CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Almedalen 2023. Fiasko?

Fiaskosynen sammanfattades i en insändare i Gotlands Allehanda ett par dar efter avslutningen. Tomt på gatorna, ingen lyssnar på talen, upplägget med två partier per dag helt fel. Arrangemanget är dödsdömt!

Andra tycker som jag, att det funkade bra. Framkomligt på gatorna. Det gick att få bord på matställena. Två partier per dag en vettig lösning nu då riksdagen har åtta partier. 2700 seminarier gav ett brett utbud.

Statistiken visar att det var färre åhörare på partiledartalen än förra året. Jag hade trott att Märta Stenevi (MP) skulle vara nästan ensam vid sitt framträdande, men det var hyfsat med åhörare där. Framför Muharrem Demiroc (C) var det påfallande glest. Jag hade tänkt kolla in Ebba Busch (KD), men det regnade och åskade så det fick vara. Det var inte många som vågade sig dit.

Den stora behållningen är seminarier och mingel är att träffa folk in real life. Jag hade i o f s tagit en bild på en känd person i elbildsbranschen medan hon jobbade på Nissan med elbilar, men den var tagen på håll. Nu fick jag ta en närbild. Hon jobbar nu för Scanias elektriska sida och har nominerats till en lista över landets mest inflytelserika kvinnor.

På samma träff bytte jag några ord med Nestés Sverigechef. Deras biobränsle HVO 100 är numera 100 % fritt från palmolja. Produktionen ska öka så att priset faller. Välkommet.

På ett annat seminarium informerade Modvion AB om vindkraftverktorn av trä. Utvändigt ser de ut som de ståltorn som nu är vanligast. Invändigt syns bara trä. Det är skiktlimmat i väldigt många lager. Trä borde ge ett bra inomhusklimat i tornet. Brandrisken borde gå att bemästra med t ex sprinklers.

Bildkälla Modvion AB

Trä har minst samma hållfasthet som stål kilo för kilo, men tar mer plats. Det spelar ju ingen roll i detta sammanhang. Modvion har en brute-force approach som jag tror fungerar för de minst 20 år företaget ställer i utsikt. Med lite justeringar och en underhållsinsats efter 20 år tror jag minst 40 år är helt möjligt.

Modvion har ställt upp ett litet provtorn i Göteborgstrakten. Företaget tillverkar nu ett 100 meters torn som monteras nånstans i Skara kommun. Beställare är Varberg Energi. VD kommer närmast från kärnkraftstationen Ringhals.

Postat 2023-07-10 18:51 | Läst 365 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Husen kan bytas men staden finnas kvar

Det lät poetiskt, det vår lärare Göran Lindahl citerade. Ungefär att staden är som ett träd, löven kan  falla, men det kommer nya och trädet finns kvar. Visby har varit tämligen noga med att fullfölja den tanken. Gatulinjerna är kvar, många hus bytta, men staden finns kvar.

Huset till vänster fick bygglov för ombyggnad. Men då dom började visade sig allt i byggnaden vara odugligt. Dom fick ändrat bygglov. Att bygga nytt likadant som det gamla. Bara ytterdörren, butiksfönstren och stenen framför trappan blev kvar.

Byggnaderna till höger, kv Östertull, byggdes helt nya 1971. Jag som då var föredragande i byggnadsnämnden hade hellre sett ett bevarande av det gamla, men arkitekten Bertil Mernsten hade gjort ett bra jobb. I trots mot tidsandan fick han till ett projekt som passade in. Jag gjorde vad jag kunde för att fullfölja med färgsättningen. Skanska gick med på att använda taktegel av bränd lera. Jag kom överens med Skanskas Gotlandschef Bertil Lindén att betongelementen skulle få osynliga fogar. Skanska svetsade ihop armeringsjärnen och fyllde fogarna med expanderande bruk. Lite dyrare än PCB-fogar men snyggt och i efterhand billigare, då visste man inte att PCB skulle behöva sanderas till stora kostnader.

Pentax K-1 med Pentax 35 mm FA f 2 @ f 5,6.

Postat 2023-07-09 21:39 | Läst 315 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Almedalen 2023. Torsdagen.

I Sankta Karins kyrkoruin hade ett seminarium om "Var står partierna i energifrågan" nyss startat. Jag tittade in.

Skillnaden mot de av media regisserade debatterna är fundamental. Inget skrikande, inget käbblande. Eventuella försök att vinna poänger hålls inom rimliga ramar.

Alla höll tider, pratade en i taget och satt på samma avbytarbänk. Politiker byttes av mot folk från företag och organisationer. Jessica Stegrud (SD) utmålas emellanåt som hopplös klimatskeptiker. Hon var inte helt opåläst, hade viss självdistans och viss humor. Sa att "nu ska jag förstöra stämningen igen" och "då det blir hallelujastämning  blir det inte så bra". LKABs man vill ha mycket mer el. Men får inte kosta för mycket. Marknaden tål 10-15 % högre pris för grönt stål, sen blir det nog osålt. Naturskyddsföreningens man pratade förutsägbart, men verkade inte fanatisk. Vi som lyssnade fick lära oss nåt och jag tror att lite fastnade även i deltagarna.

Alla bilder med Pentax K-1 och Pentax FA 135mm 2,8 på näst största öppningen.

1. Publiken lyssnar uppmärksamt.

2. Statssekreteraren för energi Daniel Liljeberg har ett slitjobb. Hålla ihop sitt departement, helst hålla hjälpligt sams med andra departement, massor med externa kontakter och serva ministern. Hur viktig som helst men på Almedalen bestämmer arrangören tidhållningen.

3. För nu ska politikens fotfolk höras.

4, Sen blev det deras tur att sitta på avbytarbänken. Här lyssnar de på folk från företag och organisationer.

5. LKABs representant.

6. Valvbågarna är kvar i Sankta Karins kyrkoruin.

7. Närbild (beskuren) på en deltagare.

8. Valven mot himlen påverkar mig. Undrar om de påverkar dem som samtalar och diskuterar här?

Postat 2023-07-03 10:06 | Läst 331 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Almedalen 2023. Onsdagen.

Almedalsveckan startade 25 juli 1968, det politiskt heta år då så mycket hände. Sossarna i Visby hade övertalat Olof Palme att ta ledigt från semestern på Fårö och hålla tal i Visby. Olofs fru Lisbeth släppte iväg maken. Han var då till namnet utbildningsminister men hade en mycket bredare roll än så i regeringen. Även partikamraten och potentielle partiledarpretendenten Krister Wickman lämnade sitt sommarviste på ön och ställde upp. De hade inga lyxhus. Palme hyrde. Wickmans hus saknade el.

Enligt legenden talade Palme från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. Jag har sett fotot med Palme på flaket. Det är taget på fastlandet. I verkligheten talade han på en rullbar estrad som fanns att hämta i närheten. Palme höll utan manuskript ett lysande tal. Det täckte hela världsutvecklingen. Arrangemanget upprepades, kompletterades med ett ekonomiskt seminarium och sen växte det år från år. Strax innan pandemin hade det svällt alldeles för mycket. Sju dar och ett par tre tusen seminarier varje dag. Nu har det trimmats ner till fem dar. Två partiledartal om dan, 2300 events totalt.

Jag tycker i all enkelhet att det är kul med Almedalen! Alla rör sig på samma stensatta gator. Man får se politiker och mediafolk in real life  blandade med intresserad allmänhet. Seminarierna är gratis. Numera finns det mesta tillgängligt på nätet.

Almedalsveckan har länge varit välbevakad. Efter dådet på Drottninggatan infördes betongavspärrningar. Efter förra årets mord på Ing-Marie Wieselgren har den polisiära närvaron trappats upp ännu mer. Det är som vid en stor fotbollsmatch. Jag lade märke till en lätt avvikande ung man som verkade lite påtänd. En polis hade sett samma, bad hövligt om en pratstund, och efter pratstunden fick den unge mannen återvända till sin plats.

1. Hästgatsbacken är rätt brant och storgatstenen knögglig. Och det var varmt.

2. Mot själva Almedalen

3. Grön ungdoms representant höll ett ljungande tal.

.

4. Vakande ögon håller koll

5. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi höll en svidande vidräkning med det mesta. Utom det egna partiet och sig själv.

6. Fler åhörare än jag hade trott. Helt normal anslutning för ett så pass litet parti. Kärntrupperna hejade och applåderade. Publiken lyssnade uppmärksamt. Nån gång sa Stenevi "applåd!" och de flesta klappade då. Men jag sveptes inte med.

Postat 2023-07-02 10:43 | Läst 304 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Med Drotten mot Visby

Tisdag kväll lade Drotten ut från Oskarshamn.

Mycket folk på däck, den här mannen kollade utsikten.

Snart syns fastlandet bara som en strimma mot horisonten.

Sista kobben

Fortfarande mycket folk på däck. Lugnt och lagom varmt. Men fartvinden känns, 28 knop är ju 50 km/h ungefär.

Blå jungfrun och månen.

Sen kändes det lagom att gå in igen och testa Destination Gotlands nya köttbullemeny. 4 schyssta köttbullar, riktigt fina potatisar, lingon och lite sås för drygt 60 kronor kändes helt OK. Vill man ha 8 eller 12 drar det iväg!

Postat 2023-07-01 10:33 | Läst 318 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera