SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4670. Allt handlar om färg

Spana in många av dagens ungdomar?? –de talar på nätet om hur man skall vara vacker?? –och passa in i livets trend?? Det gäller att ha rätt färg och form?? –och det föder en miljardindustri??

Låt oss glömma vad det gör för vår fotohobby?? –men färgen dominerar totalt i inom media och mode?? Nästan all kulturell verksamhet involverar val av färg för olika uttrycksformer. Historiskt sett var också färgen dominerande om man bemästrade tekniken att färglägga??

Det var bara under kort period som monokrom teknik var det enda möjliga och det var inom fotografin. När tekniken löste detta problem är nästan allt i färg?? Nu kommer AI tekniken och allt är möjligt i bildform.

En liten detalj som är värd att nämna?? –man ser väldigt få kvinnor som färga sitt hår svart eller vitt eller monokromt??

Färg är en del av livet i Lund anno 2024-04-09

Inlagt 2024-04-19 00:14 | Läst 1035 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jo, Jo – världen är i färg minsann!

Ändå år det så att en monokrom återgivning, svartvitt alltså, kan utklassa färg ibland – till och med när det gäller kvinnors hår.

Om du vill lyckliggöra kvinnor via deras hår, så skall du använda ett objektiv med mycket koma (ett specialfall av sfärisk aberration) på svartvit film. Det uppstår då, vid rätt ljussättning, en lyster i håret som är fullständigt omöjlig att få fram i färg.
Det röda håret du visar i bild, är en död fisk i sammanhanget.
Svar från Bob Bovin 2024-04-20 13:34
Hej,
Jo,
Med rätt teknik kunde skickliga porträtt fotografer få fram snyggt hår.
Hoppas hon med det fina håret inte läser din kommentar om död fisk.
Ha det gott
Bob
syntax 2024-04-20 18:48
Ha, ha - ja hon ser inte ut som någon man leker med!

Jag känner att jag måste exemplifiera. Det är i jämförelse med detta, som det röda håret ser ut som en död fisk:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vuokko.htm

Falsk blygsamhet avstås alltså ifrån... :-)
Hej Bob.
Det är ett härligt ämne. Vi kan lägga mycket tid och blogginlägg på det :-)he he
Som alla här på FS vet, finns det också mycket utveckling att ta hänsyn till. Först fanns det inga färgfilmer och da de kom, var kvaliteten inte heller tillräckligt bra. När färgfilmerne förbättrades ansågs de inte vara för den seriösa och professionella fotografen. Det var reklam och modefotograferna som tog till sig färgfilmerna. Efter hand blev det dock fler och fler s/v fotografer som "kapitulerade" :-)he he
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag påminner också om att det fanns handfärgade svartvita bilder på den tiden.
Svar från Bob Bovin 2024-04-20 13:37
Hej Erik,
Tack för din kommentar. Numera gillar jag färg i dokumentära bilder. Men visst finns det mästare i svartvitt foto också. Elliot Erwitt är min favorit.
Så blir det cykel på TV idag och imorgon.
Ha det gott
Bob