UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#882. Vad har du för skodon?? –en höstdag??

Det är inte dumt att gå barfota?? –men få gör det?? –i stadsmiljö. Men inte har vi samma skydd på fötterna?? –för kommersialismen kräver att vi har olika skodon??

Praktiska?? –nä det är inte nödvändigt?? –bara man följer tendensen i modet?? Fotoflanören kan inte annat än förundras över vilka konstiga skodon det finns!! –med gubben själv går runt med ”sneakers”?? Å det kan ju va bra om man skall smyga kring med kameran i högsta hugg?? Vilken?? –jo, OM-D + svart 12/2.

Lund anno 2013-09-20

Postat 2013-09-27 07:19 | Läst 8099 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#707. Garanterat manipulerad!! –ungdomarna leder in i framtiden??

Manipulerade bilder, vill vi inte ha?? Men är det hela sanningen?? Vi ”gamlingar” ser bilder som dokument!! –sanningen och inget annat. Ungdomen ser något annat!! –något roligt, en vision??

Det är bäst att jag håller fram min ståndpunkt, absolut ingen manipulation av reportage bilder!! Naturbilder ser jag som dokumentära illustrationer och de skall inte manipuleras, vi har sett alvarliga avvikelser från detta, tyvärr!! Även amatörbilder av typen gatufotografi ser jag som dokumentär fotografi av urban miljö!! –att manipulera dessa vore oärligt??

Om vi i stället skall se fotografi som en konstart?? –så kan jag tänka mig att förändringar i bilden kan vara ok, även reklamfotografi tycker jag att förändringar är ok?? I dessa bildformer vet vi redan manipulation är legio!!

När jag senast besökte några av våra barnbarn så var den vanligaste leksaken ”paddor”?? –ja, vi gav dem dessa kraftfulla datorer?? –för vi tror att det är ett oundvikligt  verktyg i framtiden. De spelade mest spel på dessa datorplattor, men eftersom dessa ”paddor” också är kameror så tog de bilder och lekte med dessa. De övertalade mig att installera en ”app” (vad det nu är??) kallad ”HD Kamera”. Det visade sig vara en programvara för att fotografera med. Till kameradelen hörande en enkel ”foto-shop”, med den kunde man verkligen förändra bilden man tagit! De tog en bild av mig och, ja, här är den!

Jag vill framhålla att jag inte är mexikan, och jag har aldrig rökt. Jag bär ytterst sällan slips eller fluga så bilden är inte dokumentär!!

Ungdomarna verkar vara mer öppna för att använda bildmanipulation!! –än jag är.

Postat 2013-04-05 07:05 | Läst 8813 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#659. Mästerfotografens stilleben, eller på en fönsternisch?? –i Sidney!

Stora konstnärer samlar på skräp?? Tänker på Picasso, som gjorde underbara stilleben?? –med skräp!! Så kan mästerfotografer också göra?? –och bygga upp spännande bilder!

Min skolkamrat och mästerfotografen Rodney Weidland! –sedan länge verksam i Australien! –har en fäbless för uttjänta föremål?? –väl eroderade i väder och vind?? Det upptäckte jag när jag besökte hans hem i Mossman, Sidney. När vi drack te så skedde det på en väderbiten lastpall? –och i förstugan till huset växte dammet tätt?? På fönsternischen stod de mest underliga föremål?? –i det starka eftermiddagssolen.

Jag kunde inte låta bli att låna motivet och ta en bild?? Jag är säker på att Rodney hade gjort det bättre?? –men här är två bilder??

Stilleben. Mossman, Sidney. Leica M2 + Summicron 35/2.

Jag har försökt att få assistent Ninni att låta växa spindelväv i vår entré?? –men det har inte lyckats?? –ännu!!

Postat 2013-02-16 07:24 | Läst 5542 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#525. Stort bildreportage!! –från centrum av Skåne??

En gång i tiden!! .--för länge sedan?? –kunde tidningen Se göra reportage från en ort i Sverige!! Nu gjorde Assistent Ninni och jag en liknande expedition, i hennes LR!! –till centrum av södern?? –för att fotoflanera!!

Medan bilen var inne på service på verkstaden i Hörby!! –tog vi en medhavd fika och en fotoflanering i centrum. Det är en klar skillnad i detta land mellan en liten ort och en storstad. Framför allt så är det mycket renare och välordnat!! Men affärerna öppnar lite som de vill?? – t o m före öppningsdax!! Torget är tomt!! –medan många står och väntar vid busshållplatsen!! –redo att resa in till jobbet i centralorten!!

Alla tar det lugnt!! –en gubbe står och tittar i en stor fågelskådarkikare?? –riktad upp mot kyrkans topp?? Han berättar att det sitter en pilgrimsfalk där upp!! –och att det har varit en trogen vintergäst i två år!! Ortens stora sevärdhet!!

Med flanörkameran?? –Olympus E-PL1 och Lumix 14/2,5!! –i handen blev det några underliga bilder?? Du får titta en stund på varje?? –och låta fantasin rulla vidare!!

Redan vid tiotiden var servicen av bilen klar och assistent Ninni och jag kunde kör hem till storstaden igen. Åtminstone hade vi skapat lite arbetstillfälle?? –i den lilla orten i centrum av Skåne!!

Observera att denna lördag är det fotofestival i den trevliga staden Eslöv. Flera intressanta föredrag kommer att ges under hela dagen!! Kolla upp programmet här!! Om du besöker festivalen kanske du hittar assistent Ninni och mig där!!

Postat 2012-10-05 06:59 | Läst 4082 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#93. Bilden som väcker drömmar?? –eller varför tar ingen självporträtt längre??

I alla tider har fotografer tagit självporträtt!! –om inte, så för att det är den mest tillgängliga modellen man har. Många berömda fotografer har porträtt av sig in aktion!! --eller i hemmets lugna vrå. Jag kommer att tänka på James Nachtwey, mitt i stridens hetta (googla honom och du hittar bilden)!! --eller kolla upp Robert Capa och hans bilder in action på nätet. Vissa fotografer ville inte att bilden av dem skulle spridas!! –de kunde ju då lätt kännas igen i alldagliga situationer!! –sålunda ville inte Henri Cartier-Bresson ha bilder tagna av sig!! --utan han försökte stoppa all sådana bilder. Men det finns många på nätet nu!!

När jag var ung?? --tillbaka i efterkrigstiden, var i många fall internationella och nationella fotografer något av idoler för oss fotointresserade ungdomar, lite som popstars idag. De gav bilden av äventyr och upplevelser i främmande land.

En bild satte fart på mina dagdrömmar vid den här tiden!! –det var ett självporträtt av Jan Friedlund. Det publicerades i Fotografisk årsbok 1960. Det finns två ex på antikvariat.net. I den sammanställning av självporträtt som publiceras där finns den mest välkända bilden av alla!! –den med Rolf Winquist och hans Leica och cigarill. Lägg märke till!! –alla anti-ljusmätar snobbisar!! --att Rolf har en exponeringsmätare på sin Leica!! Här är bilden på Firedlund, troligen tagen på en loppmarknad i Paris. Kanske med en svart M2:a??

Fotografisk årsbok 1960 sidan 50, nedre bilden!! Självporträtt av Jan Friedlund.

Man ser väldigt få själporträtt idag?? –kanske det är så, i Sverige, att man visar inte upp sig? –å därmed är någonting!! Ja, du vet!! –Jantelagen??

För att bryta denna lag?? --så skall jag ta upp några självporträtt!! Jag har ju inget att förlora liksom!! Fridagare som jag är!!

Bob anno 1958.

Bob anno 1959.

Bob anno 2007. Foto: Assistent Ninni

Postat 2011-07-02 08:00 | Läst 4263 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5