kan väl tycka om bilderna i alla fall. Jag kommer att fortsätt att titta i veckotidningar och modeblaskor!!

Här kommer dock en bild som tyder på att inte alla bryr sig om mode?? –men man vet ju aldrig?? –kanske är det en designer??

Modemedveten? Lund 2013-03-19 kl 14:17. Olympus OM-D + 45/1,8.

Postat 2013-03-22 06:29 | Läst 6042 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa