En bra start...?

Ljussvag fotografisk närgräns utan riktning

En bild av tvivel och hur du hanterar dem...

Våra tvivel är förrädare. De berövar oss det goda vi ofta kunnat vinna men inte vågat” - William Shakespeare

Det är inte så mycket mer än så, ge dem fingret och gör det du drömmer om. 

Postat 2021-02-08 21:57 | Läst 1673 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ljussättning i en medelålderskris...

Att vara kreativ, det är jag...
Jag fastnar gärna i inspirationsartiklar och/eller videoklipp som bryter ner den kreativa processen i minsta detalj. Christoffer Neimann förstår jag mig på, troligen för att han illustrerar det han säger och jag tänker i bilder. Som kreativ måste du arbeta hårt för att utvecklas, det är egentligen givet. Skulle en tyngdlyftare se obekymrat nöjd ut under ett träningspass kommer nog inget personbästa eller VM-guld.
https://youtu.be/dG-ZXiYtLy8?t=45 (värd att se) 
Christoffer citerar även Chuck Close under ett avsnitt på Netflix. Close menar att proffsen inte behöver inspiration. Proffsen har insett att inspiration kommer först efter man startat. Se Netflix S1:E1 av Abstract - The art of design.
Flera forumtrådar på fotosidan.se berör just ämnet inspiration. Finns många bra tips där, sök och läs! 

Att vara kreativ, det är nästan så jag kräks...
Jag verkar "trivas" i, eller i alla fall vistas i landet mellan själva idén och att starta projektet. Någon kallade förmågan att skjuta upp saker för "morgondagen" vilket är genialiskt. Definitionen av "morgondagen" är ett mystiskt ställe där 99% av all kreativitet lagras, haha, vilket fantastiskt ställe! Det finns sjuk mycket kreativitet där och troligen orsaken till att jag trivs där. Tror det hela kan förklaras på två olika sätt.

Det ena sättet är att jag vill stanna i förberedelserna till ett "mästerverk" och leva i en maxad kreativ känsla för all evig tid. Inget kan gå fel om jag inte startar... samtidigt som slutresultatet fortsätter att ha oanad potential, det blir som en loop. Om du har läst barnböckerna "Mamma Mu och Kråkan" känner du till hur Kråkan älskar att krångla till saker. Det ska INTE vara enkelt, det gills inte. Jag fungerar uppenbarligen som Kråkan, projekt får gärna krångla till sig och bli komplicerade. Lösningarna på krånglet får gärna ha sin egen krångliga biverkan som i sig behöver en lösning... En loop av kreativa sagor i morgondagen är ett faktum. Glädjen infinner sig dock inte för jag vet att nyckeln till den vilar till stor del i resultat. I mitt fall tar projektet allt för ofta ett långsamt farväl in i morgondagen. Är rädd för att det kan bli ett accepterat tillstånd, en negativ "spiralloop". 
Apropå loopar, passa på att se Simon Stålenhags inspirerade serie "Tales from the loop" på Prime Video, en annorlunda variant av sci-fi som föll mig i smaken. Tummen upp!

Det andra sättet att benämna tillståndet är lite enklare och rakt på sak, rädslan i att möte min prestationsångest. 

Att vara kreativ och bli 2,5x lyckligare enligt vetenskapen*... säger Ashley
I sökandet efter mer videoklipp om kreativa processer snubblade jag över "Blender Guru" på Youtube. Han har en kurs för nybörjare i Blender. Länken till de kurserna finns i hans kanal. Däremot fick jag en del matnyttigt i videon https://youtu.be/7_1i4djTBR8 och har kondenserade videon till 4 tips som passade mig. Det var här jag hörde om "studier" som menar att det finns 2,5x lycka att hämta i en hobby. Perfekt, foto är min hobby och ljus i en medelålderskris behövs verkligen.

1. sätt en deadline och håll den

2. förenkla projektet (projekt utan deadline har en förmåga att växa) mitt största problem, allt hänger på den här punkten

3. starta och använd kortare stunder oftare istället för att leta efter långa perioder för projekt

4. bekräfta glädjen i en hobby! *vetenskapen och Ashley Whillans, psykologen vid University of British Columbia som utfört sex studier i ämnet med sammanlagt 4,600 deltagare. Hon kom fram till något intressant. Du blir 2,5x lyckligare av en hobby istället för att titta på ett videoklipp om hur du blir kreativ. Nu är jag onyanserad men gräv gärna vidare.
http://spsp.org/news-center/press-releases/valuing-your-time-more-than-money-linked-to-happiness?utm_source=SAGE_social&hootPostID=2cd8155f181030091e54784421fc199d

Att faktiskt bli 2,5x lyckligare... 
Skapa ett porträtt av en drottning "Queen of the dead" som jag tycker borde finnas med i filmatiseringen av George R.R. Martins böcker A Song of Ice and Fire i serien Game of thrones men hon existerar inte där. King of the dead är däremot med men känns lite tam utan sin bättre hälft. I det här läget spårade projektet ur. Tanken var ett porträtt på henne i en tron. Den skulle vara mäktigare än mäktig och blev... bara mäktigt komplicerad. Tog hjälp av en vän som föreslog en enklare tron i form av ett ägg... ok, "äggtron" tillsammans med en deadline och modell. Vidare mot 2,5x lycka, nu gällde det. 

I samråd med modellen fick vi lägga ner "Queen of the dead", det var för mycket "Kråkan" i den idén. Vi satsade istället på en kvinnlig variant av clownen i Stephen Kings roman "IT". Enklare att sminka och modell/MUA (Make Up Artist) var riktigt taggad. 

Sätter en deadline - check

Vänta inte på inspiration bara starta - check

Bygger en äggtron - check

Fixa ljus och grejer i garaget - check
High key, enkelt ljus mot blått, modellen/MUA är asgrym - check

Projektet avslutas och jag blev faktiskt lyckligare, det var riktigt roligt - check

Skapade en bakgrund i Blender och monterade modellen däri, tack vare Blender Guru.

Ljussättningen i en medelålderskris är alltså att starta projekt med en tydlig deadline, starta och hitta stunderna av glädjen i att ha en hobby. 

Allt gott! 

Postat 2020-05-07 20:26 | Läst 3239 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Så snart det bara går... ett första inlägg.

De som kommer långt har inga ursäkter, de finner inspiration när de startar, inte som ett måste inför att de ska starta, bara starta så kommer inspirationen. Ett av de absolut mest avskalade och bästa "tips" jag fått är just att, starta.

/Anders 

Postat 2017-07-28 19:58 | Läst 3140 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera