SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#312. Gatans fotografering?? –glädjen att ströva och se!! –något nytt!!

När vi lever i vardagens rytm har vi en tendens att vandra i rutinens blindhet!! Vi ser inte livet omkring oss, utan optimerar det nödvändiga och inbokade. Barn, mat, jobb!! –ingen hinner fotografera det viktiga!! --att leva!!

Om man bryter sig loss och går ut för att fotografera livet i den urbana miljön så kan man koppla bort alla måste och sluta checka av listan i huvet över vad som måste göras. Jag tar med mig en kamera som jag just då tycker om och sätter på bara ett objektiv. Det är för distraherande att ta med två, för då ställs du inför en valsituation. Använder jag benen så får jag flera objektiv inbyggda i kameran med en gång. Vi är alla olika så kanske du vill ha vidvinkel och jag vill kanske försöka med en normal just då.

Jag tycker om att ha en kamera som ser enkel ut. Jag vill att folk som ser mig skall tänka!! –där är en gubbe med en kamera, han ä nog inte fotograf!! Istället för att tänka!! –där är en fotgraf med avancerade kameror!! Det kan till synes vara det samma, men det är det inte!! –folk ändrar sin inställning, baserad på hur du ser ut!! En liten fick-kamera med ett litet objektiv signalerar ”turist” och en ”julgran” med kameror!! --signalerar någon som jagar bilder. Du blir någon som vill något!! --till någon som tar något!! Du är någon som hör till miljön i stället för någon tränger in i miljön!! Vanligt folk är oroliga för någon som tar något från dem!!

Helst skall man smälta in i gatubilden så att ingen lägger märke till dig. I gatan går detta för det mesta bra. Om någon ser dig ta en bild!! –så ge tillbaka ett leende och se glad ut. Lämna en komplimang, som ”roligt att se någon som är glad i vårsolen”!! –får jag ta en bild till?? När jag är ute på stan dras jag ofta till människor i situationer, som har en relation till miljön. Då är det roligt att vänta ut vad som kan hända om människor passerar.

Jag finner det lättare att fotografer i nya miljöer. Det gör att man faller inte ned i slentrian tittade på samma sak som i vardagens miljö. En ny stad ger ett friskt öga, nyfiket och alert. Hjärnan blir ofta överraskat i en sådan stad och kameran kommer upp oftare.

Jag tror att kameran spelar en stor roll!! –du måste tycka om den och veta hur du skall snabbt trycka av. Den måste vara en del av ditt öga och en del av din arm!! –eller till och med en del av ditt hjärta!! Jag föredrar autofokus, till och med att sätta på ”ansikts-fokus”. Jag sätter allt på auto!! Varför skall jag bry mig om det tekniska!! –när jag skall försöka fånga en känsla!!

Jag strävar efter glada bilder!! –vem vill ha en sorgsen bild?? Den skall vara sann och engagera betraktaren, helst då på ett positivt sätt. Jag tycker inte man skall fotografera människor i utsatta eller kränkande situationer!!

Förra året tog jag tre bilder, som jag är nöjd med!! Det gör att jag önskar försöka igen!!

Kållered, 2011.

Lund, 2011.

Lund, 2011.

Inlagt 2012-03-06 06:58 | Läst 3280 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob! Sköna bilder av en skön kille...
du har rätt !
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 10:11
Tack Rolf!
Jag blir glad en hel dag, minst!
Mvh
Bob
Man behöver inte gå någon "gatufotokurs" efter att ha läst din text Bob!
Fint, enkelt och klart formulerat!
Mvh Bengan
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 10:15
Tackar Bengt!
För mig är det så att ju mer jag lär mig ju mer förstår jag att jag inte förstår.
De stora namnen inom gatufotografi ger ju workshops. Det verkar vara populärt, å dyrt ä dä. För det får man mycke fika på erat "fikamöte = universitet". Skulle va kul att a komma till 08 nån gång då ni sammanträder.
Mvh
Bob
Hej Bob, känner igen mig mycket väl i det du talar om. Det är oerhört befriande att ta en tur på stan med kameran, man får ro och får vara kreativ. Om inte annat får man lite härlig motion!

Jag fotar dock lite annorlunda, föredrar manuell fokus och att fota analogt - gillar när det går långsamt. Tycker du tar härliga bilder, tio i topp på fotosidan kan jag lugnt säga och du skriver bra också, tack för dina kreationer i din blogg - det ger mycket nöje.

/Fredrik
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 12:36
Tack Fredrik!
Vandra runt ger inte bara lugn utan också motion, inte att förakta som du säger.
Jag förstår helt nöjet att plåta analogt, har gjort så i många år, men nu tycker jag det är kul med digitalt. Gamla gubbar kan få ha lite moderna saker ibland, om de vill.
Man blir så glad när någon tycker om ens bilder, pensionärer behöver ibland en uppmuntran.
Mvh
Bob
Enkelhetens ”lov” är ju det bästa vid gatufoto, en 50a eller en 35a på ett kamerahus som man känner väl.
Att smälta in i miljön är ju det bästa samt att koma till nya miljöer som ger ny blick på det urbana.
Fotografera medans man ännu är nyfiken på det nya.
Välskrivet och bra bilder i denna blogg som alltid intresserar.
Göran
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 12:40
Tack Göran!
Det enkla kan ge mycket tillbaka. Det moderna livet är så komplicerat ibland, t ex datorer kan va obegripliga. Även om man gjort och kört datorprogram sedan 1970.
Smält in i miljön och ha det bra!
Mvh
Bob
Tjusig paraplybild, gillar den verkligen!
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 12:42
Tack Johan!
Paraply är mest i vägen när kan skall kramas. Men här satt den kanske rätt?
Ha det bra
Bob
Det ligger väldigt mycket i det du säger! Du är en mycket klok man Bob! =)
Ha det fint!
Mvh Heléne
Svar från Bob Bovin 2012-03-06 17:29
Tack Heléne!
Om de vore så väl.
Ha en fin kväll!
Mvh
Bob