SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#255. Skyltberoende!! –skyltens roll i fotografi?

Skyltar spelar ibland en avgörande roll i bilder!! –samspelet text och närvarande händelse i bilden kan ge en extra knorr åt tankarna!! –ja hela bilden kan vara beroende av associationen skapad av symbiosen.

Detta är ingenting nytt, utan många fotografer har varit mästare i denna ”skylt i bild” kombination. Jag behöver bara nämna Walker Evans som haft många utställningar internationellt och som givit ut böcker i ämnet. Det är värt att kolla upp detta på nätet. Även W Eugene Smith har i sin Pittsburgh Project, några suveräna bilder med skyltar. Det finns många fler och det är många moderna gatufotografer som lägger in skylten som en viktig symbol i sina bilder.

Denna tanke har förföljt mig hela livet. Var jag än är och jag har en kamera med mig så tittar jag efter skyltar och försöker se efter som det finns något omkring som kan sammankopplas med skyltens innehål. Ibland stannar jag och väntar på att det skall hända något!! --och det kan gå timmar på detta sätt!! Då måste man vara ensam, alla andra i eventuellt sällskap blir galna på denna ”obsession”.

Helt nyligen hittade jag två gamla bilder som faktiskt innehöll skyltar. Här kommer de!

Linköpings motorstadion 1957. Zeiss Ikon Contaflex III.

Linköping 1957. Zeiss Ikon Contaflex III.

Man kan finna de mest drastiska sammanhang, genom att leta efter skyltar när man reser runt i världen. Den här är nog den mest svårfunna jag hittat, faktiskt en kväll efter en hel del festande i nordens huvudstad.

Köpenhamn 1993. Olympus XA.

Mitt livsverk med skyltar i bilder har jag publicerat i boken Humor i Bilder (ISBN13:9789197800549), som finns som e-bok gratis på biblioteket.

Inlagt 2012-01-10 07:37 | Läst 4437 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Suveränt att man tagit ned skylten på sista bilden ;).

/Torbjörn
Svar från Bob Bovin 2012-01-10 11:45
Verkligen dubbelt upp!
(:-))
Bob
Haha. Underbara bilder och tack för tipset. Som fd skyltmakare så älskar jag att fotografera vackra, fula, roliga och otydliga skyltar. Men jag har aldrig tänkt tanken att fotografera så här! Grett!
Svar från Bob Bovin 2012-01-10 16:14
Det är faktiskt kul. Lite maniskt kanske men vad är inte det?
Tack!
Mvh
Bob
Jag har samma problem som du faktiskt. Jag kan inte heller låta bli att leta skyltar och associationer. Det är inte så lätt som man kan tro.

Bild 1 är suverän!

mvh Tommy
Svar från Bob Bovin 2012-01-10 16:15
Det är inte lätt men kul. Lycka till med skyltandet.
Tack för kommentar.
Mvh
Bob
Hej Bob!
Visst är det trevligt med skyltar, men ibland kan de bli för många. Dock är det kul när man kan härleda skyltens budskap med någon bild som väcker associatoner till dito.
Gillar bilden på männen framför löpsedlarna, på den tiden gällde hatt.
Hälsn//Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-01-10 16:18
Hatt måste man ha, för att bli respekterad. Köpte min första som femtonåring.
Löpsedlarna var lite mer återhållsamma på den tiden.
Hälsningar
Bob