SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4687. Den du!! ..vilken glugg!!

Leica II No 1004 fikade med samtida Leica II No 1002 för några dagar sedan i vår by!! Båda tillverkades sannolikt samma dag, som Leica I, året 1926!! På 1004 sitter idag ett mycket ovanligt objektiv!!

Objektivets namn är Summar f=5cm 1:2 No 16xxxx och det är ju inte ovanligt då 127 000 sådana tillverkades i Wetzlar av Leitz. Det gör ingen samlare glad, men kollar man lite noggrannare så är den från det första årets, 1933, produktion (2000 st) och det går inte att skjuta ihop objektivet som alla andra Summar!!

Summar objektivet på Leica No 1004

Leica nördar ser, på bilden, att den här Summaren är krom pläterad, medan de flesta tillverkade det året hade nickel plätering. Sannolikt är mindre än 200 med krom vid livet idag!! Varför då?? –jo, vid den tiden tyckte de flesta om små, smidiga kameror och det utstickande objektivet var inte omtyckt?? –utan Leitz erbjöd att bygga om denna glugg så att den kunde skjutas ihop som alla andra Summar. Så det är oklart hur många exemplar det finns av detta objektiv?? Så nu vaknar agenterna i Gulf länderna och i Asien?? Nu är det frågan om sexsiffriga belopp, om den skulle gå på auktion??

Summar objektivet är vid god vigör vid en hastig observation

Summar objektiven har en ganska avancerad linskonfiguration, 6 linser i 4 element med symmetrisk Gauss design. Objektivet är inte antireflexbehandlat, eftersom Zeiss hade patentet för det. En total rengöring av det här objektivets linser idag är fullt möjligt av någon proffsfirma som t ex Canto camera i Tokyo. Då skulle denna dyrgrip kräva en kraftig förhöjning av hemförsäkringen eller hyra av ett bankfack (finns sådana idag?).

Observera att vi blockerat objektivet serie nummer av säkerhets skäl. Kopiering och falsarier är inte ovanliga i dessa tider.

Inlagt 2024-05-06 00:05 | Läst 666 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul att se denna ovanliga glugg.
Du nämner AR - och här är det ett problem. Den har fyra fristående element, vilket innebär 45 linsreflexer. Det är för mycket för den soliga badstranden exempelvis. Det blir kontrastlösa bilder med stor risk för bildförstörande direktreflexer.
Närmaste konkurrenten Zeiss Sonnar 2/5cm har tre fristående element (vid samma antal linser) och då 28 reflexer - och klarar därmed badstranden ifråga.
Inga objektiv hade AR vid den här tiden. Zeiss patent ligger på året 1935. Sedan var saken hemligt militärpatent fram till 1940.
Svar från Bob Bovin 2024-05-06 21:58
Hej,
Utan AR blir den lite svårare att plåta. Som du vet har jag en Summar med AR och den är helt ok trots sin ålder.
Det här är ett samlar objekt.
Ha det väl
Bob
Snyggt objektiv den där Summaren! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2024-05-06 21:59
Hej,
Den är i mycket gott skick. Om man har gott om kulor så finns det andra ex på nätet.
Ha det väl
Bob