CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Silversmed i stan

Det finns riktiga konsthantverkare!

Den här broschen har min dotter ärvt från min mamma som fått det i gåva. Den är tillverkad i Norge i samisk tradition. Den har en urgammal funktion, att fästa ihop ett plagg och samtidigt vara ett smycke.

För några veckor sen hade ett av de kupade silverlöven kommit bort. Jag kollade med silversmeden Ulf Johansson på Johansson & Schöttles guldsmedsatelje i kvarteret Konstantinopel här i Norrköping. Jovisst sa han, vi nytillverkar detaljen, ser till att alla sitter fast och putsar upp broschen. Och nämnde en högst rimlig kostnad. Häromdan var jobbet klart. Det hade Oskar Johansson gjort. Silverlöven hade återfått sin spegling och det går inte att se vilket som är nytt:

Så här ser gatan ut i skymningsljuset

Känns fint att allt inte bara är slit och släng, att omsorg och kunnande finns kvar!

Postat 2023-11-12 11:52 | Läst 345 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Oflyt och kanske lite flyt

I går gällde bara oflyt.

Ännu mer  elände i världen. Ny covidvåg. Covid på min frus boende. Ny  sämre ägare till boendet. På detta mer triviala bekymmer.

Ännu en fiber skulle fram precis utefter tomtgränsen till vårt hus på Gotland. Jag hade varnat och pekat, men entreprenören grävde av avloppet från vårt hus och elkabeln till huset. Geab lagade kabeln och grävfirman lagade avloppet.

Dessvärre var också själva diket förstört. Det har funkat perfekt sen det byggdes för sextio år sen. Så här såg det ut häromdan:

Då det mesta vattnet letat sig vidare syntes att slänten upp mot syrenhäcken är illa däran. Häcken kanske inte klarar sig. Entreprenadfirman som ställt till det lovade komma och göra i ordning. Men har inte gjort det.

Och så skulle Region Östergötland ringa mig klockan 14.20 i går och ge mig en tid för vaccinering mot senaste covidvarianten. Dom ringde inte.

-----

I morse dök grävfirman upp och lovade göra i ordning. Nytt försök med Region Östergötland som faktiskt ringde tillbaka! Inga vaccinationstider förrän om 14 dar, men jag fortsatte förhandla och så Voila! hittade sköterskan en tid på måndag 13.40.

Kanske lite flyt i alla fall.

Postat 2023-11-10 10:05 | Läst 370 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Visby november 2023

En kort vandring i Visby innerstad strax utanför strandmuren.

Uppsala Universitet Campus Gotland berikar stan med studenter och lärare. Även jag har jobbat där. Berikande för mig att träffa studenter och lärare. Här håller studentkåren till, i ett badhus byggt vid förra sekelskiftet.

Samtliga bilder togs med Pentax K-1, Pentax FA 35mm f2 @ bländare 5,6, ISO 100 och stativ. 

Det var disigt och mörknade fort. Går man gula porten kommer man till Hästgatan. 43 höjdmeter senare kommer man upp till Österport och ett maratonlopp senare till Slite på Gotlands östra strand. 

Ännu lite mörkare:

Här nedan sista bilden: Strandporten är låg. Då stan grävde ut för ny fjärrvärme återfanns portarnas nedre gångjärn 2 meter ner i marken. 800 år med otillräcklig gatsopning hade höjt gatunivån 2,4 meter. Numera är gatan stensatt och sopas så pass ofta att nivån inte ändras.

Betongbaggen som vaktar skapades av skulptören Anders Årfelt. Han har också skapat de lejon av betong som finns i Stockholm.

PS 13 november 2023. Har bearbetat sista bilden i svepet ovan för att använda som årets julkort. Betydligt nogare efterarbete och så lite ljusare för att den ska funka i print.  Jag markerar alltid "rör inte min bild" och får sen skylla mig själv om resultatet inte blir det jag tror.

Postat 2023-11-07 10:05 | Läst 481 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Rådhuset med shiftobjektiv

Pentaxforums är en sajt för fotografer som använder Ricoh eller Pentaxutrustning. Bra sajt med jättemycket info. Där finns också tävlingar. Just nu pågår en med mottot "Towers and Spires". Nämen nu borde jag skicka in nån bild tagen med mitt Pentax 28mm Shiftobjektiv tänkte jag.

Mitt är byggt nån gång på 1970-talet och har egenskaper därefter. Utmärkta för 50 år sen. Men visst hittar man en del kromatiska abberationer,  särskilt i bildens ytterkanter och särskilt vid max shift. I stället för att rikta kameran uppåt för att få med höga motiv skruvar man upp objektivets frontpaket. Då kan man undvika "störtande linjer".  Det är ofta bäst att behålla lite lagom vertikalperspektiv. 

Formatet på sajten är begränsat till max höjd 900 pixlar. Jag startade med en korrekt redovisande bild och gjorde om den för det formatet. Här utgångsbilden.

Sen beskar jag på höjden för att bara få med själva huset på 900 pixlar och värmde också upp bilden.

Postat 2023-11-04 10:21 | Läst 433 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Min bild av Daniel Helldén

Miljöpartiets språkrörsval blir en rysare! Ska Daniel Helldén bli vald? Står han och Märta Stenevi ut med varann?

Jag har sen gammalt haft en uppfattning av Helldén som resultatinriktad sakpolitiker. Han har samarbetat både åt vänster och åt höger.

På Almedalen 2018 presenterades en rapport om hur en elektrifiering av all trafik i Stockholm skulle påverka luft och buller och vad det skulle kosta. Den hade tagits fram av konsultfirman WSP. Beställare var nätbolaget Ellevio, VW, Scania och Vattenfall. Rapporten var faktaspäckad och krävande att sätta sig in i.

På bänken framför mig satt Daniel Helldén. Han var stenhårt koncentrerad på rapporten. Släppte inte koncentrationen innan mötet var över.

Rapporten visade att det är fullt möjligt att med rimliga åtgärder få luften dramatiskt mycket bättre i Stockholm med omnejd och samtidigt begränsa bullerproblemen. Länk till rapporten:

http://www.elbilsverige.se/wp-content/uploads/2018/07/d6c3252d-3d30-4c8b-9524-a13147df7721.pdf

Helldén t h i bild. I mitten Måns Norlin, WSP.

Ska bli spännande att se hur det går. I vågskålen ligger också kommande riksdagsval. Att stanna kvar i riksdagen är inget självklart utfall, varken för MP eller andra partier.

Postat 2023-11-02 10:05 | Läst 445 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera